Titel: inlagt gurka Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.15 - 17:01:33 Eller i mitt fall tänkte jag inlägga squash.
Jag har nu sett flera olika recept och funderar vilket jag skulle använda som grund. Jag gillar inte de söta svenska smörgåsgurkor, men anar att lite socker ska man ha i laget ( vet någon varför det är bra? :confused3:) 1) svensk recept från Ica-puffe-tidningen: 1,5kg gurka 2 gula lökar 1 röd chili 4cm pepparrot 2 dillkronor 1msk gula senapsfrön lag: 1,5dl ättiksprit ( 12 %) 5dl vatten 2 dl socker 1,5msk salt 2) 1kg gurka 3dl socker 2msk salt 4 mask ättiksyra 1msk dillfrö 1msk senapsfrö 3) 2kg gurka saltlag först ett dygn 1dl salt / 1 liter vatten dillkronor, 1dl tärnat pepparrot och 2-3 gullökar lag: 8 dl ättiksprit + 1 liter vatten 5 dl socker 1tsk vitpeppar 4-5 kryddnejlikor 4) 2-3kg squash / gurka 4dl ättiksprit 6 dl vatten 1msk salt 3 bitar muskotblomma 1tsk vitpepparkorn 1msk brunt eller gult senapsfrö 8dl socker och sedan två finska varianter: 5) gurka bland från vinbärsbuske dillkronor pepparrot 2-3vitlöksklyftor senapsfrö lag: 3/4 liter ättika 5 liter vatten 2dl salt 1dl socker 1 rkl vinsyra ?????? 3 msk alun ???? 1 msk nejlikor 1 msk vitpepparkorn 1 msk kryddpepparkorn 6) samma som ovan ,men lag: 1liter ättika 2dl vatten 2dl salt 1msk nejlika 1msk vitpepparkorn 1msk kryddpepparkorn Jag kommer att köra med svartvinbärsblad, krondill ( om det bara finns på torget i morgon, hur ersätta om jag inte hittar??), lök, vitlök och pepparrot. Har ni några vettiga propotitioner att ge mig. Det finns ju ingen hejd hur olika dessa lag kan bli, och det är ändå ett jobb att göra så jag vill verkligen inte testa alla 5 eller 6. Utan börja med något som verkar vettigt och modifiera sedan efter smaken. Tror ni att det skulle gå helt utan socker? Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: Corny skrivet 2011.09.16 - 01:07:46 Sockret har nog mest med neutralisering av ättika att göra. Det är ju ganska så starkt i smaken.
Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.16 - 09:46:40 jag gör nog en baslag och kokar med lite olika mängd socker till olika burkar och får pröva mig fram till rätt variant.
Några liter ättika, senapsfrö och lite andra ovanlighter står på min köpelista idag :smile: Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.27 - 23:10:16 Jag kunde inte låta blir att smaka redan nu, och :yay: jag lyckades.
Laget liknade nog mest nr6. jag kan kolla det exakt om någon är nyfiken. Jag och den äldsta sonen gillar den som den är, de andra tyckte att det smakade lite för mycket ättika. Jag löste det genom att plocka ut bitar och låta dom ligga ett par timmar i vatten, och vips de var lite neutralare. Konsistensen på skalet är lite annorlunda än gurkan, men smaken älskar jag bara :inlove:, den blev helt rätt. Så denna squash ska jag ha nu på varenda macka jag äter hela vintern. Den mest underbara kombon var icas 89% ( något åt det hållet i alla fall) långsmal kabanosskorv och dessa squash-bitar på mackan :dribble: Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.27 - 23:12:29 Å jäklar. Inget socker alls alltså och inget konservingsmedel? Måste man ha burkarna i kylen då eller räcker ättikan?
Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.09.27 - 23:39:55 lite socker tror jag är bra för smakupplevelsen. Det bryter mot det sura. Ofta räcker det med bara lite.
Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.28 - 00:14:53 Hon tycker inte om. Hon försöker åstadkomma finska purgurkor ju.
Titel: SV: inlagt gurka Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.28 - 11:48:52 Jag har ett extar kyl som behövs så här på höstkanten då det finns mängder av squash och spaghettipumpa.
Så i den kylen har jag nu närmare 15kg inlagt squash som smakar alldeles rätt! :inlove: Ingen konserveringsmedel. Min enda oro är just om de börjar mögla fort. För jag har inte desinfiserat burkar och de är sådana vanliga gurkburkar från butiken, inga riktiga konserveringsburkar. Fast jag har blivit med en konserveringsapparat också :yay: Vi hittade en sådan på en loppis och det ser ut att alla delar finns. Den kostade 180kr och den dagen hade dom halva priset på allt. Jag tänkte att undersöka hur den fungerar någon gång under vinter inför nästa sommar och tar reda på också om ikea-burkar duger, eller om jag måste börja spana efter sådana gammaldags burkar och packnignar på loppisar... Snart måste jag även börja med inlagda rödbetor... |