Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.08.18 - 07:25:35



Titel: squashbakelse
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.18 - 07:25:35
Squachbakelse ( ursprungsrecept)

1 kg squash
50g  hackade sötmandel
0.5 krm bittermandel eller 1-2 rivna bittermandlar
0.75 dl strösocker
2 krm salt
4 dl mellanmjölk
4 msk vetemöjl
4 ägg

ungnen 200 grader
form ca. 22 cm diameter

skala squasen och skär den i 3 cm tjocka skivor.
Koka den mjuk  i ca. 10 minuter.
Häll av vattnet och mixa squashen och tillsätt mandel och bittermandel.

vispa ihop socker, salt, mjölk och mjöl.
Vispa ner äggen , en i taget.
Blanda squashmoset med äggsmeten och häll alltihopa i formen.

grädda ca. 40 minuter, låt kallna

Min variant:

1 kg squash
50g  hackade sötmandel

2 msk socker + lite stevia
Jag tror jag hade även lite vanilj
2 krm salt
4 dl vispgrädde
4 msk vetemöjl
4 ägg

Jag hade ingen bittermandel och vet inte riktigt vad den tillför kakan.
Jag hade rätt mycket sötning pga, icke-LCHF-gäster.
Smeten ser väldigt rinnig ut, men blir en stabil budding ändå.

Enligt receptet ska det njutas med vaniljkesella och blåbär.
Vi hade vispgrädde och både blåbär och jordgubbar.


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.23 - 00:27:39
WOW! det där lät mycket intressant!.. hur smakade skapelsen då? det har du inte skrivigt något om??!  :w00t: är det likson en efterätts känsla.. eller mer middag/mellanmål? smakar det squash?.. eller vad??!! :w00t:


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.08.23 - 12:34:01
Min syster bjöd på den här underbart goda kakan. Den innehåller också bittermandelolja. Den gör att man får känslan av ostkaka. Eller mandelkubb. När jag doftade på flaskan kastades jag 34 år tillbaka i tiden och satt helt plötsligt i klassrummet och försökte få två papperslappar att fästa i varandra med björnklistret som jag hade i en röd liten burk. Det doftade precis likadant. Amaretto doftar också så. Tycker det kan vara värt att köpa en sån på krogen bara för att få sitta och lukta på den. Men jag gillade inte smaken någe vidare.

Men kakan syrran bjöd på, den var helt ljuvlig. Jag hade botaniserat i deras trädgård och plockat solvarma hallon, röda vinbär och röda krusbär. Uuuuunderbart gott. Och vispad grädde till så klart. Kakan ska serveras varm eller ljummen för att göra sig bäst.

Jag satt just och grunnade på hur jag skulle göra kakan mer LCHFig. Men du hade redan svaret. Kan det vara för att det är Zuccinitider just så här års? För squash och succini är väl samma sak?



1 l squach (urkärnad, mixad eller grovriven)
4 ägg
1 dl socker
1 dl malen sötmandel (kan säkert uteslutas vid behov)
2 msk vetemjöl
1.5 dl grädde eller mjölk
ett par droppar bittermandelolja
ett par droppar citronsaft
 
200 grader ca 45 min

 


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.24 - 15:16:56
Gott var det självklart, jag orkar skriva hit bara godingar!! :inlove:


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.25 - 00:27:47
oki!.. men hur smaaakar det då!?  :rolleyes: blir det som en fast pudding.. eller mera löst liksom..


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.27 - 16:53:28
Degen är fruktansvärd rinnig, men efter ungsbesöket blir det som en stabil pudding.
man kan ta en bit som en kaka på tallriken och fylla på tillbehör, men man kan inte hålla den i handen...


Titel: SV: squashbakelse
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.27 - 21:44:52
okey, tack!  :inlove: då ska här provas!  :nod-yes: