Titel: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.02 - 23:20:52 Rättika är rolig för dom ska sås sent på sommaren, mina såddes efter jag hade tagit upp gullökar!
i slutet av juli. Nu är dom stora som morötter och goa, lite som rädisor men inte så skarpa i smaken. I mina kokböcker ska dom ätas bara råa, rivna i sallader och sånt. Det stog bara ett strek på koktiden på deras kolum i kokboken. Har ni försökt steka eller koka dom. Fantastiskt att hämta färska grönsaker ute Nu i november. Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.02 - 23:23:47 Jag tror det var sjärna som förökte göra janssons på dem. På KiF tror jag de gör alla möjliga gratänger. :confused3:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.10 - 19:05:30 När snön smälter måste jag ta upp allt rättikorna och även purjon, det är roligare att hämta dom från förrådet i sandhinkar :nod-yes:
än mitt i snön :shake_head: Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.10 - 20:25:50 Jag gillar inte rättika längre. Det är en av de där sakerna som enligt mig ska ätas på knäckebröd. :sad:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.14 - 19:53:42 http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?ThreadId=0d335b51-f872-4cfe-b034-2dd40c896cac
här fanns det gratängen, konstigt att jag inte hittade den när jag googlade förut. Detta ska testas. Kanske i morgon... Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.14 - 21:10:17 Urrp. Det där lät inget gott. Vad ska de med äggstanning till? Mer nån slags låda än gratäng låter det som. Jag tror rättika blir vattnig och smaklös tillagad. Sorry! :blush:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.24 - 09:05:53 Det blev kanongott och inte ett dugg vattningt!
Alla var helt lyriska. Den beska som ibland kan smakas där försvann någonstans :confused3: Jag använde ca 10 st rättikor ( ungefär som morot men lite tjockare) en hel purjo lite paprikarester havssalt riktigt med egen torkad kryddblandning och lite ost överst Men kunde hälla i grädde också, men det glömde jag . Det viktiga är att koka rättikaskivorna 10 minuter innan, skölja av med kalt vatten och sedan lasta allt i gratängformen, 225grader ,hur länge? tills ytan får färg ca. 20 minuter. Det var som att äta potatisgratäng, maken ville absolut har janson av rättika. Det blir ju minimalt med kolisar. Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.24 - 09:09:22 Jag har bara provodlat den i år , så mina rättikor kommer att räcka bara till två gratänger.
Men nästa år blir det definitivt mycket mer. Som jag har redan säkert ylat om så ska den sås först i slutet av juli- början av augusti. Jag sådde mina på platsen där jag hade skördat gullökarna. Nästa år kommer jag att så dom precis överallt där det uppstår luckor på landet. Jag måste bara komma ihåg att spara någon i sanden i förrådet för att se hur det går att förvara dom. Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.24 - 14:29:57 Det blev kanongott och inte ett dugg vattningt! Äre sant? Tror du det skulle funka med bara grädde också utan att det blir vattnigt? Utan äggstanning alltså. Grädden tjocknar väl inte så mycket utan stärkelse, men bara inte rättikan späder den med vatten så. Man skulle ju kunna ta lite potatismjöl. Om det är så gott som du säger skulle man ju också kunna blanda potatis och rättika till janssons kanske. Brukar göra äkta janssons ibland, men det är lite trist med janssons på 1 potatis, typ. :tongue: Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.24 - 18:04:24 :clubhead: Jag hade ju ingen ägg där heller !
Men jag tror verkligen att det kommer att fungera hur som och även blanda med potatis. Vitsen är just att koka dom först och jag vet inte vad den kalla vattnet gör efter kokningen. Men absolut bra blev det. :nod-yes: Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.24 - 18:12:42 Va fan hade du i då? Bara rättika? :lol1:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.25 - 21:08:59 Jag använde ca 10 st rättikor ( ungefär som morot men lite tjockare)
en hel purjo lite paprikarester havssalt riktigt med egen torkad kryddblandning och lite ost överst Det här antecknade jag efter matlagningen och jag ser ingen grädde eller ost där. Men dom rättikorna var som potäter, så ungstekta potatisar har väl ingen klagat på tidigare. Hmm, nästa gång testar jag kanske i stavar utan ost som potatiskklyftor :dribble: Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.25 - 21:19:04 Ävlarrr! Nu glömde jag köpa på Willys! :clubhead:
Men det låter ju superbra! Som bekant är jag inte rädd för en liten potät, men ibland vore det gott med MYCKET. Det blir ju så små portioner med enbart potatis så nåt att dryga ut med vore ju toppen. Rättika är väl i stort sätt befriat från både kolhydrater och kalorier. :clapping: Förresten, tror du det går att förvälla och frysa in rättika? Har du provat? :flirting: Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.25 - 22:11:06 Det vore väl det smartaste att prova det med.
Men för mig är det intressantare om det går att förvara den i sandhinken i förrådet. Den förvaring tar ingen plats i någon elektrisk apparat och behöver inte stora insatser vid skörden heller. Man kan väl förvälla och frysa en köpe-rättika också :flirting: Det märkliga med mig är att jag går inte och köper och testar någon grönsak, utan måste ta den långa vägen att provolda först och sedan smaka om jag vill odla den mer. Jag är totaltförvånad att ni andra går till willys och köper rättika... :crazy: Men måste erkännas att jag är sugen på att handla det nu, även om jag gärna vill kolla hur långt på våren vi kommer med våra egna grönsaker, det är en sport! Kanske någon rättika inköp tillåts :shy: Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.25 - 22:21:29 Jösses, jag underade ju bara om du provat. :huuh:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2010.11.26 - 08:48:46 Jösses, jag underade ju bara om du provat. :huuh: Jag trodde också att jag bara svarade på frågan :shy: Titel: SV: rättika Skrivet av: Helene skrivet 2011.04.30 - 00:06:04 Jag brukar göra en kanongod falsk potatisgratäng med rättika!
Den är från kokboken LCHF till vardags. Sätt ugnen på 225.Skala och skiva rättikan i tunna skivor.Koka i 20-30 min ilättsaltat vatten under lock. Ånga av skivorna. Sedan gör jag som jag brukar göra potatisgraäng. Varvar med salt, peppar, gullök, riven ost i lager. Häller över lite grädde (0,5 dl) som jag pressat i vitlök. Överst strör jag på ost och hyvlar över smör, gratinerar tills den fått fin färg. Enligt boken ska man ha följande: 800g rättika 100 g smör 0,5 dl vispgrädde 7-8 dl riven ost 2 vitlöksklyftor salt, peppar Smörar formen. Varva den förvällda rättikan med ost och vitlök. Avsluta med rättika, salt, peppra och häll över grädden. Hyvla över resten av smöret.Gratinera 20-30 min. Jag tyckte det blev för mycket smör så jag fick hälla bort en hel del. Barnen märkte inte att det inte var potatis!!! :clapping: Jag kanske ska prova att odla lite rättika i år? Kul med lite nytt i landet! Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.05.01 - 19:31:31 Vi blev kära i rättikan helt enkelt förra sommaren, den fungerade odla väldigt bra efter lökarna i slutet av juli.
Vad odlar du, villken yta har du tillgång till? Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.11.23 - 19:40:52 De första rättikor jag skördade var väldigt stora, vita och långa som 30-40cm , vissa såg ut så här:
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.11.23 - 19:42:16 Men de andra sorterna visade sig inte vara så stora ,men ack, så vackra dom är, vilka färger!!!
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.11.23 - 19:42:57 Ett par till
Titel: SV: rättika Skrivet av: Tina skrivet 2011.11.23 - 21:31:05 Jättefina!
Titel: SV: rättika Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.11.23 - 23:34:45 Jag har upptäckt majrova, knappt inga kolh. alls. Väldigt bra att dryga ut potatisen med och så lite lök till! :drool:
Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2011.11.24 - 05:05:23 Idalinda har äntligen lagt in lite bilder! :worshippy: :clapgrin:
Men du, vad fina de var! Ser inte alls ut som de man köper ju. Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.11.24 - 10:23:59 Hur ser de ut i butiker då? Är det helvita? Den sorten verkar bli STOR.
Jag var mest imponerad av den sorten som är helt julröd, hur kan den vara så RÖD? Titel: SV: rättika Skrivet av: Ekub skrivet 2011.11.24 - 10:39:26 Är den röd innuti också eller är det bara skalet som är rött? Jättefina och vilka härliga färger sen!! :thumbsup:
Titel: SV: rättika Skrivet av: hemul skrivet 2011.11.24 - 11:23:22 Helvita, enorma och morotsformade.
Titel: SV: rättika Skrivet av: idalinda skrivet 2011.11.24 - 12:43:03 De är vita innuti för det mesta men en sort verkar ha röd insida, den som inte ser mycket ut i värden utanpå...
Jag kan förstå att de säljer i butiker den vita sorten, Den heter Minowase http://www.runabergsfroer.se/?p=308 De har bara två sorter i listan just nu, hmm, den ska ju sås först i juli så kanske sesongen för fröer är också lite senare. Hade varit roligt att visa er alla varianter. Men den är verkligen värdens enklaste växt att odla, strax efter vitlök, lök och pumpor! |