Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: esther skrivet 2010.04.08 - 10:35:59



Titel: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.08 - 10:35:59
Gottegris som jag är beställde jag för nå´n vecka sen Annika Rognebys "Bakglädje med LCHF" och den landade igår. De dryga 40 recepten illustrerade med härliga foton får det att vattnas i munnen och klia i fingrarna. MEN...det finns alltid ett krux. I det här sammanhanget stavas kruxet sukrin och ingår i varenda en av läckerheterna. :sad:
Har läst vad jag kommit över på nätet, och självklart även tråden här på bobban. Och baske mig om jag vet vad jag ska tro.. :eeek:
Har iaf bestämt mig för att beställa en påse som test. I väntan på den leveransen..är det nån av er som har erfarenhet och kan berätta? Smakar det som socker? Märks användande på vikt och mående? Finns det andra nackdelar? Tack på förhand.. :cool:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.08 - 13:54:22
Sukrin är en fantastisk uppfinning, det ser ut som strösocker, fast kristallerna är aningen mindre. Det smakar nästan exakt som socker men har mycket skarpare söt smak. Jag har läst på KiF att mängden sukrin i den bokens recepter är minst sagt överdriven, i alla fall för oss som är avgiftade och inte lika vana vid det söta. Så en bra grundregel för alla recept i den boken är att halvera mängden sukrin rakt av. Sen när man har bakat får man känna efter själv ifall man behöver minska mängden ännu mer.

Sukrin är egentligen en sockeralkohol som heter erytriol, finns mycket i bär exempelvis. Den görs mha genmodifierade bakterier som befinner sig i stora tunnor, matas med vanligt socker (och även andra sorters socker) och bakterierna bryter ner dessa till erytriol. Det triggar inte insulinet och inte heller sötsuget. I alla fall inte hos mig och jag är väldigt känslig. När jag ätit nåt med sukrin känner jag mig bara nöjd, sötsuget stillas och man blir inte speedad eftersom insulinet påverkas inte. Kort sagt, sukrin är det bästa som har hänt LCHF rörelsen, jämte kött från gräsuppfödda djur.  :thumbsup:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.08 - 17:42:13
Citat
Den görs mha genmodifierade bakterier

:max-shock:
Tack för upplysningen. Det visste jag inte.  :inlove:

Fjällmor skrev för inte så länge sedan att hon skulle slänga sitt för att hon inte gillade smaken. Så det varierar visst hur man upplever den, som med stevia. Jag har också gått och velat. För mig är det volymen det har som lockar. Ni vet, det där med "vispa äggulor och socker vitt och pösigt". Jag dragit mig för att testa iom att det kan ge magproblem. När fjällmor slängde sitt tappade jag intresset och vad Bookia säger gör mig inte mer sugen. Sorry, Bookia. Jag vet att du avsåg att inspirera.  :tongue:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.08 - 20:31:35
Hehehehe......

Om någon har sukrin över och inte vill ha kvar det får ni gärna skicka till mig.  :flirting:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.08 - 20:58:00
Fjällmor hade, men hon kanske slängde när jag nobbade.

Det där jäkla Splenda ska visst vara jättegott, men det vill man ju inte ta i med tång.  :guns:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.08 - 21:53:02
Tack Bookia! För den infon och för att du delade med dig av egen erfarenhet är du definitivt värd en smörklick.. :thumbsup: Har beställt ett kilo och ser fram emot att testa... Rapport kommer.

Attans hemul att krångla till det.. :club:
Men jag tycker om dig ändå...
 :inlove:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.08 - 22:00:22
Är det mitt fel att det är GMO och att man kan få diarré och kramper va?  :so_mad:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.08 - 22:06:34
Ja hemul..det tror jag.  :angrywife:

 :bearhug:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 00:13:24
Tackar tackar esther  :inlove:

Jag glömde skriva att jag också har den boken. Är dock jättepank just nu, så det kommer dröja ett tag innan jag har råd med att köpa mer sukrin, har endast halv dl kvar och det sparar jag till att strö över bären. Känner mig jättesugen att testa de där hasselnötskakorna samt bountysnasket. De ser helt klart mest lockande ut.  :dribble:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 00:30:10
Är det mitt fel att det är GMO och att man kan få diarré och kramper va?  :so_mad:

Men hemul...  :smack_head:   Allt GMO är inte farligt.   :rolleyes:

Jag är ju molekylärbiolog så jag kan intyga att sådan form av genmodifiering som dessa bacillusker att genomgått är en av de mest enklaste. Man modifierar en eller några gener som metaboliserar föda, så att biprodukten blir det önskade, istället för vad de nu annars producerar för biprodukter. Har googlat runt lite och det verkar så att den mer exakta proceduren är att man bryter ner stärkelse till glukos som därefter fermenteras. Dvs vanligt hederlig jäsning mha en jäst som heter Moniliella pollinis. Om du bakar bröd mha jäst, dricker alla former av alkohol, då kan du även äta sukrin.  :nod-yes:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.09 - 00:30:27
Kan man inte köpa billigare nån annanstans ifrån?

Jag tror inte JAG ska bli sjuk av GMOn (i det här fallet), men jag gillar inte GMO öht.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 00:43:18
Jag gillar inte heller GMO, särskilt inte sånt som Monsanto gör. Det de gör är rent vansinne. Men man får avgöra från fall till fall. I detta fall har jag svårt att se problemet, om jag ska vara helt ärlig.

Jag har inte hittat det billigare någonstans. Har sett någonstans att man får 10% rabatt om man köper 12 påsar eller nåt, men det känns ju verkligen inte lockande. Den mängden skulle ta mig åratal att använda upp. På de nätbutiker jag har kollat ligger priset rätt lika, ca 80kr för en halvkilospåse sukrin.

Sen tillkommer ju frakten, och den är inte billig den heller.  :shake_head:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.09 - 01:35:47
Problemet, med mycket här i värden, är att accepterar man ett visst mått av någonting är nästa steg lättare att ta och tas nästan alltid.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 09:57:59
Problemet, med mycket här i värden, är att accepterar man ett visst mått av någonting är nästa steg lättare att ta och tas nästan alltid.

Och vad menar du med den kommentaren?

Det faktum att jag tycker att det inte är någon fara att använda sukrin (ur LCHF synpunkt) eller att sukrin framställs mha GMO organismer?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.04.09 - 10:26:41
 :wave:

sukrin har för mig en bismak av godis och gamla tuggummin
jag har aldrig gillat godis eller tuggummi
bara choklad  :inlove:

Har dock använt upp sukrinet när jag minskat sockerhalten i chokladbollar etc till familjen

Jag tror det skulle vara gott att blanda med annan sötning men har inte råd att prova just nu

 :smile:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 13:56:02
:wave:

sukrin har för mig en bismak av godis och gamla tuggummin
jag har aldrig gillat godis eller tuggummi
bara choklad  :inlove:

Har dock använt upp sukrinet när jag minskat sockerhalten i chokladbollar etc till familjen

Jag tror det skulle vara gott att blanda med annan sötning men har inte råd att prova just nu

 :smile:

Hej Fjällmor  :bearhug:

Det där var ju skitsmart idé, att blanda ut med vanligt socker. Jag läste någonstans att det i USA finns en produkt där de blandat erytritol med stevia, för att få 100% sötstyrka som hos vanligt socker. Samtidigt så dämpar stevian den bismaken du syftar på. Får se om det där dyker upp även här i Sverige, hade inte alls varit tokigt.  :cool:

Jag gillar också bara choklad, har aldrig gillat annan godis och därför har jag aldrig förätit mig på det så jag har inga problem med sukrinet. Iom att jag behöver använda mindre än hälften av vad receptet säger eftersom jag hatar när det är sliskigt sött, duger det kanon som ersättning för kakor. Det är mest småkakor jag är sugen på. Bondkakor och chocolate chip cookies och såna där vaniljmördegssaker som bara smälter i munnen. Ta 1-2 sådana kakor till téet är så himla gott.  :thumbsup:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.09 - 16:40:08
Och vad menar du med den kommentaren?

Det faktum att jag tycker att det inte är någon fara att använda sukrin (ur LCHF synpunkt) eller att sukrin framställs mha GMO organismer?

Vi pratade ju om GMO. Jag menar hur hela samhällets inställning förskjuts för varje steg man tar när det gäller något som tidigare varit otänkbart, inte din personliga inställning.

Visst finns det "goda" användningar för genmanipulerade bakterier, men just när det gäller mat tror jag risken är att folk blir vana vid GMO och alltså börjar tro att det är nåt ofarligt och bra.

Som jämförelse, det är inte mer än drygt 30 år sedan abortdebatten svallade. Det dröjde inte många år efter de fria aborternas införande förrän de flesta ändrat inställning och inte tyckte det var nåt speciellt. Så fort ändras alltså folks syn på vad som är liv när man väl tagit ett steg i praktiken och flyttat på gränsen för det tillåtna. Idag diskuterar vi dödshjälp.

Så ingen missförstår, jag är inte alls emot abort (men dödshjälp), men när det hände ansåg större delen av samhället att abort var att ta ett liv, antingen de var för eller emot. Hur många gör det idag? En handfull freaks.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.09 - 18:47:15
Och vad menar du med den kommentaren?

Det faktum att jag tycker att det inte är någon fara att använda sukrin (ur LCHF synpunkt) eller att sukrin framställs mha GMO organismer?

Vi pratade ju om GMO. Jag menar hur hela samhällets inställning förskjuts för varje steg man tar när det gäller något som tidigare varit otänkbart, inte din personliga inställning.

Visst finns det "goda" användningar för genmanipulerade bakterier, men just när det gäller mat tror jag risken är att folk blir vana vid GMO och alltså börjar tro att det är nåt ofarligt och bra.

Som jämförelse, det är inte mer än drygt 30 år sedan abortdebatten svallade. Det dröjde inte många år efter de fria aborternas införande förrän de flesta ändrat inställning och inte tyckte det var nåt speciellt. Så fort ändras alltså folks syn på vad som är liv när man väl tagit ett steg i praktiken och flyttat på gränsen för det tillåtna. Idag diskuterar vi dödshjälp.

Så ingen missförstår, jag är inte alls emot abort (men dödshjälp), men när det hände ansåg större delen av samhället att abort var att ta ett liv, antingen de var för eller emot. Hur många gör det idag? En handfull freaks.

Hmmm...om jag ska vara helt ärlig så låter inte dina argument särskilt genomtänkta.  :whink:

Som jag skrev tidigare, bara för att det är GMO, betyder det inte att det är de facto dåligt. GMO är framtidsteknologi, det finns inte en chans att vi som art kommer klara oss utan det. Vi är några miljarder för många och Tellus är alldeles för liten och utsliten för att orka föda oss allihopa. Så vill vi fortsätta ha alldeles för många miljarder stor befolkning och fortsätta öka, det politikerna syftar på den alltigenom heliga 4%-tillväxten, då måste vi ta genvägar. Att använda sig av GMO är ett av de, och det är en effektiv sådan. Det är antigen det eller att utrota 2/3 (minst) av världens befolkning. Det har faktiskt viskats om det även bland politiker, självaste Bill Gates har varit ganska öppen med den idén, där man använder sig av allmän vaccinering, som han då finansierar som mecenat.

Så GMO kommer vi inte ifrån, hur vi än skulle vilja det. Jag ser inga problem att använda GMO för att bryta ner stärkelse, fermentera ner socker, effektivare bryta ner biomassa till metangas, tillverka antibiotika och andra mediciner, bryta ner föroreningar i naturen (som annars skulle ta tusentals år att brytas ner naturligt) osv osv... Sen kan man ju tycka att det bästa vore att inte klämma ur sig en hel fotbollslag med ungar, inte förorena naturen till att börja med, inte förskriva ut antibiotika så lättvindigt, använda oss av gamla beprövade metoder att hantera sockerkedjor osv. Men vilket är mer troligt!?  :sad:
Vi sitter, som art, rätt rejält i skiten och det minst sämsta av de realistiska lösningarna som finns är GMO. Sen kan man ju ha en debatt om patentregler och denna vidriga moderna sedvänjan att patentera enskilda gener och enskilda genuttryck, vilket är totalt vansinne. Det är bla därför jag är piratpartist.

Så vänja sig vid GMO, den debatten dog för 30 år sedan. Vi har levt med GMO i mycket längre än så. Point of no return är passerad med råge och nu gäller det bara att göra det bästa av situationen.

Alltså missförstå mig inte, självklart är det vansinnigt med GMO. Att plocka ur gener från en ishavslevande fisk och introducera de i träd, för att träden skulle bli lite tåligare och växa även ovanför nuvarande trädgränsen, det är bara galet. Vi har INTE, jag upprepar, INTE, någon som helst kompetens att börja leka gud (i brist på bättre uttryck) eftersom vi ännu inte förstår den fulla komplexiteten hos en hel organism. Anledning att man ändå sysslar med sådana saker är endast pengar. Kortsiktiga vinster, i några få utvaldas fickor. Som med allt annat. Den heliga 4%-iga tillväxten.
Vi vet ju hur det gick när människan introducerade främmande djurarter till en habitat de inte hörde hemma. Det blir kaos, alltid bara kaos. Australien kan ge många sådana exempel, från de där äckliga vårtiga paddorna till katter och kaniner. Så hur kommer det påverka naturen när någon multiresistent, söndermuterad äckelbacillusk kommer ut och börjar mutera vidare och ta över. Som sagt, vi kan alltid lära oss mycket av historien.

Men vad ska vi annars göra!?

Sen förstår jag inte hur du resonerar att abort är ok men inte dödshjälp. Jag vill inte att någon ska bestämma över vad jag får och inte får göra, och absolut ut inte anse sig ha rätt att bestämma över min kropp. Så abort är helt upp till mig, då embryot/fostret är en parasit som lever AV min kropp, har jag full rätt att bestämma om jag vill behålla det eller göra mig av med det. Likaså, om man är gammal, sjuk eller bara allmänt trött på livet, vill jag inte att andra ska anse sig ha rätt att tvinga mig leva vidare, fast jag inte vill. Det är min kropp, mitt liv, mitt beslut!
Sen kan man ju alltid komma med argumentet "tänk om man inte är vid sina sinnens fulla bruk" eller att anhöriga utöver påtryckningar eller tänk om det är bara en depression som kan lösas med lite psykofarmaka och om man har tur några samtal med en inkompetent, usel och sönderstressad kurator.
Men det är inte människan som har tagit det beslutet det är fel på. Vi lever i ett samhälle som sliter ut människor, gör det livströtta, där barnen inte känner att de har tid eller ork att ägna sig åt sina gamla föräldrar, eller ens sina egna barn, där man blir deprimerad pga brist på kontroll över sitt liv, där läkarna är stressade och behöver "få loss" sängen och spara pengar och därför kan utöva påtryckningar på en svag patient att motta dödshjälp. Det är INGEN som har rätt att tvinga människorna att leva vidare, i ett samhälle som gör allt att få de att känna sig ovälkomna. Dödssjuka eller människor med svåra sjukdomar som försämrar livskvalitéen är en kategori för sig. Det är nog ingen, förutom de mest religiösa, som anser att dessa individer ska nekas dödshjälp.



Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.09 - 21:32:56
Citat
Så GMO kommer vi inte ifrån, hur vi än skulle vilja det. Jag ser inga problem att använda GMO för att bryta ner stärkelse, fermentera ner socker, effektivare bryta ner biomassa till metangas, tillverka antibiotika och andra mediciner, bryta ner föroreningar i naturen (som annars skulle ta tusentals år att brytas ner naturligt) osv osv

Kanske inte, men hur menar du att ovanstående föder världens svältande då?

Beträffande dödshjälp så kommer det ultimata beslutet att vara dens vars hand håller i sprutan eller pillerna. Min tilltro till läkarkåren är sådan att jag inte tycker de är lämpliga att fatta det beslutet. Det räcker med den makt de redan har över människors liv. Som jag sa så tycker jag risken består i flyttandet av gränser. Dödshjälp till det lilla fåtal individer som skulle komma ifråga idag, det kanske inte låter så farligt. Men vad blir nästa steg då? För det kommer alltid ett nästa steg.

Och ja, jag är så korkad att jag hoppas att vi inser att hjulen inte kan fortsätta snurra så fort. Gör vi inte det kommer jakten på ständig tillväxt att ta död på oss. Befolkningsexplosionen går att stoppa. Det har Kina visat, även om metoderna inte var trevliga. Men det hade inte alternativet varit heller.

Vad är alternativet? Ett kort och kringskuret liv i sjukdom överlevandes på frankenfood?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.10 - 00:05:05
Citat
Så GMO kommer vi inte ifrån, hur vi än skulle vilja det. Jag ser inga problem att använda GMO för att bryta ner stärkelse, fermentera ner socker, effektivare bryta ner biomassa till metangas, tillverka antibiotika och andra mediciner, bryta ner föroreningar i naturen (som annars skulle ta tusentals år att brytas ner naturligt) osv osv

Kanske inte, men hur menar du att ovanstående föder världens svältande då?

Beträffande dödshjälp så kommer det ultimata beslutet att vara dens vars hand håller i sprutan eller pillerna. Min tilltro till läkarkåren är sådan att jag inte tycker de är lämpliga att fatta det beslutet. Det räcker med den makt de redan har över människors liv. Som jag sa så tycker jag risken består i flyttandet av gränser. Dödshjälp till det lilla fåtal individer som skulle komma ifråga idag, det kanske inte låter så farligt. Men vad blir nästa steg då? För det kommer alltid ett nästa steg.

Och ja, jag är så korkad att jag hoppas att vi inser att hjulen inte kan fortsätta snurra så fort. Gör vi inte det kommer jakten på ständig tillväxt att ta död på oss. Befolkningsexplosionen går att stoppa. Det har Kina visat, även om metoderna inte var trevliga. Men det hade inte alternativet varit heller.

Vad är alternativet? Ett kort och kringskuret liv i sjukdom överlevandes på frankenfood?

Ja dödshjälp där den som önskar det inte kan svälja pillrena själv eller trycka på en knapp själv får väl omgärdas med mycket rigorösa kontroller. Minst 2-3 läkare får göra individuella utlåtanden och de måste vara samstämmiga för att dödshjälpen kan erbjudas. Men jo, jag har heller inget tilltro till läkare alls. De verkar ha förlorat all förmåga till självständigt tänkande (undantag finns såklart) utan kör bara på rutin. Patienten har symptomer 1,3,5,8 och 12, alltså är det sjukdom 11, skriv ut läkemedel nr 15. Att tänka "out of the box" verkar vara stört omöjligt för de. Antagligen eftersom de inte har tid, eller tillåtelse att hålla på med andra utsvävningar, eftersom alla utsvävningar kräver extra tester och tester kostar pengar. I slutändan kommer vi alltid tillbaka till pengar.

För att svara på din fråga, hur ska GMO hjälpa världens födande. Tja, de försöker mha genmanipulation att utöka avkastningen och samtidigt minska utgifterna. Mindre in, mer ut, vill säga. För att uppfylla kravet på "mindre in" måste man oftast kontrollera miljön där grödan växer och eftersom jordbruksgrödor inte kan odlas i kontrollerad labbmiljö måste man tvinga fram artificiella miljöer ute i nature. Det gör man oftast, om vi tar Monsanto som exempel, genom att vräka på groteska mängder pesticider på marken där grödan ska odlas, för att döda av allt levande. Grödan däremot är genmodifierad för att tåla den pesticiden så den kommer frodas, mer än vanligt, eftersom det inte kommer finnas några konkurrenter kvar i marken. Sen tillför man exakta avvägda mängder gödsel och då grödan är även genmodifierad för att ge större avkastning, kommer man få ut mer än man hade fått ut med en normal, icke GMO gröda av samma typ i samma jord, utan pesticider eller gödsel.

Hjulen bör inte snurra vidare så fort, men jag ser inte hur det kommer kunna ske. FYI, Kina har övergett ettbarnspolitiken nu. Nu får alla skaffa fler än ett barn (får och får, det är mycket enklare idag) och med tanke på att Kina är en växande ekonomisk nation, kan du lita på att deras befolkningsökning kommer ställa till större skada idag än det någonsin hade gjort tidigare om de inte hade valt att införa ettbarnspolitiken. Då var de fattiga som kyrkråttor, barndödligheten var hög, det konsumerades mycket små mängder per capita osv... Idag är situationen det rakt motsatta.

Även om vi lyckas på något magiskt visa dra ner befolkningstillväxten till plus minus noll, är vi fortfarande flera miljarder för många helt enkelt. GMO kommer vara nödvändigt för att hålla alla ~7 miljarder vid liv. Som sagt, vad är alternativet? Börja döda av folk? Vem bestämmer vilka ska dödas av och hur många?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.10 - 00:10:28
Jovisst, Kina vill ju ha ekonomisk tillväxt de med. Befolkningsproppen var nog aldrig tänkt att sitta i för evigt. Men det visar ju att det är möjligt ändå.

Tyvärr är det ju politiker som styr och då är kortsiktig vinst och tillväxt det enda som gäller tydligen.



Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: beritz58 skrivet 2010.04.13 - 20:18:46
jag köpte boken, och sen behövde man köpa Bakepro, sukrin. mandelmjöl.... Ska testa, kommer att tala om vad jag tycker :whink:.
Jag brukar äta turkyoughurt på mornarna. I den har jag solrosfrön, pumpakärnor, linfrön. Var på Coop och köpte ekologiska från Biofood. Brukar annars akktid köpa Saltå Kvarns. Döm om min förvåning när jag kommer hem och ser att Biofoods ekologiska är från Kina :max-shock:. Det känns inte ekologiskt alls :angrywife:.
Blir till att läsa bättre i fortsättningen :confused3:
Hepp


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.13 - 20:45:44
Allting från Kina suger! Arsenikrisk (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,731.0.html).

Mandelmjöl kan du göra själv om du har en kraftig mixer.  :nod-yes:

Jag blev besviken på boken trots att jag inte ens sett den. Känns inte bra med en massa produker som proteinpulver och sukrin.  :nonono:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.13 - 22:15:22
Nu ska jag svära i kyrkan.. :fork_off:
Sukrinet kom med posten idag. Raskt snodde jag ihop en härlig chokladkaka som vi sen åt med hallon och grädde. Med Bookias råd i minnet men ändå lite feg nöjde jag mig med 3/4 av rekommenderad mängd (fast hälften räcker gott har mina smaklökar studerat ut..). Det var ofantligt gott... :thumbsup: :clapping:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.13 - 22:32:37
Inga brådskande toabesök?  :tongue:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.15 - 21:27:17
Nej hemul, jag behöver fortfarande mina linfrön... :crazy:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.15 - 21:30:38
Har gjort dom där hasselnötspinnarna som Bookia var sugen på, fast med sötmandel. Vet inte om det beror på ingrediensbytet, men dom flöt ut som havreflarn ungefär. Så jag la dom dubbla med chokladsmörkräm emellan. Yummie!  :thumbsup:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.15 - 22:41:06
Chokladsmörkräm?  :crazy:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.04.15 - 22:46:48
Utan att ha läst alla inlägg, och bara början på det om att GMO behövs för att kunna jordens befolkning :) Tänkte att oftast brukar ju naturen kunna hålla en balans själv, men nu är ju vi med och fingrar...kanske kommer ngn sjukdom som sveper bort hälften av oss för att vi är för många. Tycker som det känns att jorden oftast håller ngn slagsbalans av sig själv, när vi inte lägger oss i. Ingen fakta, bara nattfilosofi...

...Dem där flarnen med chokladsmörkräm lät inte helt fel *drägel* :crazy:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: esther skrivet 2010.04.17 - 13:02:13
Jag har gjort sockerkakan oxå..fast med citronsaft istället för vanilj. Gott..att mandelmjölet ger lite mer tuggmotstånd än vetemjöl ger en extra positiv dimension (stavas det så?) åt det hela. Och nej..jag tänker inte hålla på och tokbaka på det här sättet. Men just nu är jag så lycklig över att KUNNA göra det, efter uppehållet sen jag ledsnade på steviasmaken  :yay:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.26 - 16:24:22
bakboken handlades igår och sukrinbeställningen tänkte jag göra nu,
ska jag fega och ta bara 500g ( jag har ju alltid älskad godis och inte så mycket choklad :flirting:)
Eller köra direkt med 1 kg och spara på portot... :hmm:

jag tror att jag kommer att köpa ett helt kilo... :nod-yes:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.26 - 16:27:53
 :max-shock:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.08.26 - 20:47:57
sukrin är inte gott  :shake_head:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.26 - 21:25:54
Man kan få diarré! :crap:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.08.26 - 22:21:00
Om jag får diarré är det värdens under, jag har oftast hård mage.
För mig fungerar torkad grön stevia också även om det enligt er smakar hö.
Jag tänkte experimentera sukrin, stevia, socker, kakorna så bilderna är små smaskiga !


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.08.27 - 08:19:16
jag har köpt hem björksocker

där blir mitt nya experiment

 :nod-yes:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.27 - 09:21:56
Smakar sukrin i närheten av vanligt socker eller är det som med stevia, en helt annan smak?

Var fick du tag på björksocker?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.08.27 - 11:03:43
helt annan
jag gillar den inte alls

björksocker såg jag hos bodystore tror jag

 :nod-yes:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.27 - 11:09:50
Jaha, det låter ju intressant. 75% mindre kolhydrater, det räcker för mig. Man behöver ju för det mesta så lite sötning. Det kunde vara bra med nåt med volym till glass och sånt.
http://www.bodystore.com/cgi-bin/ibutik/AIR_ibutik.fcgi

Får du det snart? Jag vill veta snabbt!  :jump_smoke:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.27 - 18:27:27
Köpte björksocker på min hälsokost butik idag. Har också skickat efter div. från Lchf-Butiken i malmö


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Monkan skrivet 2010.08.27 - 21:52:59
Hej!
Nu får jag väl vara sådär tråkig. Hoppas ingen blir arg. Men jag känner mig verkligen inte sugen på att baka med sukrin och proteinpulver. Det känns väldigt konstgjort. Jag tycker det är skönt att jag nästan aldrig är sugen på fikabröd. Tycker det är en av bonusarna med LCHF. Men jag kanske är hopplöst efter....


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.27 - 21:55:39
Närå. Jag vägrar köpa proteinpulver. Det är säkert farligt det med förresten. Och jag har tyckt att stevia har räckt för mig. Men man blir ju ändå lite nyfiken på att prova. De här sockeralkoholerna lär ju vara mindre läskiga än såna där syntetiska sötningsmedel ivf.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Monkan skrivet 2010.08.27 - 22:06:15
De här sockeralkoholerna lär ju vara mindre läskiga än såna där syntetiska sötningsmedel ivf.

Jo det kan säkert vara så. Björksocker är väl samma sak som xylitol. Sukrin vet jag inte riktigt vad det är. Borde gräva fram mina gamla kemikunskaper (men det ligger djupt ner och många år tillbaka). Sucralos däremot är väl en klorerad förening där man bytt ut några hydroxylgrupper mot klor i sockermolekylen. Klorerade kolföreningar.  :shake_head:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.27 - 22:14:24
Sukrin är också en sockeralkohol. Erytriol eller nåt sånt.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Monkan skrivet 2010.08.27 - 22:20:03
Tja, det kanske är OK? Själv äter jag numera väldigt lite sötade saker. Det lilla jag äter tillåter jag mig vanligt socker. Stevia har jag inte provat, men det verkar ju betydligt mera sympatiskt, men jag har som sagt inte känt något behov.

Jag äter ju lite bär och frukt någon gång ibland när jag vill ha sötma och lite mörk choklad slinker ner. Men sockersuget är lågt tack vare denna kost. Så jag är nog inne på att Annika Dahlqvist variant passar för mig: Sött är inte till vardags utan enstaka gånger till fest och då kan man tillåta sig socker (om man inte är sockerberoende).


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.27 - 22:25:54
Jo, det är så jag också gör för det mesta. Jag tar lite riktigt socker och förstärker med stevia. Stevia är superbra på det sättet att det funkar som "smakförstärkare" för vanligt socker (tycker jag). Man vänjer sig också vid steviasmaken. Numera föredrar jag smakmässigt stevia t.ex. till citron och lime.


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.28 - 00:06:25
Men hur var det nu med Björksockret?  :confused3: smakade det gott?.. gick det att baka med?..  för det låter ju onekligen bra när man läser om det på bodystores hemsida... men å andra sidan så låter ju de flesta produkter bra i teorin.. frågan är mer hur det funkar i praktiken!  :nod-yes:

http://www.bodystore.com/3/sv/artiklar/halsokost/livsmedel/bjorksocker-750-g?gclid=CJnjnbfU2qMCFYssDgodOAnpJw


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 00:09:09
Ja här får man aldrig veta nåt.  :blink:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.08.28 - 07:51:34
luuugn...

bismak verkar inte finnas

 :shock:

gjort varm choklad till familjen flera gånger och inte ens mannen reagerade (och han är känslig för allt som inte smakar socker)

Nästa steg, provbak





Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 10:21:58
Det stod i infon att det här den där kylande effekten som sukrin tydligen också har. :goggle:

Lisbeth, vilken hälsokost köpte du på? Var det nån kedja?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.28 - 12:01:14
Hälsokraft heter affären jag handlar i. har provbakat lite i dag  av det jag skickade efter Helt ok


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 12:03:02
Tror inte vi har dem, tyvärr. Vänta nu, hur mycket kolisar skulle man räkna på med sukrin? Var det 0?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2010.08.28 - 12:05:57
Som jag har förstått det, Ja


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 12:11:29
OK. Tack. Ska till ett köpcentrumgetto. De kanske har en hälsokost där så jag måste vara uppdaterad.   :tongue:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.28 - 22:30:51
låter ju lovande med Björksocker alltså!  :nod-yes: .. för det var väl det du talade om nu Fjällmor..? eller var det Sukrin?


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: hemul skrivet 2010.08.28 - 22:38:42
Faaaaan!  Jag glömde ju kolla!  :clubhead:


Titel: SV: Ny bak-bok (sukrin)
Skrivet av: kwidell skrivet 2010.08.28 - 22:39:30
Men hemulen då!   :smack_head: :laugh: