Titel: Omega 6 Skrivet av: Sorla skrivet 2010.07.05 - 11:53:30 Jag funderar över det här med Omega 6. Jag käkar ganska mycket nötter av alla de slag (jag vet....det blir lite extra kolisar, men det är iaf inte socker :whistle: ). Och solrosfrön blir det också en hel del av. Någon som vet om de innehåller mycket Omega 6? :blink: Senaste 2 veckorna har astman blivit sämre. Det kan ju vara att gräset blommar för fullt. Men kanske beror det på att jag har dålig balans på omegorna 6 och 3. Bregott innehåller väl inte Omega 6? Och Valios smör borde väl inte heller innehålla det? Jag har ju iofs käkat ganska mycket kött på sistone. Och det har inte varit ekologiskt :redface: Kanske är det det? Eller! Bah! Ipren rekomenderas väl inte till folk med astma? Det kanske inte alls har med omegabalansen att göra! :smack_head: Det kanske är min medicincoctail på Ipren och Alvedon! :bang_head:
Men ändå.... det kanske är en bra idé att försöka dra ner så mycket det går på omega 6. :glare: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.05 - 12:10:04 Solrosfrön lär ju definitivt göra det eftersom solrosolja är värsta oljan...
Nu sägs det ju att det är mindre skadligt att äta skiten i sin naturliga förpackning, men hur mycket mindre? Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Corny skrivet 2010.07.05 - 12:17:01 Helt ärligt så har jag inte en aaaaaning om man ger Ipren till astmatiker eller inte! Sånt har inte jag koll på iom att jag känner få med astma. :shy:
Men jag känner ett flertal som får lite problem med halsen (att den svullnar lite grann, eller snörper ihop sig, kanske man ska säga iom att det är inåt) när de äter mycket nötter. Så kanske det kan bero på det? Och då kan väl din omega 6-teori stämma bra? Om jag inte minns fel, så ska man få i sig dagsbehovet av omega 3 bara genom att äta en burk makrill i tomatsås per dag, och det är ju inte speciellt mycket egentligen. 1-2 kapslar fiskleverolja på det, och det bör rätta till sig om det nu är omega-balanserna som krånglar. Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.05 - 12:55:13 Solrosfrön 31000 mg jämfört med vetemjöl 459 mg, vetegroddar 3825 mg, mandel 7954 mg... Ja, jag tror man lugnt kan säga att solrosfrön innehåller jävligt mycket omega-6. :nod-yes:
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Sorla skrivet 2010.07.05 - 13:44:34 :max-shock: Shit! Det får bli något annat som "müsli" till frukosten. Nötallergi har jag aldrig haft, och hoppas innerligt att jag slipper. Men å andra sidan har jag inte haft pollenallergi heller och det har jag ju fått som vuxen. Men så har jag ju i princip levt på mjölmat och så nära 0% fett som det bara var möjligt innan jag blev LCHF-frälst.
Nu försvinner både linfröna och solrosfröna från frukosten. Dags att tänka om och tänka nytt. :blink: Mera fokus på ost, smör, grädde, fisk osv. Bacon går visst bort också såg jag på Kostdoktorns sammanställning. http://www.kostdoktorn.se/vad-gor-dig-allergisk En sak jag funderar över....går det verkligen att balansera upp ett högt omega 6 intag med att äta mera omega 3? Tar de ut varandra då? För jag har hört att kroppen har lättare att ta upp omega 6 och därför "fylls depåerna upp" med omega 6 och lämnar ingen plats över för omega 3. (blev det begripligt det där? :crazy: ) Och då går teorin med balanseringen bort. Då kan det inte bli möjligt att balansera. Utan den enda alternativet blir att undvika omega 6 källorna så mycket det bara är möjligt. :badtongue: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.05 - 16:14:06 Jag tror ingen vet. Men den gängse inställningen just nu är väl att det är balansen. Men ska man balansera upp allt omega-6 så blir det ju en jäkla massa fleromättat fett öht, så det låter ju bättre att ta bort så mycket omega-6 som möjligt.
Ja, fläsk är ett skit! Det kan man ju bara inte avstå! :dribble: Potatisgrisar till folket NU, säger jag! :boxing: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.05 - 16:16:32 Jag tänker förresten sluta med fiskolja. Jag ska köpa upp mig på djupfryst sill istället. Tänkte om man gör lådor, typ kräftströmming, sånt man äter kallt, så kan man väl ta en filé eller hur mycket som nu är lämpligt varje dag. :crazy:
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.07.05 - 20:50:49 Fläsk är ivf bättre än solrosfrön - 3334 mg :cry:
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Sorla skrivet 2010.07.06 - 15:05:17 Men det är ju skit att de ska mata djuren med en massa skräp, så de blir i princip oätliga om man vill undvika allergener och fel fetter. :angrywife:
En bekant kan inte äta kyckling. Han är nämligen fiskallergiker! :max-shock: Jag prenumererar på såna där omega3-kapslar. Men jag glömmer ju att ta dem! :smack_head: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.10 - 19:18:48 Läskigt att mandel har så högt värde också. Det är ju himla praktiskt... Man bör nog i varje fall passa sig för sånt där färdigmalt mandelmjöl som en del hittat på Lidl och var det nu är. Lär ju härskna fort som ögat när det väl är malt.
När jag körde GI som värst gick jag så långt att jag skaffade en spannmålskvarn till assistenten. Köpte ekosäd direkt från bonde, hela korn, och malde vartefter. :shy: Hur som, jag älskar havre och när jag ville köpa det sa bonden att det inte går att förvara för det härsknar så fort när det väl är tröskat. Havre innehåller ju mer fett än de andra sädesslagen. När jag framhärdade sa han att jag måste frysa det. Det sket jag ju i. Han hade rätt förstås. Det smakade skit när jag skulle använda det efter ett par månader. Hur man får havremjöl och havregryn att hålla sig, det kan man ju fundera över. Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.10 - 20:12:54 Havregryn (egentligen flingor av havre) görs av kärnan i havre, genom att havrekärnan ångas och valsas till flingor. Havre har, liksom många andra sädesslag, ett hårt skal (kli) som inte kan digereras, varför det oftast tas bort innan tillagning. Vissa havregrynssorter har delar av kliet kvar, och anses genom detta behålla ett högre järninnehåll. kANSKE ÅNGNINGEN GÖR ATT DET INTE HÄRSKNAR
Näringsinnehåll [redigera] Havre innehåller mycket tiamin, järn och fiber. Havrekli innehåller fibersorten betaglukan, som förutom att sänka kolestorolhalten hjälper till att stabilisera blodsockernivån samt kan hjälpa immunförsvaret mot bakterieinfektioner. Havre är även den enda källan till vissa antioxidanter som kallas avenantramider. Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.10 - 20:16:41 Tänkte på det, men jag förstår egentligen inte varför det skulle vara så. Och det finns ju havremjöl också. Är det inte det som heter skrädmjöl?
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.10 - 21:42:27 Precis, blir god välling på skrädmjöl
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.25 - 22:24:51 Sesamfrön som är så gott är i princip lika illa som solroskärnor, 25350. :cry:
Konstigt, för jag har för mig att WAPF listar sesamolja blan de OK oljorna. :huuh: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.25 - 22:26:28 Jo, banne mig! Kolla listan nästan högst upp på sidan.
http://www.trit.us/knowyourfats/index.html Nu fattar jag ingenting. :clubhead: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.25 - 22:30:19 Hä, såg inte att jag kom till nån slags arkiv av deras gamla sajt. Va bra att det finns, för den nya layoluten är vidrig. Här är den nya sidan ivf, de har ändrat lite i texten.
http://www.westonaprice.org/know-your-fats.html Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.25 - 23:10:20 Vad är den bra för? Kollade bara snabbt, och man kom ju inte in på någonting.
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.25 - 23:15:12 Sesamfrön är bra i Bookias bröd t.ex. Och gott. :lol: Varför WAPF tycker det är bra? Ja, det är ju det jag inte vet, mer än att sesam tydligen har använts länge då. Sesamolja är gott förresten, men väldigt dyrt har jag för mig.
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: Corny skrivet 2010.08.25 - 23:27:28 Har aldrig ens sett sesamolja. Stekning eller annat? Att sesamfrön är gott, vet jag redan!
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.25 - 23:40:25 Ja, typ asiatisk mat. Eller på sallad.
Fan, jag vill veta om det är nyttigt eller farligt NU! Nu vill jag ha sesamolja också! :w00t: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.15 - 16:36:55 Jag har glömt att rapportera om sesam. Det är tydligen så att sesam och även sesamolja innehåller nåt som skyddar mot oxidation. Jag köpte ju Mary Enigs fettbok, jag ska skriva vad hon säger sen.
Sen blev jag inspirerad när jag skrev om Finelis matkorg nyss och tog och la in dagens potentiella intag. Potentiella för jag har inte ätit allt än. Men jag ska. :tongue: Det här är dagens mat. Kodstycke: Sidfläsk 58 Jag trodde det skulle bli riktigt illa, för jag åt ju både fläsk till frukost och sen fläskkarré till middag. 8121.586 g omega-6 och 2648.853 g omega-3. Förhållandet o-6/o-3 bllir 3:1. Inte alls illa! Det optimala sägs ju ligga mellan 2:1 och 3:1, lite olika vad som anses. Fast tydligen pratar man ju om 1:1 nu också (se nedan). Lägg märke till att den enda omega-3-maten på hela dan var ynka 50 g makrill. Det kan hända att kvoten är ännu lite bättre, för den enda makrill som dök upp i fineli var konserverad rökt och då kanske det är spad och grejer också. Va bra! Nu behöver jag inte vara så rädd för fläsk längre då! :thumbsup: Här är vad SLV säger. Att kvoten skulle vara så låg för svensson i Sverige tror jag inte ett ord av! Om jag hamnade på 1:3, med lite fisk, utan spannmål, vegoljor och margariner, skulle då svensson ligga så pass lågt som 1:4? Sällan! :nonono: Resultat från kostundersökningar på barn och vuxna i Sverige visar att denna kvot är i genomsnitt omkring 4:1 eller 5:1 (4, 5). Analyser av matkorgar insamlade i fyra städer under 2005 visar att den genomsnittliga kvoten mellan omega-6- omega-3-fettsyror är under 4:1. Matkorgarna innehöll cirka 120 livsmedel och baseras på Jordbruksverkets statistik över livsmedelskonsumtionen. Beräkningar har också gjorts av kostdata insamlade i slutet av 1800-talet bland akademiker och arbetare. Dessa skattningar tyder på att omega- 6/omega-3 kvoten var i storleksordningen 3:1 och att andelen fleromättade fettsyror var något lägre än idag. En del forskare hävdar att det finns data som tyder på att människan under evolutionen levde på en kost där kvoten var i storleksordningen 1:1. I amerikansk litteratur förekommer uppgifter om att kvoten i dagens västerländska kost är hög, och kvoter på 15:1-17:1 och till och med upp till 25:1 har nämnts (6, 7). Det är dock oklart vad dessa uppgifter baseras på. Enligt nationella kostdata från t.ex. USA är kvoten i genomsnitt omkring 9:1 (1). Data från kostundersökningar i Europa visar att kvoten som regel är mellan 3:1 och 8:1 (3, 9, 10) http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/ Förresten, kakao är en rikgit omega-6-bomb! :ignore: Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.15 - 19:20:11 Här är vad Enig säger om sesam.
The fats that humans have consumed for millennia, such as the fats that they added to mixed dishes, were almost always more saturated than they were unsaturated. It was the easily extractable fat or oil, the fat that came from the animal, or in the case of areas such as the tropics, it was the oil that came from the coconut or the palm fruit that was used in cooking. Sometimes it was one of the very stable oils like olive oil (or sesame paste) that had a lot of built-in antioxidant and wasn't too polyunsaturated. Sesame Oil Sesame oil comes from an annual herb (Sesamum indicum). The plant is a warm weather plant that grows from the tropics to warm temperate regions. The major producing countries are China, India, Sudan, and Mexico. The seed is 40 to 60 percent oil and is used directly for food purposes when it is cold pressed. The oil is also recovered by combined expeller and solvent extraction. Sesame paste is a popular food in the lands along the eastern Mediterranean. Sesame oil has very good oxidative stability, which is thought to be related to sesamin or another unknown antioxidant in the native oil. When sesame oil is added to other oils for use in frying, the oxidative properties of the recipient oil are improved. The oil is pale yellow and without odor after refining, but also is sold in a darker version for use in Asian cooking. The fatty acid composition has some similarities to peanut oil in that the levels of oleic acid and linoleic acid are very similar. Typical composition of sesame oil is 10 percent palmitic acid, 5 percent stearic acid, 41 percent oleic acid, and 43 percent linoleic acid. Typical tocopherol values are 136 mg/kg a-tocopherol and 290 mg/kg ? tocopherol for a total of 426 mg/kg. Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: draken skrivet 2010.11.15 - 22:42:07 lite sent kanske..har inte läst den förut. men i början nämner sorla ipren och astma,har själv astma och blir mycket sämre av ipren och dom andra "nya" smärtstillarna.så det finns ett samband. magnecyl, treo, bamyl och liknande påverkar också men är inte lika illa, för mej iaf.
Titel: SV: Omega 6 Skrivet av: hemul skrivet 2010.11.16 - 01:14:49 Jag fick en ny sort istället för den jag hade recept på (Brufen) nyligen. Jag tror det stod om försiktighet vid astma i bipacksedeln.
|