Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.01.03 - 11:30:10



Titel: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.03 - 11:30:10
Ketchup

Detta är inget exakt recept. Jag vägde (och räknade) den här gången bara för att kunna skriva ett recept. Det är fritt fram för experiment. Det finns massor med olika ketchuprecept. Jag har plockat ut de kryddor jag gillar och som i mitt tycke gör att det smakar ketchup.

  • 1 kg tomater
  • 1/2 kg gul lök
  • 1.5 dl rödvinsvinäger (minst)
  • 10 nejlikor
  • 10 kryddpepparkorn
  • 2 kardemummor
  • kanelstång, 1 bit lång som tummen räcker
  • 1-2 tsk senapspulver (alternativt gula senapskorn)
  • 5-10 lagerblad
  • några tag på pepparkvarnen
  • lite salt

Om man vill:
Tomaterna ger så mycket sötma så man behöver egentligen ingen sötning. Jag brukar ta ett par teskedar råsocker med kraftig smak, t.ex. melass. Men som sagt, för sötman behövs det inte.

  • Egentligen ska man skålla och skala tomaterna, men det struntar jag i. Skär tomater och lök i bitar och förpassa alltihop till en kastrull.
  • Låt småputtra under lock i 1-2 timmar.
  • Plocka ur ivf lagerbladen och kanelstången. De andra kryddorna kan vara kvar om man vill. Tycker man det är nog kryddigt redan så pillar man upp dem. Mixa järnet.
  • Häll tillbaks i kastrullen och koka ihop litegranna utan lock. Det brukar vara rätt bra konsistens från början. Smaka av med mer salt och vinäger om det behövs.

Vill man spara en längre tid är det nog bäst att sätta till Atamon. Satsen ger ungefär 2 1/2 majonnäsburk. Färgen blir så klart inte så tomteröd som Felix ketchup. Ketchupen är god till allt möjligt, inte bara korv. Det blir annorlunda när man vet vad som är i.  :shy:
 


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.01.11 - 21:18:33
MMM. jag kommer säkert att testa detta någon gång, funderade lite ketchup idag när jag läste i " den hemlige kocken" om att i 1800 -talet använde man inte alls tomat i ketchup, minst sagt annorlunda tanke.

Boken berättade om ingredienserna i dåtidens ketchup , men inte mängder.

Kan någon gissa hur man skulle göra en sådan här ketchup:
" koka ihop sardeller, schalottenlök, pepparrot, muskotblomma, skivad citron, hela kryddnejlikor och pepparkorn med portvin och madeira.
Reducera till hälften ( vadå?).
Använd sparsamt tillsammans med smör som sås till stekt eller grillad kött"



Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.11 - 21:33:24
Det var en del ingredienser där som jag ska lägga till nästa gång.  :drool:

Tycker det blir jättegott. Har t.o.m. ätit den till entrecôte - med smörklick förstås. :biggrin1:

Förresten, färgen blir lite som chilisås, sån man köper.


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.11 - 21:35:55
Säger kocken något om Atamon? Brukar använda det ibland.  :shy:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.01.20 - 22:19:59
Kocken säger en hel del om konserveringsmedel. Hela E-listan finns med i boken så den kan rekommenderas varmt till alla LCHF:are. Det är en fantastiskt bra bok och värd varenda krona. Och bra pris hittar man på Adlibris och Internetbokhandeln.   :whistle:  :lick:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.20 - 22:21:43
Men säger han något specifikt om Atamon?  :crazy:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.01.20 - 22:28:07
Nej inte just om Atamon vad jag kan minnas eller hittar i innehållsförteckningen. Men om man går på innehållet så kan man ju leta upp E-nummerna så får man veta lite mer.

Och i vissa fall behövs ju konserveringsmedel men med dagens frysar är det bättre att förvara där i små portioner så behövs det inget Atamon.

 :wave:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.20 - 22:30:39
Men jag tror inte Atamon är så farligt. Just den här typen av grejer tycker jag är svårt att ha i frysen. Man äter ju inte alltid samma mängd.


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.01.20 - 22:39:01
Nä, jag tror inte heller att det kan vara så farligt i små doser. Men jag har tex mitt äppelmos i frysen och glömmer alltid att ta fram det till skinksteken.

En annan sak appropå Atamon, man brukar säga att man ska lägga äppelklyftorna i en skål med vatten och citroncyra eller Atamon när man ska koka äppelmos. Men jag tar i stället en skål med ca 1-2 l vatten och en stor tsk salt. Det känns inte alls i sylten sedan och fördelen är att äpplena inte mörknar, de mörknar inte heller efter i frysen vilket de gör om man har haft dom i citroncyra. Så mitt äppelmos är lika vitt och fins som när jag kokade in det. :smack_head: :lick:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2008.01.20 - 22:40:53
Jag slänger dem i grytan vartefter bara. Fast jag gör nästan aldrig äppelmos längre. Inget gott på köpeäpplen.


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 23:16:39
Idag har jag kokat ketchup på en burk Garant ekologiska tomater. Det gick alldeles utmärkt.  :thumbsup:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.04 - 19:17:26
Om man nu använder tomat på burk i det här receptet, hur många burkar ska man ha då? Det är ju vätska i de burkarna också. Eller silar man bort den? Måste nämligen prova att göra egen ketchup, eftersom det går åt en hel del här hemma. Den här verkar ju både nyttigare och godare än vanlig ketchup. Billigare också?
En fråga till; Hur länge, på ett ungefär, håller den sig om man nu inte fryser in?


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.04 - 19:24:53
Jag vet inte hur länge det håller sig, för jag häver i Atamon och då håller det sig ju länge.  :shy:
Men man har ju mycket ättika/vinäger, så gissningsvis minst en vecka. Snålar du mycket på vinägern ska du nog inte spara utan koserveringsmedel, för tomatasåser hör till de där grejerna som kan bli farliga om det inte är tillräckligt surt.

Jag hällde inte bort vätskan. Använde nog Garant hela tomater tror jag. De ligger i tomatpurésås. Hur som blev det inte mer vätska än det blir från mogna färska tomater. Man behöver inte koka så länge med konserverade tomater, men en timme bör man nog köra för att få ur smaken ur kryddorna.

På konserverade tomater skulle jag tro att det blir billigare, ja. Jag anpassade receptet efter vikten som stod på burken bara. Det är inte så noga med kryddmänderna. Salt, socker och vinäger kan man ju smaka sig fram. Man kan ta ättika också om mab vill snåla. Det gjorde jag sist för jag hade ingen vinäger, nähej.

Hoppas du gillar det. JAG tycker det är supergott, mycket godare än köpe.  :inlove: :blush:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.04 - 19:29:11
Kom just ihåg att jag t.o.m. fick slå på vatten för det tjocknade för mycket. Men det kan ju ha berott på att ättikan späder mindre än vinäger också.


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.04 - 20:14:30
Men om man använder konserverade tomater, bör det ju hålla längre? De är ju redan kokta eller något sånt.  :confused3: Hursom, får väl laga en liten sats i veckan här om det blir populärt.


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.04 - 20:20:46
Det är ju färska tomater också när man väl kokat dem. :lol:

Man skulle få tag på sån där plastkorv. Då kunde man fylla den med t.ex. ketchup och frysa och sedan bara skära av en bit när man behöver lite.  :crazy:


Titel: SV: Ketchup
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.04 - 20:30:46
Citat
Ja, men i såfall kan det väl inte hålla bara en vecka?! Konserverade tomater håller ju hur länge som helst! Varför gör de det?  :sad:

Det håller sig ju bara så länge man inte öppnar burken. Sen är det som vilken kokt tomat som helst.

Citat
Okej för plastkorv, men vad använder du när du skär i frysta saker? Här är man i det närmaste tvungen att använda yxa för att få isär sakerna. Så hur hade du tänkt dig det hela? En liten vridning på plastkorven per dl, eller något annat?  :smile:

En TUNN korv hade jag tänkt mig så man lätt kan kotta av den. :tongue: