Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 10:41:44



Titel: rostbiff och filé
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 10:41:44
Jag har ett pinsamt problem  :blush:.
Vi köper natur-eko-nötkött från bonden och är väldigt nöjda,
men bitar där det står rostbiff och filé på samlas i frysen.
Dom som anses vara fina och dyra bitar !

Vi gillar inte att ha halvstekt kött så det måste bli genomstekt.
Hjääääääääääääääääälp! Hur ska vi göra med dom ?


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 10:52:22
Sälj dem.  :lick:

Men rostbiff är ju gott att helsteka och ha som smörgåsmat. Som sån man köper, du vet. Blir ju gott med nån fet röra.

Du skulle kunna göra samma sak med filén. Nu skulle ju jag inte ha nåt större problem med att äta oxfilé som mat förstås. Kryddmör eller bea fixar biffen.


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 10:53:10
Gör jerky i torken! Lyxjerky. :surprised:


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 11:07:45
Gör jerky i torken! Lyxjerky. :surprised:

Det måste jag läsa mer om  :nod-yes:


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 11:08:52
Hur får man smaken in i en tjock stek ?
Måste man marinera en vecka eller börja spruta dom ? :blink:


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 11:10:21
Nej. Har du inte helstekt nåt än? Rostbiff är jättefint kött. Prova att laga den som middagsstek du.


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: Corny skrivet 2010.02.22 - 13:24:50
Vitlöksspäcka, salta och peppra. Du kan inte misslyckas! Sedan in i ugn på 175 grader har jag för mig. Har du stektermometer, så underlättar det ju, för då kan du bara ta reda på vilka grader som gäller för helstekt på just rostbiff!

Oxfilé är ju inte heller speciellt svårt att fixa till så att den blir god. Stek bara, och servera sen, som hemul säger, med bearnaisesås och kanske ugnsstekta grönsaker eller någon god gratäng.


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.22 - 18:51:21
Nej. Har du inte helstekt nåt än? Rostbiff är jättefint kött. Prova att laga den som middagsstek du.

Jo en rostbiff är tillagat och det blev smaklös, ingen höjdare alls.
Vi är helt förälskade  i grytor ,dom fungerar alltid !


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: Corny skrivet 2010.02.22 - 19:58:46
Laga grytor på rostbiffen då! Går utmärkt bra det också!  :lol: Vet inte vad du gillar för sorts grytor, men om du gillar currygrytor så har jag en fin där just rostbiff ska användas. Massa roliga tillbehör är det med, så den är trevlig bjudmat!


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: hemul skrivet 2010.02.22 - 20:15:43
Du kryddade väl för dåligt. Kan rekommendera grytstek. Då kan du slå på buljong och ösa ofta. Det är så jobbigt att ösa i ugnen.


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2010.02.22 - 21:44:47
Grytstek är lysnade

Läs här:

http://taffel.se/artiklar/grytstek-seghetens-triumf

 :wave:


Titel: SV: rostbiff och filé
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.02.23 - 13:47:57
Laga grytor på rostbiffen då! Går utmärkt bra det också!  :lol: Vet inte vad du gillar för sorts grytor, men om du gillar currygrytor så har jag en fin där just rostbiff ska användas. Massa roliga tillbehör är det med, så den är trevlig bjudmat!

Har du receptet om currystek här ? om inte skicka gärna in det !

Tack Fjällmor för länken, läste och försökte förstå ... :flirting:
lövbiff
Jag är så van vid butikernas färdiga bitar och köttfärs, så det är många frågor.

Jag tar en ny bit på kvällen till kylen för upptidning  och sedan på diskbänken för att värma upp köttet på morgonen.
Sedan försöker jag googla vad jag kan tillaga av " bog"  eller " stek " , hur kan det vara så att man har ingen susning om någoting ??
Sedan förklaras det på olika sidor att , ja, man kan inte köpa sådana här bitar i butiker utan där heter dom " sjömansbiff " eller " lövbiff" eller
något annat  på den stilen... A-haa !

Allt som kan lagas som gryta blir gryta.
Jag gör alltid på samma sätt : bryner köttet på stekpannan, häller i grytan buljong, rotfrukter och lök ,sedan köttet med tillsammans med salt och peppar , ibland chili .

Så även där är smakvariationer välkomna, även om folk här just nu är nöjda med varje gryta .

jag känner att jag måste börja läsa om " konsten" ska man sköja det råa köttet med kallt  eller varmt vatten och allt sånt handarbete.
men jag jag har redan hanterat över 50 kg naturbeteskött i bitar och färs så stolt är jag .
Fläsket landade hem i går, blir intressant att smaka på det någon dag.
Just nu puttrar en storbuljong av nötben och lammben ( 3 kg ben ) med lite grönsaker.