Titel: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 14:25:05 Vad är egentligen skillnaden mellan begreppen LCHF och GI ?
Det som enligt mig är LCHF är GI för en annan, eller tvärtom... ibland känns det som om spannmål är enda skillnaden när man läser diskussioner... Någon som sitter inne med info/tankar..? Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 15:16:59 Det finns ju massor med GI-metoder. Precis som det finns massor med lågkolhydratmetoder.
Men generellt går GI-metoder ut på att äta kolhydrater med lågt GI och undvika dem med högt medan lågkolhydrat går ut på att begränsa eller minimera kolhydraterna. Jag läste Montignac på 90-talet. Hans modell går ut på att, förutom att utesluta snabba kolhydrater, inte äta fett och kolhydrater i samma måltid, för att undvika blodsockerhöjning med åtföljande insulinhöjning och fettinlagring i närvaro av fett. Sen går det ju i varandra när det tillämpas. Som Viktkoll (heter det så?) flörtar med lågkolhydrat och kostdoktorn flörtar med GI när han säger att fullkorn är bättre än vitt mjöl (fast det är ju högst obetydligt bättre om man kollar GI). Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 15:27:09 Sen går det ju i varandra när det tillämpas. ja det gör ju det! Vad är egentligen skillnaden mellan en lchf'are som älskar grönsaker och en skvätt olivolja och en GI'are som gillar smör och bra råvaror...? Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 15:39:35 En GI-are brer smöret på surdegsjäst rågbröd. :whink:
Om man håller sig till de mer ursprungliga GI-metoderna så medförde de ingen större kolhydratbegränsning, bara en ändring av kolhydratkällorna. Själv åt jag korngryn så det sprutade ur örona - det är för övrigt gott, mättande och man står sig länge. Lauritzon (stavning?) och grabbarna blandar ju och ger lite som det passar och kallar det fortfarande GI. Jag tror jag förstår vad du är ute efter. Kan man göra sin egen metod med inslag av både GI och lowcarb? Ja, det tror jag. Men jag tror också att GI saknar betydelse om man äter riktig lowcarb, men börjar man krypa över en 100 g kh, då kanske det är värt att titta på. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 15:46:01 :lmao: (edit: jag skrattar inte åt hemuls hela inlägg. Jag skrattar åt hinten med surdgesbrödet. Resten kom till senare)
så klok du är Men allvarligt... en frisk LCHF'are kan ju göra detsamma lite nu och då... Nå är det då spannmålet som är den avgörande skillnaden? Eller kanske spannmål och frukt? Det jag ofta funderar kring är myten/fördomen om att man som LCHF'are bara äter kött och fett. Vi är ju väldans många (!) som äter ordentligt med grönt i vardagen. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 16:00:36 Spannmål ryms väl inom lowcarb det också, det är ju bara det att det blir så förbannat lite... Jag tål vad jag vet spannmål, men jag tror ändå inte det är bra för oss. Om jag skulle börja med macka på morgonen, då skulla jag få skippa min potät och kanske mjölken. Det är det inte värt för mig, men det kanske det är för nån annan.
Jag ska passa på att skryta. Sen 2005 har jag ätit bröd vid 3 tillfällen och då bara en macka, knäckebröd. :cool: Det var lika gott som förut, inte alls äckligt som en del tycker. Jo, så har jag ätit några smakbitar när det varit provsmak också, då är allt tillåtet nämligen. De var ganska äckliga däremot, degiga. Mjukt köpebröd är ju så. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 16:02:58 Fast äter man LCHF måste spannmålet vara i form av Finncrisp förstås. :ignore:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 16:26:05 Fast äter man LCHF måste spannmålet vara i form av Finncrisp förstås. :ignore: :lmao: eller flatbröd :flirting: Såg nu att du ändrat i ett inlägg längre upp. Måste läsa om... Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 16:30:32 Det är nog mest det här jag vill åt:
Det jag ofta funderar kring är myten/fördomen om att man som LCHF'are bara äter kött och fett. Vi är ju väldans många (!) som äter ordentligt med grönt i vardagen. Folk verkar tro att en LCHF'are inte äter grönsaker eller bär. Och att man äter ensidig kost. Jag förstår inte var den bilden kommer ifrån. Jag själv t.ex äter långt mer mångsidigt idag än när jag försökte följa tallriksmodellen Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 17:08:11 Jag äter nog ungefär lika o-allsidigt som jag gjorde förr. OK, jag åt "allsidigt" en period, men då tvingade jag mig ju. :ignore:
Sanningen är nog att lowcarbare äter lika olika som andra människor. En del äter mycket grönt, andra äter paleo o.s.v. o.s.v. En vanlig föreställning som jag råkar på är att vi äter massor med kött. OK, en del gör det, men jag tror att det är en liten del och företrädesvis nocarbare, de måste ju. Andra som äter mycket kött gjorde nog det förut också eller ville åtminstone. Mycket jämfört med rekommendationerna kanske vi äter, men inte mycket jämfört med hur gemene man verkligen äter. Hörde på radio igår att svenskarna äter 80 kilo kött per dag och år. Det blir 220 g per dag. Jag ligger nog där eller lite under. 150-200 g till middan och ibland blir det ju skinka eller fläsk till frukost, men det är lite bara då och i gengäld äter man ju fisk till middag också. Jag har ivf inte ökat min köttkonsumtion, äter bara godare kött. Fast just idag... håller just på och steker ett (1) revbensspjäll som vägde 400 g. :ignore: Jag hittade ett par konstigt styckade i frysen. Tjocka spjäll men inte huggna, hela revbenet liksom. :lick: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.29 - 17:50:27 I mitt tycke är skillnaden den att LCHF förespråkar mer rena produkter och 'minimalt' med kolhydrater medan GI gärna använder halvfabrikat och produkter med onödiga tillsatser, till exempel mellangrädde i stället för vispgrädde, samt mycket kolhydrater om än långsamma. GI är för mig SLV-kost med långsamma kolhydrater.
Om det blir en varierad kost hänger absolut inte på vilken 'diet' man följer utan vem som lagar maten. Jag är väldigt tråkig i min matlagning men har mycket mer variation på maten när den är LCHF-inspirerad än när jag åt SLV-kost, helt enkelt för att det är roligare att laga LCHF-mat. :smile: Förr var jag urusel på att äta grönsaker men nu när jag hoppar över pasta/potatis/ris så smakar grönsakerna mycket bättre, konstigt men sant. :blush: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 18:00:35 Men nu pratar du om nån speciell variant av GI och inte GI generellt?
Skaldeman är väl LCHF? Hans första bok är en av de få jag läst och den är full av bacon och majonnäs. Knappast rena produkter. Men visst, jag håller med om att det inom LCHF finns en fraktion som vill ha rena produkter, men inte tycker jag det ligger i grundkonceptet. Ett av problemen med LCHF tycker jag är att man säger lite vad som helst som det passar och om någon gör sig besvär att faktiskt jämföra olika utsagor så går det inte ihop. Som att man ska äta rena produkter - bacon och Findus majjo är bra. Balansen mellan omega-fettsyrorna är jätteviktig - men man ser inga problem med att äta fläsk och kyckling. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.29 - 18:33:58 Nja, är Lauritzson/Davidsson GI någon speciell variant? Jag har en GI-kokobok som de skrivit och i den använder de någon lättare grädde och långsamma kolhydrater, få recept är helt utan andra kolhydrater än ovanjordsgrönsaker. Mer GI-erfarenhet än så har jag inte. Dock finns det ett mycket bra recept i min GI-kokbok, lax och saffransgrönsaker. :drool:
Vanliga kostråd för LCHF tycker jag oftast innefattar så rena produkter som möjligt, tex Annika avråder ju från större mängder charkuteriprodukter (som korv och antagligen bacon) pga E-nummer och annat. Helst ska det även vara ekologiskt. Vad gäller majonnäs så står det ofta att man ska läsa innehållsförteckningen eller göra egen majonnäs om man inte hittar en nog bra majonnäs. Och var hittar man egentligen bacon utan konstigt innehåll? Närmaste jag kommit är rent skivat sidfläsk, men det är vare sig rökt eller rimmat. Även det sidfläsket är svårt att hitta här, jag har letat länge och först idag hittade jag ett litet paket, det ska provsmakas någon dag. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: /LO skrivet 2011.03.29 - 18:40:33 Såhär tänker jag:
Det är väl helt enkelt två olika förkortningar. GI står för glykemiskt index, vilket är ett mått på hur snabbt kolhydrater förbränns i kroppen. LCHF står för (det vet du ju), inte no carb Sedan har det ju skapats massa dieter kring GI varav några är väldigt nära LCHF, i alla fall i början. Vem myntade begreppet LCHF? Ingen aning. Men det känns lite nyare än GI, som begrepp alltså. Om någon frågar om jag äter GI svarar jag ja om jag inte har lust att föklara (vilket iof händer sällan :flirting: ) Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.29 - 18:48:06 Om någon frågar om jag äter GI svarar jag ja om jag inte har lust att föklara (vilket iof händer sällan :flirting: ) en uppfettad glutenfri variant..? :flirting: :lol: tack för alla funderingar, fortsätt gärna... själv ska jag göra vätskeersättning till jsuka barn. Återkommer och läser mer senare! Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.29 - 19:02:18 Ja, Lauritzson kör en speciell variant tror jag. Som jag och LO sa, det finns ju många GI-varianter. Vad jag förstått har Lauritzon också närmat sig lowcarb mer och mer, ivf i början av dieten (ā la Atkins Induction), med mer fett och mindre kolhydrater.
Det är ju bra om Annika sagt att man inte ska äta så mycket chark, men som sagt, det gör det ju tämligen förvirrande att det sägs så mycket olika. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.29 - 19:33:59 Ja jag tror det stod något Atkins-liknande i början av kokboken, att först äta minimalt med kolhydrater och efterhand öka på med långsamma kolhydrater. Men om det var mer fett är jag osäker på. Tror den boken är från 2007.
Här kan ni läsa Annikas folder om LCHF (http://www.pagina.se/filer/LCHF.pdf). Kostdoktorns folder kan jag inte öppna så den är läsbar, men jag vill minnas att även han (på hemsidan) rekommenderar rena produkter. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.03.30 - 18:18:01 Tack för era tankar!
:flowers: Återkommer! Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 00:55:09 Jag tycker dock att den här kosten börjar bli mer och mer "allmängiltig". Jag kommer ihåg när jag ramlade in här för ett antal år sen; LCHF var ju punk (som det var då :whink: ), för att jämföra det med andra termer. Nu är detta heletablerat. Jag har Svenska Dagbladet som morgontidning, och de hade något sorts påskbilaga. Vad fanns där? Jo, följande: Plättar utan mjöl, Bottenlös paj (fast det kallades inte så) med mera med mera. Mycket av de recept jag har sett här, fanns hux flux i en ganska så stor tidnings bilaga. Det måste väl ändå säga en del om hur mycket det här tänket har spridit sig?
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 02:32:34 Tidningarna är trendkänsliga. Nån annan bilaga hade säkert fettsnåla recept. Gungorna och karusellen.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.03.31 - 09:12:00 Ja det är roligt att se hur recepten i tidningarna förändras, även om de oftast inte skriver rakt ut att det är lchf-inspirerat så syns det i receptet. Det går frammåt! Och jag tror det är ett bra sätt att få med sig många ordentligt fettskrämda personer, ju mer de matas med dessa recept, desto närmare kommer de punkten där det inte längre känns så främmande. Många gånger är det nog utnötningsprincipen som är mest effektiv, det var förmodligen den som fick dem att en gång följa den fettsnåla dieten.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.03.31 - 11:50:41 Tidningarna är trendkänsliga. Nån annan bilaga hade säkert fettsnåla recept. Gungorna och karusellen. Det fanns fettsnåla recept också. Vad jag menar är bara att för några år sen var det nästan otänkbart att göra plättar utan mjöl. Det skulle vara åtminstone dinkel eller bovete.Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.03.31 - 12:18:29 Absolut.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.03 - 12:00:00 Snubblade över detta (http://www.kostdoktorn.se/viktklubb-5-ar/comment-page-3#comment-12285) hos Kostdoktorn där han kort beskriver skillnaden mellan GI och LCHF.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.03 - 13:36:12 Det var ju det jag sa. :rolleyes:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.04.04 - 11:03:59 Tack för era tankar!
Det verkar som om den stora skillnaden är just spannmålens vara eller icke vara. hur mycket fett HF innebär varierar väldans individuellt (enligt min högst ovetenskapliga lilla frågestund) Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Tina skrivet 2011.04.04 - 20:05:11 Jag var hos Paulun och gick kurser och var med i GI-viktkoll. Fy vilken skit, funka inte alls. Hos Paulun skulle man äta grötfrkost med banan och ett ägg. Gjorde man det skulle kilona rasa, jo tjena.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Nizhoni skrivet 2011.04.04 - 20:17:08 Just Paulún gillar jag inte alls, han vill bara göra sig pengar på att lura folk. :angrywife:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Ena skrivet 2011.04.05 - 12:19:48 Just Paulún gillar jag inte alls, han vill bara göra sig pengar på att lura folk. :angrywife: Tror jag inte.Han vet kanske inte bättra. :shake_head: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 14:12:18 Han har i varje fall rekommenterad en jäkla massa tillskott genom åren som han sedan ogenerad ändrat åsikt om och inte tyckt varit bra längre.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Ena skrivet 2011.04.05 - 15:15:35 Jag vet inte riktigt hur jag ska förstå det, du skrivar. :glare:
Att ändre åsikt om något man inte tyckar är bra längra, är väl inte fy skam? Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 15:26:17 Inte för dig och mig, men räknas man som en auktoritet på området ska man kanske inte gå ut med att xxx är jättebra och mer eller mindre nödvändigt om man inte har så mycket på fötterna. Om jag väljer att äta ett tillskott på vinst och förlust är det ju bara min egen kropp och/eller plånbok jag skadar. Det är inte hundratusentals människor som automatiskt gör som jag säger. Det är det i Paulúns fall.
Jag skulle gissa att ganska många här någon gång har ätit ett tillskott därför att Paulún rekommenderat det och att de inte längre äter det för att det visade sig vara verkningslöst, dess verkan var kraftigt överderiven eller det var skadligt. Jag räcker upp handen! :wave: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Tina skrivet 2011.04.05 - 15:59:12 Jag har nog mer svårt för Lauritzon. Paulun har i alla fall en utbildning. Laritzon hänger på andra för att tjäna pengar.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.05 - 18:28:08 Lauritzon ger ett rätt halt intryck. Jag menar den där bilden man alltid får av folk man ser på TV. Har inte intresserat mig för honom eller sett honom så ofta, så det är inget välgrundat omdöme, bara det intryck jag får.
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Ena skrivet 2011.04.05 - 22:39:26 Inte för dig och mig, men räknas man som en auktoritet på området ska man kanske inte gå ut med att xxx är jättebra och mer eller mindre nödvändigt om man inte har så mycket på fötterna. Om jag väljer att äta ett tillskott på vinst och förlust är det ju bara min egen kropp och/eller plånbok jag skadar. Det är inte hundratusentals människor som automatiskt gör som jag säger. Det är det i Paulúns fall. Jaha, ännu en mirakelmaker! Det du beskrivar, vet jag ingenting om. :blush:Jag skulle gissa att ganka många här någon gång har ätit ett tillskott därför att Paulún rekommenderat det och att de inte längre äter det för att det visade sig vara verkningslöst, dess verkan var kraftigt överderiven eller det var skadligt. Jag räcker upp handen! :wave: Personen i fråge har aldrig intressert mig och har därför aldrig påverket mig. Det var enbart frågen om att ändre sig som jag reagerade på. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Tina skrivet 2011.04.06 - 09:45:33 En god sak med Lauritzon är att jag köpte hans bok och jag och en jobbarkompis körde hans program. Vi gick ner under startperioden som var en slags LCHF men sedan när man skulle börja med GI-köret stannade det av. Då började jag forska runt i GI-världen, läste Montinjac (ursäkta stavningen), Schück m fl och så klart Paulun. Till slut hittade jag till LCHF.
Men fy för Lauritzon som deklarerat att han inte kan laga mat men ändå har både matlagningsprogram och receptböcker. Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.06 - 14:35:51 Tror du Dahlqvist är nån matmamma då? Det finns nog en orsak till att de flesta böcker av den typen en har en "medförfattare". :whink:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.06 - 21:20:19 Schück däremot är någon som verkligen rider på matvågorna. Hon är otroligt duktig, man kan inte säga annat, men först var det medelhavsmat som gällde. Sen var det GI, och nu är det LCHF-kokböcker för hela slanten. :rolleyes: Undrar varför! :whistle:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.06 - 21:41:36 $$$ så klart! :club_idiot:
Hon är ju inte den enda. Jag antar att förlagen har duktiga matskribenter och receptsprutor på lut och så parar de ihop dem med olika kända personer som råkar vara på modet. Lite som den där amerikanska stilen när en av de två författarna till en bok (den mer kände) bara har skrivit förordet... :whistle: Av det lilla jag har sett om LCHF-boken verkar det ju vara samma gamla recept som valsat runt i åratal. Att man kallar det nåt annat (om man orkar) och ändrar lite på kryddningen gör det ju inte till nåt nytt. Samma gäller ju alla helt vanliga recept där man bara hoppar över mjölet i såsen och kör blomkålmos i stället för potatis och ris och hi och hej så har man X eller Ys LCHF-recept fast alla som lagade mat före LCHF känner igen det som nåt annat. :whistle: Nu väntar vi bara på kostdoktorns bästa recept. Eventuellt kan ju han faktiskt laga mat vilket jag inte tror så många av de andra gör. :tongue: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.06 - 23:53:48 $$$ så klart! :club_idiot: Nähä! :max-shock: Kunde jag aaaaaldrig tro! :lol: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.07 - 00:04:11 Du behöver inte vara orolig. Jag hjälper dig så gärna med sånt du inte förstår. :biggrin1:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.07 - 00:24:54 Du är så söt, hemul! :smooch: :lamo:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.07 - 00:27:34 Tack! Sån är jag - vänlig och hjälpsam. :throw_flowers:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Fjällmor skrivet 2011.04.07 - 16:46:48 Tack! Sån är jag - vänlig och hjälpsam. :throw_flowers: hearhear! :cheers: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: hemul skrivet 2011.04.07 - 17:03:40 :bg:
Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: idalinda skrivet 2011.04.16 - 22:15:27 jag är alldeles för mycket bland jord, fröer och små plantor, så jag missar massor hela tiden.
Men vi säger att jag håller med er alla :lol: Titel: SV: Hjälp mig reda ut begreppen Skrivet av: Corny skrivet 2011.04.16 - 22:31:49 Jag är så avis på dig! Jag vill också så och plantera och äta hemodlat. Iaf lite hemodlade tomater. Är fortfarande grymt nyfiken på Zebra Green-tomaterna som du skrev om förra året!
|