Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2010.03.23 - 21:39:13



Titel: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.23 - 21:39:13
För älskare av denna rätt kanske det finns hopp. Kollar fortfarande på River Cottage och nu håller de på att göra traditionell "black pudding", blodpudding alltså. Receptet är som följande:

För varje 2 l grisblod tag 500 g späck, 250 g lök, 2 rågade msk havregryn, 1/2 l tjock grädde, salt och diverse kryddor. De häller smeten i korvskinn och den är verkligen rinnig.

Inte mycket kolisar i det där inte, mer än det som är i blodet. Är det nån har några liter grisblod över och vill testa, så hojta till bara så skriver jag ner fullständiga anvisningar.  :wave:



Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.23 - 22:36:37
Hade jag haft möjlighet, så hade jag gärna gjort egen blodpudding! Efter att ha hört om vad som finns i köpeblodpuddingen, vill jag inte gärna äta det!


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.23 - 22:45:16
Varför har du inte möjlighet?  :jump_smoke:

Titta, så här ser den ut när den är kokt. Visst ser den ut som vår innan den är stekt? De äter den sådär, men jag skulle nog vilja steka min.



Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.23 - 22:49:32
Jag har ju inte direkt fri tillgång till grisblod...

Black pudding ser MYCKET godare ut än blodpudding! Vet inte vad det är. Kanske att det är hela fläskbitar i?  :blink:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.23 - 23:00:38
Späckbitar! Det var det i vår också förr.

Blod kan man beställa i charken! :devil:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.23 - 23:02:01
Ok. Släng ut receptet då!!! Sen ska vi se vad det kan bli av det hela!


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.23 - 23:09:16
:surprised:

Tänker du göra det på riktigt då? För annars sitter jag inte och skriver ner det!  :crazy:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Corny skrivet 2010.03.23 - 23:43:15
Det vet jag ju inte förrän jag har sett hur man ska göra!  :rolleyes:

Är det för j-la svårt, så nej. Men om det är relativt enkelt, men bara många olika moment, så testar jag gärna!  :nod-yes: Blodpudding är gott, men som sagt, jag har tappat smaken lite för det...


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.23 - 23:50:45
Det ser lätt men äckligt ut.  :lol:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.24 - 00:48:53
Jaha, nu är hon på gång. Bara att luta sig tillbaka och vänta på resultatet. Med bildbevis!  :nod-yes:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Nora skrivet 2010.03.24 - 08:57:29
Jag vill också testa!!  :wave:

Undrar över varför man endast gör blodpudding av grisblod?  Den undran kom efter att många av mina äldsta släktingar gick bort.. så jag har liksom ingen att fråga längre som verkligen höll på med det från grunden ..  :shake_head:

Tänker ex på att kunna använda älgblod ? :confused3:
Visst är det så att samerna använder renblod till olika maträtter, eller är jag helt på gärdet ? :confused3: :blink:

Det här borde vara en fråga för Fjällmor kanske ..


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.03.24 - 09:42:51
Blod som blod, det ska väl inte göra någon som helst skillnad. Bara laga till.

Fast jag avstår.  :puke1:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.24 - 14:45:59
Ja, det borde väl gå med vad som helst? Blir väl lite olika smak bara.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.03.24 - 18:24:57
Förr tog man väl tillvara på allt på djuret, så är det är inte otänkbart att samer använde renblod i mat...tycker det ringer en klocka ngnstans faktiskt.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2010.03.24 - 18:33:36
http://www.viltanders.com/recept.htm#Blodkorv  :cool:

Jag har tänkt lite på Black Pudding. De säger att det är inte underligt att den heter pudding för den är så krämig. Så kanske blir den mycket lösare än vår och funkar inte att steka. Den kanske smälter då. :crazy:

Nåja, vi får snart veta när Corny gjort sitt provkok.  :clapping:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Nora skrivet 2010.03.24 - 20:32:24
Gud så mycket gött i den länken!!  :crazy:



Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2010.03.25 - 08:39:47
Här finns det både nöt- och renblod att köpa i mataffären, men grisblod har jag inte sett alls.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.03.25 - 08:54:41
Renblod..?

För många norrlänningar är det blodpalt

 :nod-yes:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2010.03.25 - 09:03:57
Jag gör blodklimp istället för palt.  :drool:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.03.25 - 11:02:44
berätta!

blodplättar görs väl också...

(jag är inte så hemma på blod, men älskar blodpudding)


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Nizhoni skrivet 2010.03.25 - 12:55:26
Blodklimp är inte ett dugg LCHF och jag har inte vågat experimentera med receptet än, originalreceptet ser ut som följer;

Elinas blodklimp
1/2 liter blod
2,5 dl vatten
1-1,5 liter mjöl
1 msk salt
1 tsk kryddpeppar

1 msk salt i kokvattnet

Häll blod, vatten, salt och kryddpeppar i en bunke. Vispa ner mjölet i omgångar, första litern är bara att vispa ner på en gång sedan får man ta i lite åt gången. Smeten ska vara tjock och bara precis gå att vispa för hand, det får inte bli en deg då det ger stenhårda klimpar. Bäst är att sänka ner en klick smet i kokande vatten, håller klicken ihop är det nog med mjöl men som jag skrev tidigare så måste man vara försiktig och absolut inte ta för mycket mjöl. När du är nöjd med mjölmängden sänker du ner smeten klick för klick med en slev i det kokande vattnet, låt koka 20 minuter.
Servera med extrasaltat smör och njut!

Min största gryta är bara på 5 liter och det är alldeles för precis, jag måste passa grytan under hela koktiden och röra om så att alla klimpar får vara under vatten någon gång.  :wacko:
Det sägs att klimpen är klar när den börjar flyta upp efter 15-20 min men i min lilla gryta ser jag inte sådant.  :blush:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.07 - 17:42:34
Nu har de små flaskor, 4-5 dl nånting, med nötblod i frysen på min ICA. Så jag har egentligen inget skäl att inte prova längre. Av nån anledning verkar en sån liten mängd inte så kräkframkallande heller. Nåja, jag kan skylla på att jag måste få tag på såna lite tjockare fjälster först.  :shy:

Förresten tycker jag det här borde ligga i Recept, så jag flyttar det dit.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.07 - 17:55:59
Det blev en ny grupp också. Har aldrig tyckt de här grejerna passade in där de var riktigt. Kommer ni på fler sådana trådar så säg till mig eller idalinda så flyttar vi hit dem.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.07 - 21:22:09
Jag åt som barn hemmagjorda blodplättar, det var av gris, har irl sett en slakt.
Det var en rinnande smet-ungefär som till våfflor i konsistensten.
Det stektes i stekjärn, som plättar.
Till dem hade vi lingon och vispad grädde.  :dribble: väldigt gott!


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.07 - 21:23:13
ps Smeten var jämn, alltså inga fettklumpar i.


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.07 - 21:33:53
Jag tittade i Kajsas kokbok.
Där har man i mjöl, späck, öl, lök, sirap, ägg, kryddpeppar, vitpeppar, kryddnejlikor, ingefära och salt.
Det skulle bakas i ugn, men jag tycker det smakar bättre som "frasiga plättor"


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.07 - 21:56:35
Kan du lägga in hela receptet? Gör en egen tråd för det.  :clapping:

Jag är taggad nu! Framåt hösten blir det nog av.  :blob:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.07 - 22:21:29
Jag vet inte hur man gör en egen tråd  :club:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.07 - 22:52:22
Läs dina PM!  :club:

Eller här. Jag hittade det gamla också.  :surprised:
http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,1843.msg36520.html#msg36520


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: Ninnan skrivet 2011.07.16 - 22:23:11
Blodpudding
Sila blodet och vispa det kraftigt.
Lägg skorpmjölet i mjölken att svälla omkring 20 minuter.
Fräs upp löken i flottyren tills den blir mjuk.
Blanda alla ingredienserna och slå smeten i två smorda och bröade formar.
Bind över med papper eller täck med aluminiumfolie och grädda puddingarna i vattenbad 1 - 1 1/2 timme i 175 graders varm ugn.
Pröva med sticka, när de är färdiga.
Låt puddingen svalna något, stjälp upp dem och servera dem med lingonsylt eller med äppelmos och smält smör, eller någon frisk sallad.
Kajsas kokbok
puuuh jag blir riktigt svett!!  :bg:


Titel: SV: Blodpudding
Skrivet av: hemul skrivet 2011.07.16 - 22:46:11
 Tack! :clapping: