Titel: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Sorla skrivet 2011.08.22 - 20:44:05 Jag ska ut och paddla med mina paddelvänner i helgen. Och nu funderar jag på att bjuda på kräftpaj. Men har inget recept. Jag fundrar på att, om jag använder min pajbotten från Rödvinbärspajen, fast minus sötningsmedlen. Kanske mera kryddig. Med vad?
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2626.0.html (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2626.0.html) Och så har jag en kräftsoppa som jag gillar som är gjord på en tomatgräddbas med dillfrön i...... om man gör basen på smetana och lite grädde, och ägg så det blir äggstanning. Borde inte det fungera? Passar det med soltorkade tomater till? Eller ska man ta halva körsbärstomater istället? Lagrad ost är ju gott. Västerbotten och kräftor är ju i princip gifta med varandra. Men det går tyvärr bort.... Men mycket dill, både färsk och frön brukar göra soppan gudomlig. :lick: Några synpunkter eller förslag? Pajen var liksom tänkt som huvudrätt med en sallad till. Och mina brödätande vänner ska få ost och bröd till. Eller ska man ha något mera till? Några hela kräftor vid sidan om kanske? :hm-hm: Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.22 - 21:05:55 ingen aning, men tar du körsbärstomater blir det vattnigt. Då blir det nog bättre med soltorkade tomater!
Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: /LO skrivet 2011.08.22 - 22:54:05 Kräftpaj låter riktigt gott! Men soltorkade tomater och dill blir jag lite skeptisk till. Och jag gillar att testa nya smakkombinationer.
Kan du äta räkost? Kan du i så fall blanda i stanningen för lite ostkänsla. (finns ju kräftost, men jag har inte sett någon utan smakförstärkate ) Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Corny skrivet 2011.08.22 - 23:04:42 Jag tänker nog mer såhär när jag läser ditt recept. En "soppa" med kraftig kräftsmak, som du sedan blandar i grädde, ägg och någon mildare ost i. (Om det nu inte är så att du har någon ostallergiker med i gänget. Eller är det migränen som spökar???) Detta för att stanningen ska bli fastare. Självklart ska det vara lite kräftor med, men jag ska villigt erkänna att skulle jag på utflykt i det fria med kompisar, så hade jag fuskat och kört med "kräftstjärtar i lag-varianten" och lagt på pajen som "dekoration".
Vet inte vad som behövs mer än paj och sallad, för det blir man ju proppmätt på. Skulle väl vara lite dryck då. :whink: Kan du lägga ut receptet på soppan, förresten? Låter ju jättegod, så jag tycker att det är :nono: att sitta och tjuvhålla på såna smaskigheter! :nod-yes: Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.22 - 23:21:29 Det här hittade jag förra året. De kallar det pizza, men det beror väl mest på hur man formar bottnen. Men själva fyllningen tycker jag låter supergod! Timjan och vitlök i tomatsåsen reserverar jag mig lite för.
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1980.0.html Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.23 - 10:46:26 vitlöken eller timjanen? vitlök framhäver iallfall tomatsmaken. behövs inte mycket. Samma som att muskot framhäver ostsmaken i t.ex ostsås eller ostfondue...
Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Sorla skrivet 2011.08.23 - 10:59:20 Tack för synpunkterna! :cheerleader:
Tomater kan kanske bli blött. Men i Hemuls recept var det ett alternativ. Men där var det ju inte heller äggstanning. Kanske om man tar vanliga stora tomater och gröper bort det blöta? Jag är också lite undrande inför soltorkade tomater ihop med dill..... de kanske inte gifter sig... Men ja, vitlök ska det definitivt på. Osten är det jag som inte kan ha. Inte lagrad i alla fall. (där gick fyllningen i pizzan bort) Färskost går ju däremot bra. Fast jag undrar verkligen om man kan hitta kräftost eller räkost utan smakförstärkare.... Kanske mozzarella istället? Eller Philadelfia? Men då får jag ösa på med både kräftor och dill för att få någon smak. Men ost av något slag är inte alls en dålig tanke. :hm-hm: Det kanske är smart att ha på lite muskot då, för att få fram ostsmaken från det lilla jag kanske har i? :confused3: Jag funderar faktiskt på att köpa riktiga kräftor. Svenska. De är så oslagbart mycket godare! Och lyx ska det vara ute i fält. :flirting: Recept på soppan ska jag lägga in. Den är så god att tillockmed barnen äter. Eller nåja. Grabbarna i alla fall. Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 13:09:07 Är det inte lite synd med för mycket andra smaker än dill, salt och svarpepper?
Man vill ju att kräftsmaken ska komma fram. Om man nu inte har obegränsat med pengar :cool: så ska väl svenska kräftor ätas naturell.. hälsn. smålänningen :wave: Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 13:27:33 Ja, jag tycker nog också det. Ost och tomat är OK, men sen får det räcka! :fork_off:
Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.08.23 - 16:22:26 Förtydligande; kräftpaj, omelett osv räcker det väl med kräftburkarna i plast?? :redface:
Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 16:22:55 :max-shock:
Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Mynlen skrivet 2011.08.23 - 16:33:03 detta är ganska roligt. Jag gillar också ganska "naturella" smaker. Men min sambo verkar ibland vilja ha så mycket smaker i samma rätt som möjligt :)
JAG lagar maten. Sen får han ösa på det han vill... :) Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: hemul skrivet 2011.08.23 - 16:35:12 Jag gillar både och. :biggrin1:
Men det är roligt att ibland äta grejer som brukar vara hoprörda var för sig. Mitt livs godaste västkustsallad bjöd min pappa mig på på nån hotellrestaurang i Dalarna av alla ställen. Den var oblandad. Alla grejer låg i tårtbitar på en stor tallrik och de var färska, t.o.m. sparrisen. Götapetter så gott det var! Titel: SV: Kräftpajen inne i mitt huvud Skrivet av: Sorla skrivet 2011.08.23 - 17:34:55 Ja, det här var skoj! :clapping: Det är toppen att kunna få hjälp av er! Synd att ni inte kan hjälpa mig med själva tillagandet också. :flirting:
Jag tänker så här. I pajen, kanske färdig pillade kräftskjärtar från burk. Men bredvid, definitivt några svenska hela fina i skalet. Vi äter ju inte så många, så jag tänkte fara förbi delikatessen och köpa några i lösvikt. :nod-yes: Egentligen vill jag väl inte ha såå många smaker samtidigt. Men jag vill åt den där fylliga goda smaken av kräftor i själva pajen. Men tillbehören kan gärna få ha andra smaker. På torsdag ska jag handla ingredienserna. Då får vi se vad jag hittar för mums. Jag kanske sätter mozzarellan och soltorkade tomater i salladen istället. Så får det bli dill, vitlök, salt, peppar och äggstanning med lite hjälp av Philadelfian i pajen och en MASSA kräftskjärtar i. Jag tror det blir bra. :lick: |