Titel: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.27 - 19:24:08 Har tänkt sluta med fiskolja och äta fisk istället. Av kostnadsskäl blir det mest sill. Nu är det så här att SLV anger att sill, strömming och makrill alla innehåller ungerfär 1 g omega-3 per 100 g. Men på paketet med Enghavs sill står det fleromättat fett 3.7 g varav omega-3 fettsyror 3.5 g. Det är ju fuckin jättemycket! Men kanske finns det andra omega-3 fettsyror som man inte är så intresserad av. Nån som vet?
Hur som, är Enghavs siffra rätt så behöver man äta mindre än 30 g sill för att komma upp i ett gram, en vanlig dagsdos för fiskolja. Har SLV rätt får man då äta 100 g. Nu köper ju jag väldigt billig fiskolja från Guernsey, men går man på normala priser lär sill bli mycket billigare, särskild som det samtidigt är mat. Jag ska göra inkokt strömming (nåja, sill), sån där i gelé. Tänkte det kunde vara praktiskt med lådor och sånt som är gott kallt så man bara kan ta en bit per dag på macka eller som förrätt. I'm going natural. :cool: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.07.27 - 19:37:04 Jag har också hört att sill innehåller mycket omega-3. Vet inte om det stämmer, men det spelar inte så stor roll. Sill äter man mest för att det är så gott ändå! :whink:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.27 - 19:50:48 All fet fisk gör väl det. Synd att Fineli inte listar sill och makrill. Deras värden för strömming stämmer ungefär med SLVs.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.27 - 19:53:59 Det finns några till ja.
http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid#List_of_n.E2.88.923_fatty_acids Men SLV redovisar bara en av dem och det var inte mycket. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.07.28 - 01:07:49 All fet fisk gör väl det. Synd att Fineli inte listar sill och makrill. Deras värden för strömming stämmer ungefär med SLVs. Ursäkta? Strömming och sill är samma fisk, så hur kan det vara något problem?Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: kwidell skrivet 2010.07.28 - 01:15:02 :lmao:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.28 - 02:28:43 Det är samma art, men strömming är mindre och magrare. Även på sill skiljer det jättemycket beroende på var och när på året den är fiskad. Förr köpte man ju olika sill till olika saker. Till inläggning skulle det vara fetsill eller helst islandssill som är allra fetast. Så det så! :fork_off:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.07.28 - 12:05:27 Vilken fisk ska man satsa på om man inte gillar sill/strömming..?
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.28 - 14:58:16 Vilken fet fisk som helst från kalla vatten tror jag. Jag skulle vilja äta mer makrill, men det är så dyrt. Du kanske kan få tag på vildfångad lax du?
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.07.28 - 15:23:41 nja..men röding och öring äter vi ju vildfångad.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.28 - 15:49:23 Borde väl räcka om ni äter det rätt ofra. Du får kolla upp procenten! :thumbsup:
Jag ska just kalasa på min inkokta "strömming". Luktar så gott! Hoppas den smakar bra till ägg. Inte den kombination jag är van vid precis. :lol: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.29 - 21:53:03 Tror det kommer att gå bra med fiskätandet. Inkokt strömming var jättegott. Nästa omgång ska jag göra kräftströmming tror jag. Men jag får nog börja köpa 10 pkt sill. Köpte bara 5 nu. Det här går åt.
Men jag saknar Garants sill. Enghavs var väldigt stora den här gången. Jag klippte dem i halvor på längden, för jättestora strömmingsrullar vill man ju inte ha. De var lite dåligt rensade också, så jag fick spotta ben. Har bara stekt förut och då kännns väl benen inte så mycket när det är krispigt ändå. Känns mycket bättre än att äta tillskott ändå. Nackdelen är väl att fiskolja är renad från gifter, i bästa fall i varje fall. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Marinda skrivet 2010.07.30 - 20:10:20 Jag har också börjat äta mycket fisk, då sonen börjat ha det som favortirätt. Köpte fryst makrill på Willys som var jättegod att steka. Kostade 35,90 för 400 g.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.31 - 02:31:35 Enghav? I så fall är de billigare än City Gross. De tar 39.95. Bra, då vet jag det. ICA hade en jättebra förut som var styckfryst. Något dyrare, men det var så bra att kunna ta bara en filé.
Men sillen kostar bara 14:90 för 300 g... Jag tror jag ska skriva till Enghav och fråga om Omega-3. Det kan inte vara rätt att den innehåller så mycket som de påstår. Apropå fisk, jag håller på att läsa en bok av Lars Wilson. Han berättar att stammar som bodde en bit från kusten bytte till sig torkad fiskrom från kuststammar och gjorde expeditioner för att hämta tång att torka o.s.v. Han menar att havsmaten var en förutsättning för att utveckla vår stora hjärna. Det kanske är en god idé att slurpa i sig romkornen när man skalar räkor, koka fond på skalen o.s.v. Fiskskrov får man ju aldrig numera om man inte kan betala fiskdiskens priser för färsk fisk. Den mesta fisken där är väl odlad ivf, så det kan ju vara detsamma. Det är oerhört svårt att hitta vildfångad fisk i frysdisken också nu. Hittills har jag bara lokaliserat 5 till rimligt pris (inklusive skaldjur). Räkor, musslor (ett fabrikat, de flesta är odlade), sill, makrill och stillahavsflundra (plattfisk, god). Ja, och sån där skräpfisk som de säljer som lax ibland. Strömming går bort som annan Östersjöfisk. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Marinda skrivet 2010.07.31 - 13:42:44 Ja, det var Enghavs makrill.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.04 - 15:47:44 Kom på en firre till. Pinklax är ju faktiskt ätbar. På påsen stod 12% fett. Det är inte så illa, bara 1.5% mindre än lax, så det måste bli en del omega-3. Billig är den ju, 42:90/kg på Willys. Köpte en, så nu blir det inkokt "lax" en vecka.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.04 - 16:07:09 Enligt SLV innhåller vanlig lax 1.8 g EPA + DHA.
http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1239 Har ni sett att SLV har gjort om databasen igen? Nu funkar den mycket bättre och man kan länka som förut. :yay: Fineli däremot har varit nere flera dar. De håller på att göra om också tror jag. Hoppas de inte sabbar till det bara. :sad: SLV har också ändrat värdena för sill. 2.6 g EPA + DHA. Men de räknar på fetare sill, 18%. Enghavs småslill är bara 14 % (säger de). http://www7.slv.se/Naringssok/Naringsamnen.aspx?LivsmedelsId=1241 Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.06 - 18:28:20 Bara en liten rapport. Inkokt pinklax var jättegott! Jag har nog provat det nån gång förut, men för så länge sen att jag glömt. Tycker inte smaken skiljer så mycket från lax. Enkelt och smidigt också. :nod-yes:
De där frysta man köper är ju hela men urtagna och utan huvud. Jag filéede min först och delade i filéerna i mindre bitar då jag ej innehar avlång fiskkastrull. Lät benet och fenorna koka med i buljongen som jag sen kokade fisken i och till slut gjorde gelé av. Då får man ju i sig de nyttigherna också. :inlove: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: TPC skrivet 2010.08.06 - 22:24:24 Vad pratar du om? Fineli.fi har inte varit nere? Jag har använt sidan nyligen och den fungerade fint.
Däremot har jag märkt att man måste gå till www.fineli.fi numera, bara fineli.fi fungerar inte längre. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.06 - 22:31:02 Den är tillbaks. De har gjort om hela huvudsajten, http://www.thl.fi/sv_SE/web/sv , och i den vevan försvann fineli. Var väl en tre dagar eller så.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.10 - 17:22:05 Det här går hur bra som helst. Var lite rädd att jag skulle tröttna på kall fisk, men det har blivit precis tvärtom. Jättegott med ägg/äggulor och nån röra. Jag är sugen på min fisk på morron och skulle nog bli lite sur och grinig om den var slut. :tongue:
Inkokt rulez! Håller sig ju fräscht hur länge som helst. Fisk tycker jag lätt blir torrt i kylen annars. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 15:35:39 Jag har också börjat äta mycket fisk, då sonen börjat ha det som favortirätt. Köpte fryst makrill på Willys som var jättegod att steka. Kostade 35,90 för 400 g. Jaha, Marinda lurade mig där. :crazy: Jag visste att Coop var billigast förr, men jag har handlat där så lite nu och priset lät billigt, så jag trodde Willys gått om. Fel! Samma makrill kostar bara 31:50 på Coop. :thumbsup: Rätt läskigt egentligen. Enghav makrill, 400 g Kodstycke: City Gross 39:95 Det skiljer alltså 8:45 på ett paket, 21:13 på kilopriset. Det är rätt mycket! Man borde banne mig göra en lista på allt man köper regelbundet och kolla var det är billigast. :angrywife: Samma pinklax som kostar 42:90 på Willys kostar för övrigt 49:90 på Coop Forum. Så vet ni det! :lol1: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Sorla skrivet 2010.08.28 - 16:00:57 Men mäncha att du orkar hålla på! Man KAN inte knalla runt och prisjämföra på alla grejer hela tiden! :inlove:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 16:03:58 Jodå, det kan man om det gör att man för råd med lite annat än mat också. :neutral:
Jag går väl inte dit bara för att kolla, din dummer! Men sånt man köper ofta kan man väl kolla vad det kostar på de affärer där man ändå brukar handla. Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.29 - 19:10:47 Jag håller med hemul här. Man kan visst prisjämföra en massa. Det gör jag ofta, och sen irriterar jag mig på hur mycket mer det kostar på andra ställen. Jag handlar på de dyra ställena ändå, för det finns ofta billiga saker där också, men oj, vad det svider i snåltarmen ibland! :lmao:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.29 - 19:22:34 Förr handlade jag alltid på min närmaste ICA som också råkar vara en av stans dyraste affärer. Både av gammal vana och för att jag inte orkade släpa mig längre. Fanns inte så mycket att välja på här i stan heller innan Willys öppnade för några år sedan. ICA och Coop, några billighetskedjor som mest hade skit och dessutom låg för långt ut för mig då.
När Willys öppnade och jag var piggare och orkade ta mig dit insåg jag att jag kunde spara över 20 spänn på en stureost och mer än 10 på ett sånt där 4-pack hårdrullat toapapper. Då började jag kolla och nu har det blivit en vana. Jag räknar med att jag sparar minst 100 spänn i veckan på att göra så här och det är på standardpriser. Jag kanske överskattar mina besparingar, men jag tror inte det. Det är mycket pengar när man inte har så mycket att röra sig med. Vet jag att jag sparar säg 50 spänn på att gå till Willys istället för att slinka in på ICA så tänker jag att då kan jag ju köpa en pocketbok eller liknande för de pengarna och då känns det motiverat. När jag väl började få koll som kom jag in i en rutin liksom. Som nu när jag skulle till Coop, då kollade jag ju om jag behövde fylla på lagret av grejer som jag vet att de har bra pris på. Samma om jag går till Willys för att köpa nåt som är på extapris i flygbladet, då fyller jag ju på med andra grejer, så det blir egentligen inga extraturer. Hade jag bättre ställt skulle jag nog ändå göra så här, men antagligen inte alltid. Förr hade jag det bra och brydde mig inte alls, men det är så länge sen nu att då var butikerna också annorlunda. De hade bredare sortiment, man fick personlig betjäning i ost- och delikatessdiskar o.s.v. Då var det värt att handla på en affär man tyckte var bra och där man trivdes. Nu är det ju skit samma vart man går liksom. :sneaktongue: Idag blir det lyx i varje fall. Kycklingvingar från Bosarp står och fräser i köket. :tasty: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.29 - 19:49:04 Vet precis vad du menar. När vi började med vanan storhandling (något som inte har hänt på mycket länge, men ändå), så handlade vi på ICA. Efter ett tag kom Willys till stan, och då handlade vi där istället. Halva priset på den tiden, jämfört med ICA. Vi kom ofta ut med 5-6 stora kassar som var fyllda till brädden, och det var mycket kött, mycket basvaror, grönsaker och hygienartiklar som fick plats där. Tror att ICA- storhandling kostade ca 1500, och på Willys betalade vi bara 800 för ungefär samma varor. Så det är en viss skillnad, ja.
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.29 - 19:53:57 Jupp. Är man en hel familj måste man kunna spara massor. :nod-yes:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.29 - 19:55:24 OM man gör! Lever man sen på mycket rotsakssoppor och dylikt, vilket vi var tvungna att göra då, så sparar man ännu mer! :flirting:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.29 - 19:56:10 Men ni hade väl LITE fläsk i? :whink:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Sorla skrivet 2010.08.29 - 20:03:11 Jag grejar inte att komma ihåg priserna. Skulle behöva skriva ner det i en databas. Men syfta är jag ganska bra på och märker när totalkostnaden barkar iväg. Men då vill det till att jag inte har bytt sortiment på mitt handlande för mycket. För då blir det inte mycket till jämförelse.
Överlag kan jag säga att vårt matkonto har dragit iväg ganska mycket de senaste halvåret/året. Ska bli intressant när vi gör årsbokslut att se om känslan stämmer. Sen är frågan om det är vi som käkar exklusivare eller att sönerna äter mer. :cheese: Men då hör till saken att vi sällan köpte kött innan jag kom på att jag vill käka riktig mat. Nu händer det någon gång ibland att vi köper riktigt kött. Som såklart är dyrare... Men dyrast uppgången tror jag har blivit på grönsaker och frukt. Och där gör vi av med kopiösa mängder, både innan och efter min kostomläggning. Men de sakerna har också blivit dyrare i sig. Vi köper ju inte mer nu än förut. Något mindre frukt och något lite mer broccoli och sånt. Men eftersom vi äter så mycket grönt känns det viktigt att affären har en fräsh grönsaksdisk där det inte vimlar av bananflugor och är klibbigt på golvet. Och där man inte behöver gräva efter ok tomater. Såna affärer kan vara hur billiga de vill, jag går inte dit två gånger. :nonono: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.29 - 20:43:51 Om man orkade skulle det vara rätt intressant att bokföra hur mycket man egentligen handlar olika typer av mat för, kött/fisk, grönskaker, frukt o.s.v. Men det orkar inte ens jag! :biggrin1:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.30 - 12:36:13 Men ni hade väl LITE fläsk i? :whink: Inte i soppan, nej. Däremot åt vi också mängder med rotmos och köttkorv, och en massa köttgrytor, så lite kött blev det. :lol:Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: idalinda skrivet 2010.09.07 - 14:31:31 typ 5 år sedan jämförde jag priserna på basvaror vi handlade.
Jag gjorde en enkel lista om kanske 40 varor som vi köpte oftast och sedan då och då skrev av från kvittona vad dom kostade i 3-4 olika butiker vi brukade handla. Då lärde jag mig vad saker kostade , jag fick någon humm om vad vad "bra pris". Sedan lade vi om kosten och jag började aldrig om listan. nu skulle jag vilja göra det på mjölkprodukter och fryst fisk. ekologiska grönsaker är svindyra och jag häpnar varje vårvinter när våra skafferier börjar vara tomma och jag börjar handla grönsaker i butiken. Jag vet att vanlig ägg kostar ca. 1,50 st . ekologiska ca. 3 kr / st ibland lite billigar i citygross. Äggtanten tar 50 kr för 30 ägg det blir lite över 1,50 för ekologiska :yay: Lite bensinpris på det när vi hämtar 2 gg/ månaden. Men jag vet med säkerhet att matpriserna har gått upp hutlöst! keso-bruken och makrillen har jag koll på. ett par år sedan kostade 500g keso 17 kr, nu är det väl 23-25 kr Makrill , sådan 3-pack , kostade länge 19 kr nu ligger det billigast på city gross 27 kr. 30% upp :club_idiot: Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.09.07 - 19:39:20 Äntligen någon som förstår mig! :bearhug:
Titel: SV: Omega 3 från fisk istället för tillskott Skrivet av: hemul skrivet 2010.09.22 - 02:05:24 Hur mycket fisk är det i en sån där burk egentligen? Jag tyckte redan förut att de var ganska dyra om man räknade ut kilopris på fisken.
|