Fetbobbas Forum

Recept => april => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2011.04.03 - 19:59:13



Titel: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.03 - 19:59:13
Vi skulle överleva fortfarande! :wave:

jag har köpt nu kanske 1 kg tomater i veckan, de är så goda på vira-semlor.
Men det är för smaklökarnas skull, inte för att vi skulle behöva dom.

Vi har :

3 vitkålhuvud
två rätt stora kylskåpslådor  nästan fullt med rotfrukter ( rotselleri, palsternackor, moröttrer och något smal purjolök också)
popcornmajs ( 10 små kolvar)
mjölmajs ( 15 kolvar)
2-3kg gullök
mängder av vitlök ( alla recpt som innehåller hela vitlökar inte bara klyftor välkomnas :laugh:)

Jag har inte full koll på frysen just nu,
men ev någon blomkål/broccoli
mycket gräslök
fänkål ( men jag är tveksam om jag kommer att använda dom, den senaste vi testade  smakade inte något gott)
Mangold ( vi är lika tveksamma för smaken, tyvärr)
Några påsar squash

kanske 10 pumpor



Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.03 - 21:31:28
Fantastiskt! :clapping:


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.03 - 22:11:32
Marinera vitlök! Det är ju så gott!


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.04 - 20:00:53
marinera vitlök, bara stoppa i oljan och  använda??

Hur är det ungsvitlök, har någon testat?


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.04 - 21:41:48
Ugnsvitlök är jättegott! Lägg in klyftorna med skal, och baka i ungefär 30 min i 175 grader.

Angående marinerad vitlök, så tror jag att det är bra med lite andra kryddor också för att det ska bli riktigt smarre. Chili och örtkryddor, tror jag benhårt på.


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.04 - 22:37:16
Hur mycket ska man blanda ungefär.
1dl vitlöksklyftor
xx dl olja
xx kryddmått /tsk chili
xx kryddmått/ tsk örtkrydda

Både Chili och örtkrydda har jag gott om  (eget det med och stevia! :inlove: )


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2011.04.05 - 13:26:19
En variant på MARINERADE VILÖLSKLYFTOR



Ingredienser
40 vitlöksklyftor
2 dl vatten
½ tsk salt
½ dl vitvinsvinäger
MARINAD:
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
1 msk tomatpuré
½ tsk chilipulver
½ tsk curry
½ tsk salt
1 dl olja
Gör så här
Skala vitlöksklyftorna med en liten vass kniv. Koka upp vatten, vinäger och salt i en traktörpanna. Lägg i vitlöksklyftorna och låt dem koka kraftigt under lock i ca 2 minuter. Lägg dem i en sil att rinna av väl och packa dem i en eller flera glasburkar medan de är varma.

Blanda balsamvinäger, honung och tomatpuré. Det går lättast om man värmer blandningen några sekunder i mikrougn eller i en kastrull. Smaksätt med kryddor och salt. Vispa ner oljan i blandningen. Det blir perfekt blandat om man använder mixer.

Häll marinaden över vitlöksklyftorna. Förslut burkarna väl. Vänd och skaka burken väl så att kryddor och vitlök blandas noga.

Förvara vitlöksklyftorna i kyl. Hållbarheten är flera veckor.



Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.05 - 23:06:46
Jag kollade lite runt två av mina tre frysar, och nu är dessa två i hyfsat ordning.
Jag kan tala om att det verkigen finns grönsaker där, flera paket bortglömda grönkål tex.
Fisksoppa ska göras oftare nu, det är där jag använder grönkålen. :nod-yes: :nod-yes:

Tack Lisbeth ännu en gång för receptet, om vitlökarna börja gro, måste jag göra något
storkok av dom. Ska hålla lite extra koll på dom.


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.06 - 08:02:10
Äter ni inte grönkålssoppa med kokt ägg någon gång? Det är ju så gott, och så går det åt mer grönkål också!  :whink:


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.08 - 07:21:56
Spenatsoppa gillar vi men äter sällan av någon konstig anledning.
I Finland köpte jag allti en färdig soppa från frysdisken som jag älskade och har inte riktigt hittat någon annan recept som
matchar den smaken.
Det är nog värt att börja experimentera fram något gott, tack för påminnelsen.

Jag jobbade flitigt under en vinter med grönkålen och försökte hitta någon maträtt där vi gillade smaken.
inget annat fungerade, men i fisksoppan kunde man gömma rätt mycket grönkål utan att smaken tog över på " fel" sätt.


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: idalinda skrivet 2016.04.09 - 22:56:06
Märkligt att läsa dessa gamla trådar....

Vi är nu mindre antal i hushållet, bara 3 av 5 kvar hemma.
så nu är det helt plötsligt överflöd av mat från förra sommaren, trotts att jag försökte tänka lite mindre.
Två hela kylskåpslådor med rotfrukter, jag slaktade under veckan de sista pumporna och frös in.
På tal om frysen, det är numera 4 stycken och jag stängt bara den minsta, igår.
annars finns det mängder av olika bär, bladgrönt, broccoli, kött blomkålsmos, äppelmos,
vinbärssaft, dill, persilja i frysar.
Jag har torkade nypon kvar, lika så allehanda torkade kryddor och te ( hallon, ringblomma, rölleka, daggåpa)
Vi köpte en torkapparat model stor förra året med 10 våningar och den gick nästan dygnet runt flera månader.
mest torkade jag päron... galet gott!  och bärremmar ....
Luftorkade nässlor, nässelfrön och te + kryddor.
Vi kan fortfarande köpa ägg, kött ,vildsvin och honung direkt från bonden... ingenting saknas.

Någon gång ska jag bara lära mig att göra kokosyogurt, yogurt saknar jag våldsamt mycket!  :worried:


Titel: SV: läget i början av april
Skrivet av: hemul skrivet 2016.04.10 - 21:15:21
Har du också köpt en Evermat?