Fetbobbas Forum

Recept => Efterrätter, bakverk och snacks => Ämnet startat av: skogsstjrna skrivet 2007.12.21 - 20:05:30



Titel: Gudomlig chokladmousse
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2007.12.21 - 20:05:30
Inte för sent än att hinna göra denna till nyårsaftonskvällen... 

Gudomlig chokladmousse  
4 ganska rejäla portioner - servera med grädde till så kan du få den att räcka till 6-8 portioner

3 beredningsskålar behövs

Ingredienser
60 g 70-% choklad
2 tsk vatten
4 ägg
100 g smör
sötningsmedel efter smak (1/2 dl splenda)
1 ¼ dl grädde (40 %)
1 tsk vanilj (extrakt om du har, skrapad vaniljstång eller i värsta fall vaniljsocker)

Tillagning
1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Gör iordning ett isbad i en annan kastrull.
2. Ställ ett mindre kärl i det kokande vattnet. Smält chokladen och vattnet.
Du kan också smälta chokladen i mikron och skippa varma kastrullen.
3. Dela äggen med gulor i en skål och vitor i en annan skål.
4. Vispa gulorna (gärna elvisp eller mixer) och kör länge (kanske 5 min) tills gulorna tjocknat och fått en ljusgul nyans.
5. Häll i smöret i chokladen, lite i taget, och rör konstant till du får en geggig konsistens.
6. När du uppnått rätt geggighet rör du i sötningsmedlet.
7. Flytta över chokladskålen från det kokande vattnet till isbadet. Rör hela tiden tills smeten har fingertemperatur.
8. Häll försiktigt i äggula, lite i taget, och vispa ordentligt. Det koagulerar (blir grynigt) om chokladsmeten är för varm.
9. Häll i vanilj och grädde. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten tjocknar alltför mycket. Ställ åt sidan.
10. Rengör visp/mixer ordentligt och vispa sedan vitorna till ett styvt skum (tar lång tid).
11. Vänd försiktigt i vitorna i chokladsmeten. Använd det varma vattenbadet en kort stund om smeten hunnit tjockna alltför mycket.
12. Häll upp i fyra portionsskålar, täck dem med plast och ställ in i kylskåpet tills de stelnat, gärna ett par timmar.

GOTT NYTT ÅR!