Titel: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 11:26:45 Jo, jag har äntligen haft ett rådjurstek i ugnen under natten ( ca. 75 grader) kanske 10 timmar.
jag har rensat köttet till marinaden, men undrar om jag kan göra en buljongkok av benen och andra rester, eller har nyttigheterna redan hamnat i fettet som jag har samlat från botten ? Ett snabb svar önskas :whink: Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 11:50:02 HÄ BAR Å KOK! :dribble:
Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: MiaP skrivet 2009.08.28 - 13:36:46 Självklart ska du koka buljong om du har ben. Bra att bryna lite innen du kokar så får de ju fett i iallafall.
Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 13:42:26 Du kokade väl ur pannan och sparade? :rolleyes:
Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 14:48:14 Jag gjorde en marinad som jag kokade ( vatten, lite soja som fanns kvar sen gammalt, salt, peppar, färsk rosmarin ,timjam och salvia + vitlökkross) upp
och rensade alla köttdelar i marinaden... nu kokar kålrabbin så det bli mos till det, den första mosen för året :whink: Den här biten var av lår och en bit lårbenet, så benbitarna är långa ( får dom plats på stekpannan :blink: )och vissa är väldigt svåra i form för att steka men jag gör ett försök. Det fettet som rann på botten av ungsplåten hällde jag med i marinaden :nod-yes:. Funderar att göra en gräddsås av marinaden också, det blir väl bra , eller för salt, hmm måste smaka lite :confused3: ? Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 15:10:35 Men pannan du stekte i pratar jag om! :angrywife:
Saltlaken till tjälknölen? Nä, den ska du nog inte göra sås på. :nonono: Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 17:40:50 Men pannan du stekte i pratar jag om! :angrywife: Saltlaken till tjälknölen? Nä, den ska du nog inte göra sås på. :nonono: Jag hade inte stekt någonting på pannan då du ylade om det :blink:, däremot stekte jag lite benen på pannan innan jag kokade buljongen och allt från det hällde jag med i buljongkoket. Nu kom jag ihåg även balsamvinegären ! Jag gick och gjorde sås av saltlaken med :lick:, och det blev mat det med , fick tillsätta lite salt tom. Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.28 - 17:49:55 La du steken direkt i ugnen? Ingen långpanna eller form eller så? :rolleyes:
Fast det är klart, när man har så låg värme blir det väl just inget att fräsa ur. Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: kwidell skrivet 2009.08.28 - 19:10:59 när ska jag komma på middag!? :flirting:
Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.28 - 19:57:25 Kwidell, det finns rätt mycke kött kvar och lite kålrbbi + sås så du är välkommen !
Hemul, är du eller jag trög idag :bang_head: ? Det är en tjälknöl vi pratar om... så från början : I går kväll stoppade jag en fryst rådjurslårbenbumling i ugnen , ja ,jag hade en långpanna under den och det hela köttbiten var stoppat in i en sådan ungspåse. Sedan fick det hela vara i 75 grader över natten. PÅ förmiddagen gjorde jag en marinad som jag kokade upp, hällde i det fettet som fanns på långpannan och rensade köttbitar i marinaden. DET som blev över, dvs. ben och lite annat tjofs stekte jag snabbt på stekpannan, och kokade sen till en buljong med lite grönsaker, även då hälde jag alltihopa i buljongen , både kött och fettet jag stekte köttet i . :crazy: saknar du fortfarande fett någonstans ? :lol: Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: hemul skrivet 2009.08.29 - 05:37:11 Jag missade att du hällt fettet från pannan i lagen.
Har du svagare saltlag än den som står här nånstans? Det låter intressant. Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: idalinda skrivet 2009.08.29 - 21:26:35 Jag har lärt mig höfta nu :flirting:, men jag hadde nog 1 liter vatten och 2 msk salt om jag inte mins helt fel.
Och kött fanns det till mer än för 5 pers, 8 kanske hade ätit bra på den grytan . Titel: SV: buljongkok av tjälknölen Skrivet av: kwidell skrivet 2009.09.01 - 14:30:21 :dribble: låter jättegott!... synd att jag e mätt på pumpasoppa för ögonblicket! :whink: .. eller det kanske är tur det!.. skulle ta en stund att ta sig till dig för mat. :flirting: vet inte om chefen skulle uppskatta en sådan lååång lunch! :whistle:
|