Titel: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Tina skrivet 2011.06.30 - 14:37:40 Lidl har ju slutat med mandelmjöl och alternativet har varit att mala själv eller beställa från LCHF butiken. Men här om dagen var jag på City gross för att köpa grishjärtan till mina hundar men det hade dom inte. Däremot hittade jag 1/2 kg mandelmjöl för 55 kr. Som hittat! Nu kan jag göra mandelbröd igen om jag blir brödsugen. Kanske ska testa någon paj också.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2011.06.30 - 14:44:07 Jag fick läsa det 10 ggr för att fatta. Av någon anledning tyckte jag det stod "JAG har slutat med mandelmjöl..." och så läste jag det varje gång och tyckte ju inte det lät riktigt vettigt det du sa då. :laugh: :ignore:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2011.06.30 - 15:07:55 :lmao: Så går det när man inte läser bokstäverna, utan bara ser orden.
Men mandelmjöl....härsknar inte det jätte fort? :confused3: JAg har aldrig vågat köpa färdigmalt...... Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Ekub skrivet 2011.06.30 - 15:56:33 Kanske därför mitt pajskal blev så äckligt? :lol1:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.01 - 00:05:58 Jag har fått för mig att mandelmjöl är en färskvara :flirting:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Corny skrivet 2011.07.01 - 01:21:36 Så mandlarna i sig håller alltså ganska så länge, men mjölet går ur tiden snabbt? Är det så det är? :confused3:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2011.07.01 - 07:06:31 Ja, det är nog min erfarenhet i alla fall.
Men att frysa in överflödigt mandelmjöl har fungerat för mig. Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: kwidell skrivet 2011.07.02 - 06:14:39 :max-shock: Det var mer än jag viste! jag har mandelmjöl i en glasburk. och det smakar då inte konstigt :confused3: .. dels har jag färdigköppt och i en annan burk egenmalt nötmjöl.. och inget av de verkar ha tagit någon skada eller ha ändrat smak? är du säääker på att det härsknar? :confused3:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2011.07.02 - 11:34:24 Det som jag gjorde härsknade på en vecka drygt. Men det kan ju ha varit en dålig nöt med i produktionen.... :hm-hm: Nu maler jag bara det jag ska ha för stunden och blir det över får det gå in i kylen ett par dagar, eller frysen för längre tid.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Mynlen skrivet 2012.01.09 - 17:09:37 jag har idag fått information om att mandelmjöl och egenmald mandel är något annat. (på lchf forum) och att dom innehåller olika mängd kh. När jag undrade hur det då var möjligt fick jag svar att
mandelmjöl: mal mandel. slå på kokande vatten och häll genom melittafilter. Då får man mandelmjölk. Resten av mandeln torkar man och så har man mandelmjöl. kanske det är så det görs, och därför inte härsknar lika fort? Någon som hört eller vet mer om detta? Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.09 - 18:43:24 Intressant! Det borde väl i så fall stå på påsen? Borde ju innehålla mindre fett än hel mandel då också ju. Om inte annat kan man väl titta på det.
Enligt wikipedia är det bara mald mandel. http://en.wikipedia.org/wiki/Almond_meal Kanske är det som med det där kokosmjölet med så lite kolisar och pofiber, att de börjat sälja avskrädet men ibland inte kallar det för vad det är? :loony: Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.09 - 18:45:54 Because it’s just almonds, almond meal has the same nutritional profile as its nutty forebear (http://www.marksdailyapple.com/the-many-uses-of-almond-meal/#axzz1iz5BvAQa)
Det där med frysen ska jag fundera på. Slängde flera påsar mandel för att de legat i kylen så länge, köpte väl på mig nån bakperiod. Borde ju vara smartare att mala upp ett par påsar på en gång och frysa rubbet så har man. Eller iofs kunde man kanske frysa mandlarna hela, det måste ju gå! Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Tina skrivet 2012.01.09 - 19:33:19 Jag har inte märkt att mjölet härsknar, inte det från cg i alla fall. Det från Lidl var det värre med. Alltså att sälja avskrädet dyrt är ju lureri.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Ninnan skrivet 2012.01.09 - 19:38:42 Det enda sättet är att mala det själv :kungfu: Jag vet inte när jag bakade sist. Det är i varje fall längesedan.. :nod-yes:
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.09 - 19:41:33 Det är kanske om det INTE härsknar som man ska bli misstänksam...
Precis, luren! Förresten har jag lyckats baka nåt som smakar som såna där kakor som jag *tror* heter Polarbröd och är lika i konsistensen också. Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Tina skrivet 2012.01.12 - 20:03:14 Åh va gott! Har du recept?
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.12 - 20:44:07 Det polarbrödliknande? Jag experimenterade bara så jag kommer nog att ändra en del, men det jag tog nu var så här.
3 msk kokosmjöl 3 msk pofiber 1 äggula 146 g mjölk lite salt Rör ihop och låt svälla ordentligt. Blir rejält tjockt, som en deg nästan. 162 g äggvita Vispa äggvitan hårt. Vispa snabbt ner mjölsmeten i äggvitan. Bred ut inte alltför tunna kakor och grädda. Meningen var att ha fett i också på slutet, men det glömde jag. Ska ta det nästa gång och kanske lite mindre vita. Jag tror jag lyckades få i lite bakbulver nånstans också, men minns inte hur mycket och när. Det är konstiga mängder därför att jag klottrade ner det jag råkade ta för att kunna kaloriberäkna. Det blev ivf gott med nästan bara äggvita, gillade det bättre än de andra försöken. Gör inte för stor sats för smeten sjunker ihop fort. Men man kanske kan grädda flera plåtar i stöten. Det blev en 15 kakor av det här. Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Tina skrivet 2012.01.12 - 20:49:14 Tack :flowers: tyvärr har jag inte pofiber hemma,kan man ersätta det med något?
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.12 - 21:01:30 Det tror jag inte, inte utan att det smakar annorlunda. Men hördu, jag kom på att Mynlen sa att det nog inte var polarkaka jag tänkte på. Det är lite gråaktiga mjuka kakor, nån vanlig sort i alla fall. Tekakasstora men tunnare.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2012.01.13 - 08:24:29 Jag tror det var någon sorts potatisbröd du tänkte på, Hemul. Det låter som såna i alla fall. Jag minns inte vad de heter, men de finns i Finland att köpa och är jätte goda! De är lite som tunnbröd men gjort med potatis i någon form. Finnarna är ju tokiga i att ha potatis i bröd. Men jag förstår det, för det blir saftigare då.
Hur många äggvitor är 162g ungefär? Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.13 - 08:34:33 Nä, det är nån standardsort som finns på ICA.
1 vita från ett frukostägg väger ungefär 36 g, eller jag räknar med det i alla fall. De första jag gjorde med hela ägg och pofiber blev bra också. Men jag gillade de här bättre för de blev mer osöta (mindre mjöl per kaka) och dessutom nästan kalorifria. :lol: Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2012.01.13 - 08:44:48 Jag såg ett recept på något bröd på Kif där hon uteslöt allt fett i brödet. Det blev luftigare menade hon. Fettet kan man spara till att lägga på istället. Det ger ju dig mer utrymme för gott pålägg dessutom, om du också tänker så. Men du kanske redan har insett det såg jag och struntar i att försöka sätta i fett på slutet?
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.13 - 08:54:38 Ja, det blev faktiskt bra utan fett. Kanske var lite för mycket vita dock. Det var lätt att "bre igenom" om smöret inte var mjukt nog. Men jag gjorde dem för tunna också, man ska nog slösa lite mera.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: Sorla skrivet 2012.01.13 - 09:36:52 Vad hade du för fart på ugnen? Jag är lite sugen på att prova idag, om energinivån håller sig uppe. Kanske man bara ska göra typ 10 kakor då, och lite mindre äggvita, då borde de inte flyta ut så mycket.
Titel: SV: Mandelmjöl på City gross Skrivet av: hemul skrivet 2012.01.13 - 10:07:14 Vet inte, antagligen 175, brukar köra på det. De flöt inte ut, det var jag som smetade tunnt av gammal vana. Men det här är så "snålt" så man kan nog unna sig tjocka och jag tror det blir godare så också.
Men du har väl annat mjöl? Det verkar ju som alla kokosmjöl är olika, så du får nog experimentera du också. Den där första blandningen blev alltså väldigt fast, inte en smet. |