Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: Ekub skrivet 2011.09.12 - 12:57:27



Titel: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.12 - 12:57:27
Detta är en helt fantastisk kaka från http://matalskaren.taffel.se/ (http://matalskaren.taffel.se/)

Portioner: ca 10, Tid: 40 minuter
 
250 g mörk choklad
200 g + 1 msk smör
½ tsk kardemummafrö
2 dl strösocker
4 ägg, rumsvarma
 
2 dl oskalad mandel, helst lättrostad
 
½ dl + 1 msk kakao, helst Valrhona eller annan dyr sort

 1.Lägg mandlarna i en liten metallform i ett högst 2 cm tjockt lager. (Passa gärna på att rosta en rejäl sats och strö över frukostfilen.) Ställ in formen i kall ugn. Sätt ugnen på 175 grader utan snabbvärmning eller varmluft. När ugnen kommit upp i värme brukar mandlarna vara färdiga. Låt svalna. Förmered alla ingredienser under tiden.
 2.Smörj en form ca 20×30 cm med smöret. Skaka runt 1 msk kakako i formen så att den täcks helt invändigt. Mixa mandlarna till fint pulver i matberedare. Mixa ner kakao på slutet.
 3.Bryt chokladen i bitar. Skär smöret i bitar. Mortla kardemumman fint. Lägg choklad, smör och kardemumma i en liten tjockbottnad kastrull och smält sakta under omrörning. Dra bort från värmen.
 4.Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd ner mandleblandningen med ett par tag med slickepott.
 5.Vänd ner 1/5 av äggblandningen i chokladen och vänd runt med slickepott. Vänd sedan ner chokladblandningen i äggblandningen. Vänd runt försiktigt med en slickepott. Rör inte kraftigt, blandningen ska vara pösig.
 6.Klicka ner smeten i formen och jämna till ytan.  Grädda tills blandningen precis satt sig och fått yta men fortfarande är fuktig, men inte kladdig i mitten när du sticker i den. det tar runt 20 minuter men tiden varierar mycket beroende på formen du använder.


Jag glömde blanda i kakaon, men det var så mycket choklad i så det gjorde inget. Kanske därför inte konsistensen blev som i receptet, eller så var det för att jag bytte ut en dl av sockret mot ljust muscavadosocker. Den blev god i vilket fall som. Jag tycker kanske att det var på gränsen för mkt kardemumma, balanseras nog upp bättre om man har i all kakao som står i receptet  :whistle:


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.12 - 13:30:17
 :w00t:

Blir det typ kladdkaka?


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.12 - 21:02:20
Tror jag hade min lite fööör länge i ugnen för den var lite fastare i mitten än vad receptet angav. Min blev ju inte som en torr kaka, men inte kladdig som en riktigt kladdkaka heller. Något mittimellan kanske  :lol1: Konsistensen blev lite som en lchf-kladdkaka jag gjorde en gång. Mina mandlar blev inte helt finmalda, så ngn "chunk" av mandel har jag i min med. Tyckte det blev gott  :smile: Den blev väldigt mäktig fast glufsfaktorn är total ändå  :whistle:


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: hemul skrivet 2011.09.12 - 21:21:39
Du åt den med grädde till va?  :dribble:


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.12 - 22:09:49
Jupp  :nod-yes: Det fanns ett recept på koriandergrädde med, som skulle vara gott till kakan stod det. Men hittade inga korianderfrön på affären så gjorde vanlig vaniljgrädde.


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.09.15 - 12:15:30
2 dl socker till 10 portioner, stämmer det?
Alltså räcker en tiondel  eller hävar man i sig hälften på en gång  :redface:?


Titel: SV: Mörk chokladkaka med mandel och kardemumma
Skrivet av: Ekub skrivet 2011.09.15 - 15:38:03
Ja, eller jag har ju inte räknat. Kopierade från receptet  :blush: Första gången blev jag tokmätt på en bit, men sedan så har jag gått och småätit i kylen bara för den var så god  :clubhead: Kan kanske vara för jag åt första biten med ganska mycket grädde till? Jag vet inte hur konsistensen påverkas av att man drar ner på sockret, ägg och socker ska ju vispas pösigt, men tyckte nog att den var hyfsat söt så för smakens skulle gör det nog inget om man tar lite mindre socker. Till och med min älskling tyckte den var god, vet att han kylskåpsåt lite han med, och han var så skeptisk till kakan innan jag bakade den att han bakade en egen äppelkaka för att säkra fikat  :laugh: