Titel: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.03.30 - 20:49:54 Det är kneipigt att smaksätta kött nu,
många recept man möter innehåller grädde eller soya eller portvin eller öl. Jag tål som bekant inte grädde, soya är bara " inte bra" och nej jag har inte alkohol hemma. Ju, matlagnings vin både vit och rött på köksbänken. Har ni några smarta lösningar? Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.30 - 21:09:47 Ta vin då. Det andra kan väl inhandlas? Portvin och sherry tar man ju bara lite av, så en flaska räcker länge. Jag brukar ha mina i kylen så håller de sig bättre.
Har just mumsat i mig min första gryta på mitt hemgjorda vin. Oxbringa, svamp, lök, reducerad buljong från frysen, rosmarin och alltihopa täckt med vin som fick reduceras till nästan ingenting. :yay: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.30 - 21:18:04 Jag har kommit in på lite asiatiska kryddor igen - var ett tag sedan. Ingefära, kanel, spiskummin, sesamfrön, kokos. Kokosmjölk funkar ju. Det är gott! serveras med grönsakspytt - ätes med fördel med pinnar!
Annars basilika och vitlök är gött. Oregano, paprika. Jag är inte alltid sugen på sås och barnen gillar det inte, så här steker vi ofta i ganska mycket smör och sedan slår jag i lite vatten och kokar ihop. Blir som en simmig sky. Krydda med det man vill ha. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 00:40:56 Det beror ju helt och hållet på vad du gör för kött! Gör du Sjömansbiff MÅSTE du ha öl, men å andra sidan MÅSTE du ha potatis till den rätten också. Men i övrigt, ska det väl inte vara några problem?
Gör jag grytor av nötkött använder jag mig mycket av krossade tomater, örtkryddor, vitlök, salt och peppar. Eventuellt någon dutt av vitvinsvinäger. Det brukar bli gott. Såklart tillsätts också grönsaker efter smak och tycke. Vitvinsvinägern tar inte fram smakerna som alkohol gör, men det ger iaf den där lite "sura" touchen som är så god. Samma gäller egentligen för hel grytstek, men då minus tomaterna och grönsakerna. Såsen kan man med fördel göra med hjälp av kokosmjölk. Det man får tänka på där, är att kokosmjölken är sötare än grädde. Så lite mer "bittra" kryddor är bra om man ska ha en sås till en stek exempelvis. Kokosmjölk, dijonsenap, timjan (torkad), lite dragon (också den torkad), salt, peppar och paprikapulver brukar bli bra. Paprikan tar egentligen ingen smak, den bara drar ner sötman i kokosmjölken, och det gör även timjan. När det kommer till fina bitar kött (entrecôte, oxfilé osv), så är det bara Systemet som gäller, för en god rödvinssås slår allt! :lol: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 02:25:02 Citat När det kommer till fina bitar kött (entrecôte, oxfilé osv), så är det bara Systemet som gäller, för en god rödvinssås slår allt! :lol: Eller hemulens skafferi! :thumbsup: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 08:51:03 Då är min fråga följande; hur gör man god rödvinssås? Alltså en riktigt god rödvinssås. :confused3:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 11:55:36 Eller hemulens skafferi! :thumbsup: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 11:57:01 Då är min fråga följande; hur gör man god rödvinssås? Alltså en riktigt god rödvinssås. :confused3: Det vette fan! Men en god kan jag ju slänga ihop iaf. Det duger för hemmabruk! :whink:Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 11:58:02 Eller hemulens skafferi! :thumbsup: Alltså ursäkta men :lmao: Jag tror inte heller att det finns något kvar där, men om det skulle finnas, hur hittar vi dit? :confused3: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 12:10:29 Då är min fråga följande; hur gör man god rödvinssås? Alltså en riktigt god rödvinssås. :confused3: Det vette fan! Men en god kan jag ju slänga ihop iaf. Det duger för hemmabruk! :whink:Men vad har du i den? :laugh: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 12:52:09 Men hallå! VIN! :club_idiot:
Kryddningen kan man ju variera. Jag hävdar dock bestämt att ska det vara rödvinssås så ska det vara rödvinssås. Det mesigt svenska att bara smaksätta såsen med en matsked vin kan man lika gärna vara utan. Inget vattenblask, all vätska ska vara vin och ju mer desto bättre! Och lite buljong förstås,, men det behöver jag väl inte nämna här. :tongue: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 12:58:05 Eller hemulens skafferi! :thumbsup: Tänk för att jag inte har det! :tongue_wag: Jag har inte ens tappat upp det, tog bara undan några flaskor när jag tappade om det så jag skulle få smaka. Men jag kan ju säga att så bra som det blev kommer det att bli fler gånger. Var så härligt att hälla flera deciliter i maten igår (till en portion) utan dåligt samvete. Och så tog jag mig såklart ett litet glas till maten också. :drink2: Men bara ett halvt glas tog jag. Jag känner av vin rätt lätt och jag tycker inte om det när jag är ensam. Berusning, även så ytterst måttlig sådan som blir av ett glas, måste kanaliseras till prat och glam, annars blir man bara tung och trög, tycker jag. Men innan jag beställer mer ska jag ringa och fråga om de tillsätter nåt mer än druvmust. Det stod nämligen inte ett ord om detta på dunken. Kan ju vara färgämnen och allt möjligt, men jag tror inte det är mer än lite, lite svavel i de här dyrare satserna. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 13:03:35 Men hallå! VIN! :club_idiot: Kryddningen kan man ju variera. Jag hävdar dock bestämt att ska det vara rödvinssås så ska det vara rödvinssås. Det mesigt svenska att bara smaksätta såsen med en matsked vin kan man lika gärna vara utan. Inget vattenblask, all vätska ska vara vin och ju mer desto bättre! Och lite buljong förstås,, men det behöver jag väl inte nämna här. :tongue: Har du inte fattat att jag är helt borta är det gäller matlagning? Att det är vin i fattar jag men jag behöver mer vägledning, typ ett recept med exakta mängder. :redface: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 13:19:40 Nej! Det hade jag inte alls fattat, jag trodde det var tvärtom. :lol1:
Sorry, men man kan inte säga hur många dl vin du ska ha rent generellt, lika lite som man kan sägs hur mycket vatten det behövs normal. Gör som vanligt, men använd vin istället för annan vätska. Så kokar du utan lock på slutet så det går ihop sig eller reducerar såsen för sig, speciellt om det är "fint" kött som inte ska koka för länge eller att köttet inte alls ska puttra utan bara stekas snabbt. I det senare fallet fräser du bara ur pannan med vin, häller det i en kastrull med ännu mera vin och buljong och kokar tills det är lagom simmigt. :tasty: Kryddar gör du efter smak. :nod-yes: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 13:29:05 Få se nu om jag alls fattat detta, stek köttet häll på vin, buljong och kryddor, koka/reducera - klart?! Köttet kan alltså antingen vara med eller vid sidan av, bara jag får med stekskyn. :confused3:
Inge vatten, grädde eller annan vätska? Inge ens smör? Jag är sådan att jag måste se ett ordentligt recept men det är inte säkert att jag följer det till punkt och pricka. Jag som inte ännu avancerat till buljongkok borde väl kunna ta fond eller buljongtärning, utan extra vätska alltså - mindre att reducera. :confused3: Jag känner att jag verkligen måste få mer kött på benen när det gäller matlagning, men kunskapen verkar inte fastna i den utsträckning som jag skulle önska. :bang_head: Kryddor, är det typ salt, peppar, lök, någon örtkrydda? Något annat? Går det bra med torkade örtkryddor? Min försök till kryddodlande verkar inte fungera. :mad_viking: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 13:32:06 Hur länge kan såsen koka, kan det blir för länge? Tänker på hur segt köttet är, jag vill ha det mört.
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.31 - 14:11:06 Segt kött ska koka länge (gärna flera timmar)!!! Fint kött ska stekas snabbt! Vinsås överlåter jag till andra att säga något om...
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 14:15:33 Citat Få se nu om jag alls fattat detta, stek köttet häll på vin, buljong och kryddor, koka/reducera - klart?! Köttet kan alltså antingen vara med eller vid sidan av, bara jag får med stekskyn. :confused3: Precis. Är det långkok så gör som vanligt men vin istället för vatten (bryn allting, bums i grytan, på med vin och lock, puttra). Är det typ oxfilé gör också som vanligt men ta vin istället för vatten (stek köttet, lägg upp det, fräs ur pannan med vin, reducera skyn). Smör ska du så klart ha. Grädde KAN man ha, men jag tycker vin och grädde ihop kan bli lite konstigt och det blir en jäkligt grå sås. Vill du ha grädde är det nästan bättre att göra på det snålsvenska sättet och bara smaksätta med lite vin, men då missar man ju mörningseffekten och det goda köttet som dragit åt sig vinet. Men det är väl en glidande skala. Tänk vin istället för vatten och reducera istället för mjöl så blir det bra. :lol: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 14:35:29 Tack för tipsen! Det ska provas! Jo jag har en gång provat med vin och grädde men det blev inte gott, men så har jag lite svårt för gräddsås till rött kött. :wacko:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 14:39:15 Kollar man på ett svenskt recept på t.ex. coq au vin står mängden vin angiven i matskedar eller i bästa fall deciliter. I ett franskt recept är måttet flaskor. :clapgrin:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 14:40:35 Då ska jag prova ett fransk-inspirerat recept! :smile:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 14:43:37 Nizhoni, så här brukar jag göra sås till finare bitar kött (oxfilé, entrecote mm), fast jag kan inte säga några mängder på det jag använder:
Hacka gul lök, eller ännu hellre schalottenlök (som ger lite mildare smak). Fräs detta i smör på medelvärme så löken blir genomskinlig. I med några matskedar tomatpuré, och låt detta steka med ett litet tag. Tomatpurén ska bli yttepytte lite mörkare än vad den var från början. Sedan kommer det roliga momentet att vräka på vinet. Ca 6 dl brukar gå åt. (Köp en box med relativt god kvalité på vinet, så att smaken inte blir sur... Mauro är ganska billigt, och fantastiskt gott). I med lite buljong, och krydda med peppar, salt, timjan eller annan örtkrydda. Lagerblad är gott att låta koka med också. Sedan låter du såsen stå och puttra ungefär 30-40 minuter, så att den blir lite tjockare än vad den var från första början. När detta är klart, silar du av såsen i en annan kastrull (detta för att få bort lök, lagerblad och de flesta örtkryddorna), ställer tillbaks den på plattan, värmer på och lägger i en rejäl klick med smör. Vill man, kan man också låta en hackad morot vara med från början. Det blir lite sötma i smaken då, och det är inte helt fel. Dessutom kan jag tillägga att det går utmärkt att frysa såsen om det blir över. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 14:55:08 Tack för receptet! :flowers:
Det ska jag prova, men utan morot. Går det bra med torkade kryddor eller måsta jag göra ett nytt försök med kryddodlingen? Och går det bra med röd lök istället för schalottenlök? Lagerblad skall inskaffas. :nod-yes: Mauro är inte så tokigt faktiskt. Just nu har jag en box Ecologica hemma, har provat den på flaska tidigare och varit nöjd. Ja du läste rätt jag har köpt en box, bra köp såhär långt! Och så blir det lättare att använda vin till såser. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 15:08:48 När jag tänker efter, så tror jag faktiskt att det står rödlök i originalreceptet, så det kan du absolut använda. Torkade kryddor funkar bra här iaf. Faktum är att jag sällan använder annat. Enda gången jag lyxar till det med färska kryddor är om jag gör kalla röror eller dylikt, och ofta inte ens då... :blush:
Lagerblad MÅSTE du inte ha med i såsen, bara det att jag själv tycker om det. Och sen håller jag med till fullo om att Ecologica är gott!!! :drool: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 15:53:53 Bra, det underlättar inköpen!
Jag tycker Ecologican med orangefärgad etikett är godare än den röda men det är bara den röda som finns i box, och den är absolut god den också! Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 16:17:34 Har aldrig sett den med orange etikett, men tack för tipset! :flowers: Det ska testas omgående om jag hittar det. :drink:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 16:19:53 Här (http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?artikelId=37038&varuNr=26554) har du flaskan så du vet hur den ser ut, inte så lysande orange direkt men åt det orangea hållet.
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.01 - 17:06:10 Jag har bakat miljoner karelska piroger under eftermiddagen och är helt slut.
Men jag har så där 1,5-2kg entrecoté upptinad på diskbänken :smack_head: Trodde mig orka något mer... Jag har ingen tomatpuré men matlagninsvin och lök av någon sort, örtkrydda av egen blandning och alla rotfrukter. Snälla ge mig nu värdens enklaste instruktioner. Jag kan också tänka mig att slänga köttet i någon marinad över natten och steka den på morgonen istället... *lockande tanke* Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.01 - 17:16:18 Stek hel så att den får fin färg, krydda med salt och peppar, in i ugnen med termometer till 65-68 grader beroende på hur du vill ha den, men ganska sval ugn 100-125 grader.
Häll smör och vatten i stekskyn, smaka av med salt, peppar och någon mer krydda, lite senap om du gillar det. Servera med smörkokta rotfrukter och kryddsmör! Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.01 - 17:22:05 Håller med LO/ angående steken. Fast jag hade förstås haft lite högre värme. 175-200 grader istället. Men det är en smaksak.
Sen hade jag gjort ugnsrostade rotfrukter istället för smörkokta, för det tycker jag är godare. Kan du lägga ut receptet på Karelska piroger, idalinda? Det är gott! :dribble: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.01 - 17:36:39 Entrecôte är så mört, det behöver inte marineras. Du kan ju steka i skivor på spisen också, bea eller kryddsmör till.
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.01 - 18:03:50 Ugnen lockar just nu faktiskt.
Jag ooorkar inget mer idag. :shake_head: Så det blir idag Lo-variant i ugnen, om jag blir riktigt trött blir det Corny-temperatur också.... Sedan får vi vänta att äta den i morgon, men grönsaker. gårdagens högrev finns det en hel balja i kylen. Tanken var att i morgon skulle man inte behöva laga så mycket mat : ungdomarna ska hjälpa med att städa växthuset, skura rent det och byta sommardäck. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.01 - 18:54:03 Neeeej! Inte spara den tillagad till i morgon! :cry:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.01 - 20:08:19 Neeeej! Inte spara den tillagad till i morgon! :cry: Håller med helt! Förstör inte fint kött genom att värma det igen... Det kan man göra till lunch om det blir något över, men inte fösta gången.Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.01 - 20:25:04 Köttet är nu färdigt. Maken tog den just ut ur ugnen.
Jag är inte hungrig, inte ens sugen, bara helt matt och trött. Ungdomarna är inte hemma. och maken var inte inte heller hungrig länge. Så har ni några förslag? jag skulle kyla ner den och stoppa i kylen för att vänta morgondagen. Maken skulle ställa den ( ligger i en gytjärnsgryta med lock) in i ungnen igen på 50 grader över natten och äta till frukost. Jag säger att det skulle bli bara mos av det. Vad säger ni? :look_down: :flirting: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.01 - 20:35:00 I så fall är det bättre att kyla ner köttet. Det är lite slöseri jämfört med att äta upp det direkt, men betydligt bättre än att fint kött blir segt och trådigt!
Eftersom du äter potatis nu, idalinda, tycker jag att du ska använda din stek till en lyxig pytt imorgon. Typ Biff Rydberg, men utan oxfilén. Sååååå gott! :drool: Minst två äggulor till en portion! :bg: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.11 - 00:55:39 Jag måste revidera min utsaga om att man inte ska ha både mycket vin och mycket grädde i en sås. Det blir faktiskt gott, men det stämmer att färgen blir förfärlig.
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: /LO skrivet 2011.04.11 - 16:33:19 Jag måste revidera min utsaga om att man inte ska ha både mycket vin och mycket grädde i en sås. Det blir faktiskt gott, men det stämmer att färgen blir förfärlig. Det pratade Carl-Jan om i radio i torsdags. Han påstod att man skulle ha bra vin i maten, då blev det inte missfärgat... :flirting:Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.11 - 17:38:56 :mad_roll: :so_mad:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Sorla skrivet 2011.04.11 - 19:28:33 :lmao: Är du arg på Carl-Jan eller på ditt vin Hemul?
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.11 - 19:36:10 Undrar om hon är arg åt att hennes vin inte är fint nog? :hm-hm:
Fast han måste mena sås på bara vin, inge grädde, för naturligtvis förändrar grädden färgen på vinet. :rolleyes: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Sorla skrivet 2011.04.11 - 19:42:05 Fast jag tycker att vinet ändrar jätte mycket på färgen på grädden. :loony:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.11 - 19:46:54 :lulz:
Jag tror jag dööör! :laugh: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.11 - 20:27:32 Vad då? :huuh:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Sorla skrivet 2011.04.15 - 18:53:27 Vadå vadå? :blink:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.15 - 19:06:01 Vad som är så roligt.
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Sorla skrivet 2011.04.15 - 19:39:40 Det pratade Carl-Jan om i radio i torsdags. Han påstod att man skulle ha bra vin i maten, då blev det inte missfärgat... :flirting: Fast han måste mena sås på bara vin, inge grädde, för naturligtvis förändrar grädden färgen på vinet. :rolleyes: Fast jag tycker att vinet ändrar jätte mycket på färgen på grädden. :loony: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.15 - 19:50:13 Nu backade jag två steg och köpte både soyasås och fisksås till :
nötfile i bitar + massa grönsaker ( broccoli, blomkål och paprika+ purjo) i wokad form jag kollade ett par recept på nätet och köttet skulle smaksättas med soya och maizena , lök , vitlök och ingefära , sedan stekas snabbt och in med grönsaker i slutet fisksås och pressad limesaft. Jag hade inget färsk ingefära och använde pulver, och saften var ekocitron från flaska. Det skulle också tillsättas sherry och socker och koriander Sherry har jag inte och sockret och korandern glömde jag. Efter smakprovet , strödde jag lite salt över och lite till ingefära + vitpeppar Sonen gillade maten, maken och jag tyckte att något saknades. Men jag kunde inte komma på VAD. Gissningen var att vitpepparn var inte bra, skulle svartpepparn varit bättre? Fisksås, gör det något, jag fattade inte riktigt? Barnen har börjat yla om kina-mat och jag trodde att jag fixade något sådant, men jag hittade inte det rätta stinget. Hur ska jag göra? Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.16 - 02:57:29 Man måste nästan ha i socker till sådan mat. Inte mycket, det handlar om tesked/ar (men det behövs för att balansera syran som ska vara). Gärna farinsocker, för det är lite mustigare och lite sötare på en och samma gång. Sherryn är egentligen bara för syrligheten+att kanske alkoholen då tar fram vissa specifika smaker, men om vi bortser från det sistnämnda måste du ha syra i maten om det är kinesiskt eller thai. Vinäger är en ok ersättning om man inte har annat hemma. Vitvin eller äppelcider går lika bra, men tänk på att blanda ut med vatten 50/50 med vatten innan användandet. (Står det 1 dl vin i ett recept, så tar du ½ dl vinäger och ½ dl vatten). Koriander är för beskan, så om ni inte hade det i, så saknades det definitivt något.
Vitpeppar är helt ok i ett sånt här recept. Det kan tom vara bättre än svartpeppar, eftersom svartpeppar gärna tar över, medan vitpeppar tar fram andra smaker utan att framhäva sig själv. Men det hänger nog inte på pepparn i det här fallet. Fisksås är för saltsmak, kan man väl säga. Ska absolut inte användas i några mängder. (Det vet jag själv efter ett olycksaligt försök att vara kreativ när det kom till just wokande och för mycket fisksås. För mycket fisksås är :puke1: , så det ska man använda med måtta.) Lite chili kanske skulle göra susen? För det brukar det ju ofta vara i sådana här recept. :confused3: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.16 - 05:09:42 Tror jag också. Jag skäms inte att ha lite socker när jag gör dillkött heller. Det är väl inte hela världen? Du kan ju äta godis, då kan du väl använda lite "rent" socker, idalinda? Och så tycker jag du omedelbart ska införskaffa lite matlagningsbooze från bolaget. Köp en halvflaska halvtorr sherry och en halvflaska portvin så ska du få se vad goda såser och sopport det blir! Tips: sherry i skaldjurssoppa och nässelsoppa är mycket bra! :w00t:
Flaskorna har du i kylen så håller de sig jättelänge. Jättegott till revbensjäll, kamben, broskben, d.v.s. fett gnagkött: krydda med ingefära, salt, pappar, låt puttra (med lite vatten) tills det är klart, när det är klart låt vätskan koka bort och ringla över lite honung och när den stekt in en rejäl skvätt sherry, låt den också gå in medan du vänder på benen. Slå på lite vatten igen för att få lite simmig sky till. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.16 - 21:45:12 Jag glömde socker och koriander då jag pendlade mellan två olika recept. :sneaktongue:
det finns lite av woken kvar , så i morgon kan jag göra ett försök att förbättra det lite. Jag tror att jag blir även lite snål med vissa kryddor, receptet är för 300g kött och jag ska 3 dubbla till 1kg kött. Då börjar det kännas våldsamt mycket krydda och tjofs och då backar jag lite för säkerhets skull. Chili hade jag, men rätt lite. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.16 - 22:18:31 Jag förstår din tanke med kryddandet, idalinda, men de kryddor som du skriver om är ju egentligen inte starka. Ok, ingefära kan vara lite bitigt, och chili kan man ju vara lite försiktig med till en början. Men det går alltid att dämpa sådant om det blir för mycket, och till 1 kg kött behövs det mycket kryddor. Tänk nu också på att du har i en massa grönsaker i en wok. Det måste ju bli närmare 4-5 liter mat i slutänden, och då går det åt en hel del krydderier. :nod-yes:
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.21 - 21:12:03 jag måste sluta fega helt enkelt, men det känns att hjälp, tänk om jag överkryddar 5 liter mat och allt blir förstört. :smack_head:
just nu botaniserar jag bland olika grillmarinader... marinerad brukar bli alltid lyckad! :yay: :thumbsup: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.04 - 22:41:00 Nu till nästa smaksättningsfråga:
grytakött Jag har ju fina bitar, och råvaror till ( rotfrukter, lök, egen buljong, balsamvinegär/ matlagningsvin) Men ett problem, grytaköttet suger inte i sig tillräckligt med saltsmak. Jag har gjutjärnsgryta, kokar 1-3 timmar i låg värme. Köttet blir mört. Jag tycker mig veta att det är 1 msk till 1 kg kött och så doserar jag. Men något är fel ändå. Vad? Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.05.05 - 00:18:58 Konstigt. Jag tror att jag har i mindre salt i mina grytor, men de brukar bli bra i saltsmaken. Men du skulle kunna testa med att ta i hälften till en början, och den andra hälften efter lite mer än halva koktiden. Vad har du i för kryddor förutom salt och peppar?
Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: hemul skrivet 2011.05.05 - 06:09:41 Men ta mer salt då! :tongue: Man kan inte salta efter recept. Man måste smaka av. Dels är ju smak något personligt, dels kanske du har mycket mera sås och rotsaker än tumregeln tillåter. Ju större volym desto svagare sälta blir det ju. :whink:
Men salta inte upp det för mycket förrän på slutet. Volymen minskar ju för det mesta under kokningen så är det lagom salt i början kan det lätt bli för salt när det är klart. Så salta som du gör nu i början och smaka av när det börjar bli klart. Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.05 - 11:16:11 Då testar jag extrasalta mot slutet, jag är bara dåligt på att provsmaka, jag vet inte riktigt varför det tar emot.
Konstigt egentligen. Mellansonen är duktig på sånt, jag brukar hojta honom att provsmaka :whink: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.13 - 09:06:46 Jag har läst lite i kokboken och lärt mig något nytt :yay:
Om man vill ha smak i buljongen ska man tillsätta salt i början, då drar den smaken FRÅN köttet till buljongen. OM man vill ha smak i köttet ska man tillsätta salt i slutet då blir det smakrikt KÖTT! :strut: :clap_jump: :banana: Titel: SV: bäst smaksättning / marinering Skrivet av: Corny skrivet 2011.05.13 - 11:10:44 Tack för att du delade med dig av den nyvunna kunskapen, för nu har jag också lärt mig något nytt! :wave:
Hade inte en aning om att det var så det hängde ihop, men visste ju att det rekommenderas att salta bitar man steker snabbt efter stekningen och inte innan. |