Titel: Vad heter "sky" på svenska Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.16 - 22:39:52 Det vet jag virkelig inte. Men det är det där geleaktiga som någongång sitter omkring riktig god leverpastej eller paté.
Man kan göra det av en god buljon med lite gelantine i. Eller steka fläskben och glömma dem hela dagen. Då blir det också så där geleaktigt när det blir kallt. "Sky" är en gudagåva. :drool: Dyrlägens natmad (Veterinärens nattmacka): En tjock skiva leverpastej, lägg på rå lök, ovenpå saltrulle och rikligt med "sky". Fläsksteg och rödkål. Lägg på mycket "sky" Tjock skiva ost med mycket smak (dansk ost är såklart bäst :flirting:) och mycket "sky" Fläskroulade, rå lök och ja ni vet. I "gamla" dagar ått jag det alltid på grov dansk rågbröd med hemmagjord stekfett. Det gör jag inte så ofta mera, men det händer :redface: Titel: SV: Vad heter "sky" på svenska Skrivet av: /LO skrivet 2010.12.16 - 22:47:59 Hm, funderar.
Jag kommer inte på om det egentligen har något ord, annat än gelé. Sky är f.ö den sås som blir i stekpannan när man stekt kött eller fisk. Men det kanske det är på dansk också? Titel: SV: Vad heter "sky" på svenska Skrivet av: Ena skrivet 2010.12.16 - 22:59:05 Sky är f.ö den sås som blir i stekpannan när man stekt kött eller fisk. Men det kanske det är på dansk också? Ja, men vi säger alltid stegesky (steksky)Titel: SV: Vad heter "sky" på svenska Skrivet av: hemul skrivet 2010.12.16 - 23:08:14 Jo, vi säger nog bara gelé. Köttgelé har jag i bakhuvudet, men är inte säker.
Titel: SV: Vad heter "sky" på svenska Skrivet av: Corny skrivet 2010.12.17 - 00:16:25 Hurra! Äntligen kan jag komma med ett rakt svar. Dansk "sky" är gelé på svenska. Det är det där feta som lägger sig kring kylt kött. Eller för all del det man använder till desserter. Vet inte om de olika geléformerna har olika namn på danska. Är ganska så dålig på köksdanska, tyvärr! :shy:
|