Titel: Scones Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.17 - 17:15:04 Scones är den brödvariant jag saknar mest faktiskt. Så hittade jag den här. Tyvärr har jag redan glömt var jag hittade den. Så eventuella upphovsrättsliga argument kan jag bara bemöta med ett "Tack" för ett superenkelt recept som faktiskt fungerar. Till och med ungarna gillade dem. Enligt originalet skulle det vara margarin och filmjölk. Jag tog givetvis smör, och så yoghurt, för att det var det jag hade hemma.
----------------------------------------------------- Ingredienser Scones / Tekakor 4 dl sojamjöl, Risenta 1 dl pofiber, Kan hittas vid det glutenfria produkterna 1,5 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 75 gram smör 2 dl filmjölk eller naturell yoghurt 1,5 dl linfrön Tillagning Brödet innehåller ca 1.5 gram kolhydrater per skiva och med hjälp av sojamjölet blir det också väldigt proteinrikt! Sätt ugnen på 200grader Blanda alla torringredienser i en bunke och rör om. Skär margarinet i fyrkanter och knåda i margarinet mjölblandningen. Tillsätt till sist filmjölken och knåda noggrant. Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper eller tryck ut dom till platta tekakor. Grädda i ugnen ca 10min. ---------------------------------------------------------------------- Ska testa utan linfrön. Och pensla med ägg, för en finare färg. Jag fick ut 7 bullar av degen och hade dem inne i ugnen i 15-20 minuter. Kom nämligen på att jag skulle pensla dem med ägget efter halva tiden. Är det någon som har något bra tips på vad jag kan använda istället för linfrön nästa gång? Idalinda, du borde kunna byta ut smöret och filen mot något mjölkfritt alternativ. Titel: SV: Scones Skrivet av: kwidell skrivet 2010.12.18 - 03:54:22 Det låter inte helt fel! :dribble: bilder?
Titel: SV: Scones Skrivet av: Uppsalabo skrivet 2010.12.18 - 13:49:40 Jag saknar också scones, kan längta efter det ibland. Jag har trott att sojamjöl innehåller mycket kolhydrater men det är ju inte så farligt. Kan du inte bara utesluta linfrön? Är det för att få något att tugga på som du har i det? Jag byter ibland ut linfrön mot psylliumfrön. Annars tänker jag att solrosfrön nog är smaskigt att ha i.
Titel: SV: Scones Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.18 - 17:02:42 Visst kan jag bara utesluta linfröna. Fast man kanske måste minska något på de blöta ingredienserna då? Solrosfrön aktar jag mig lite för. De är visst fulla med omega 6 var det någon klok här som informerade mig om. http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1924.msg24294.html#msg24294 (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1924.msg24294.html#msg24294)
Titel: SV: Scones Skrivet av: kwidell skrivet 2010.12.18 - 22:17:02 :dribble: :dribble:
Titel: SV: Scones Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.18 - 22:45:26 Kan man ta nåt annat istället för sojan tro? Det såg gott ut! :drool:
Titel: SV: Scones Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.19 - 10:47:44 Kan man ta nåt annat istället för sojan tro? Det såg gott ut! :drool: Kokosmjöl? Titel: SV: Scones Skrivet av: idalinda skrivet 2010.12.21 - 16:14:10 inga problemas med smöret, men filen är det svårt att få mjölkfritt.
Har jag inte sett något sådant, och då är jag rädd att det blir ännu mer soya, som jag aktar mig annars för, också. Men soja-mjölet kan man väl ersätta med vadsomhälst mjöl man finner ok, kanske med pofiber, lite vete och lite mer fiberhysk. Titel: SV: Scones Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.21 - 17:58:37 Vad händer om man använder äggmjölk? Istället för filmjölk alltså? Syran som man får från filmjölken kan man kanske ersätta med lite citronsyra? Jag brainstormar lite.... Det kanske blir helfel? Eller? :crazy:
Titel: SV: Scones Skrivet av: Sorla skrivet 2010.12.26 - 21:16:42 Nu har jag provat att göra dem med mandelmjöl istället för linfrön. Mycket bättre! De håller ihop bättre och smakar bättre. :thumbsup:
Det blev mandelmjöl kvar, när jag hade malt färdigt till sconesen. Så jag improviserade, och gjorde tabberas på det vispade ägget också. Inget får förfaras.... :flirting: 1 platt brödkaka ½-1 dl Mandelmjöl 2 tsk Fiberhusk ca 25 g Smör 1 litet Ägg 1 finhackat Fikon Blandade ihop allt. Lät den stå vid sidan om en liten stund och vila. Sen smetade jag ut den på en bakplåt och skjuts in i ugnen. 250 grader 7 minuter i ugnen. Med smör på och en skiva ost blev det riktigt mums. Maken ville kalla den för mandelkubb. Men det blev inte som mandelkubb i formen. Och alldeles för osöt med bara fikonet som sötning. Så den fick heta Mammas fikon-mandelbröd. Fett god var i alla fall omdömet från store sonen. :smile: Jag ska göra en riktig sats om några dagar igen, så får vi se om det fortfarande är gott. Titel: SV: Scones Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.27 - 05:27:06 :clapping: :clapping:
Titel: SV: Scones Skrivet av: idalinda skrivet 2011.01.04 - 22:56:40 Det börjar likna pajbotten jag funderar på.
I morgon testar jag allt möjligt, kanske detta med |