Titel: Rödvinbärspaj med "maräng"täcke Skrivet av: Sorla skrivet 2011.05.26 - 15:28:08 Pajskal:
2 dl mandelmjöl, ½ dl PO-fiber,2 msk Fiberhusk, 125 g rumsvarmt smör,2 äggula,1 dl vispgrädde, ca 1 msk agavesirap Blanda de torra ingredienserna och arbeta sen in smöret, äggulan och grädden. Det blir kladdigt. Smeta ut i den röda silikonformen. (Det där med den röda silikonformen är mest för att jag själv ska komma ihåg vad jag använde form för att mängderna ska bli lagom. Den röda silikonformen är ca 45 cm i diameter.) Förgrädda i ca 10 min i 200°. Undertiden kokade jag ihop rödvinbärskräm. På 1000 gram bär använde jag 1 dl socker och resten stevia och Agavesirap. Svårt att säga mängder. Jag fick smaka av till det blev lagom. För att få rätt krämkonsistens blev jag tvungen att använda Maizena. Jag gillade det inte, men kom inte på något annat sätt. Potatismjöl hade jag inte. Men krämen blev GUDOMLIG! När botten svalnat något och även krämen fått vila lite bredde jag ut den över botten. Jag använde nog bara en tredjedel av krämen som jag gjorde. Det är bra, så kan jag snabbt göra en till likadan. Sen gjorde jag en marängsmet på 4 äggvitor och 1,5 dl socker och bredde ut över. Och så sjuts in i ugnen i 200 grader och 10 minuter. Då blev marängen fin i färgen men fortarande lite smetig under. Det gillade min far, för han tycker INTE om det frasiga som maränger brukar vara. Men när den var mera gräddelik, som den här, tog han om flera gånger av kakan. Till kakan serverades glass åt de som ville ha. Och de ville alla. Succé om jag får säga det själv. Det finns en tråd med frågor och tips runt pajbotten. Den finns här. http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2594.new.html (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,2594.new.html) Titel: SV: Rödvinbärspaj med "maräng"täcke Skrivet av: Corny skrivet 2011.05.26 - 22:32:58 Jag har bara en liten fråga om pajbottnen. Blev den sådär frasig som "vanliga" pajbottnar?
Titel: SV: Rödvinbärspaj med "maräng"täcke Skrivet av: Sorla skrivet 2011.05.27 - 12:26:25 Nej, Corny, den blir inte det. :hm-hm: Jag har inte fått till det ännu. Jag skulle säga att det är för att det är för mycket fett i den. Men knaprigt blir det eftersom min mandelkvarn mal lika intermittent som Moncan går ner i vikt. Så det blir halva mandelbitar här och där i botten att knapra på. Men så blir det ju inte för er med Magic Bullet.
Man kanske skulle prova att ha mindre grädde, eller utesluta helt. Eller är det smöret som gör botten mjuk? Jag skulle gärna vilja få till en sån där knaprig botten. |