Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.04.19 - 20:01:03



Titel: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.04.19 - 20:01:03
Nu har jag massa buljonger i frysen, ( av fisk, nötkött, lamm och kyckling)
jag har använt buljong bara för soppan och fisksoppa äter vi året runt ,men av någon anledning är jag inte alls sugen på köttsoppa just nu på våren.

Jag har förståt att man skulle kunna använda buljong på något sätt i såser och kanske annat också.
Kan ni hjälpa mig lite att fatta... vad ska jag göra med min lammbuljong ( som geleade sig också jättefint, vad ingen annan buljong förut hade gjort )


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.04.19 - 20:43:20
För mig är lamm det som aldrig geléar sig.  :huuh:

I sås? Häll i en skvätt buljong bara. Använd den som en del av vätskan. :whink:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.04.21 - 18:32:44
I en gräddsås ?, när ska man blanda i den, sist ?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.04.21 - 18:51:30
Det spelar ingen roll, men jag brukar ha i den från början. Jag brukar ha i allt från början.  :lol:

Så här. Du har stekt nåt kött. Du slår i en skvätt vatten för att koka ur pannan, pluppar ner buljongen (fryst går bra) och slår på grädde och låter det koka ihop. Har du blaskig buljong kan du slå i den direkt i pannan, men koncentrerad kan "koka torrt".


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.04.22 - 12:48:04
jag börjar förstå , men
" koncentrerad kan "koka torrt"   "  menar du att om man har en helt tom och ren kastrull  :tongue: så kan man slå dit koncentrerad buljong och börja sedan direkt ,med grädde och kryddor ?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.04.22 - 16:23:45
Det spelar ingen roll om du har i grädde eller  buljong först. Men har du tunn buljong är det kanske lättast att ta den först ifall du vill koka ihop den mera.

Det jag menade var om du har en HET stekpanna eller gryta. Då fräser det ju bara till när man häller i vätska.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.11 - 11:33:00
Så ljuvligt underbart GOTT :nod-yes: :thumbsup: :clapping: :yay: :crazy: :dribble: :w00t: :inlove: :wave: :laugh: :lol1: :lol:

Hela familjen är helt lyriska över mina såser nuförtiden!

Jag har lammbuljongen som bas( ca. 2 dl ) från frysen.
tinar upp den , häller i 3-6 dl vispgrädde  lite salt och peppar, färsk gräslök och färsk basilika.

Det enda som jag funderar är hur jag skulle skippa mjölet som redning.
Jag har ju gjort några gånger bea-sås, men hur ska jag göra här?

Om jag tar 1-2 ägg-gulor, NÄr ska jag blanda dom i såsen ?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.11 - 11:44:03
 :thumbsup:

Använder du mjöl är det bästa att strö det i fettet och låta det puttra en minut INNAN du slår i vätska (bottenredning). Man kan känna att det börjar dofta nötigt efter ett tag. Det tar bort mjölsmaken.

Använder du äggula har du i den sist, när såsen redan är klar. Ta den från värmen när du rör i gulorna. Sen värmer du försiktigt medans du rör hela tiden. Det får inte koka eller ens bubbla, då blir det stanning. När det börjar tjockna får du vara försiktig så det inte blir för varmt. Det brukar funka att ta av kastrullen strax efter att det börjar tjockna och fortsätta röra en stund, eventuellt sätta tillbaks den på plattan ett tag om den inte vill tjockna.

Men äggredning är inte gott till allt! Jag skulle inte göra det till stekt kött. Fisk och kyckling är OK. Till kött är det bästa att koka ihop buljongen så mycket som möjligt, med en skvätt vin om man har, och sedan slösa med grädden och koka ihop igen. Men har man i princip bara grädde så krävs det så himla lite mjöl för att få det tjockt om man vill spara lite på grädden.

Det är smart att reducera buljongen först, innan man har i grädden, för då kan man vrålkoka den utan risk att såsen skär sig. När det är så lite vatten i buljongen att den nästan är seg så bidrar den till att såsen tjocknar istället för tvärtom. :nod-yes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.11 - 11:51:39
Ska testas, men jag känner inte för att spara grädde, men försöker minska mjölet bara  :whistle:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.11 - 12:24:46
Nä, men ska man ha en dl sås får man ju ta kanske 1.5 dl grädde. Känns lite onödigt.  :rolleyes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.05.11 - 15:20:00
Hemkokt buljong är oslagbart!

 :thumbsup:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.11 - 17:58:00
Vet du att jag fick tag på höns idag på Willys! Nu blir det höns med currysås. Som jag har längtat  :yay:

Ska nog spara lite av buljongen att dricka också. Hönsbuljong är mums.  :nod-yes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.05.11 - 20:03:50
 :chicken:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.11 - 20:15:37
Nä, men ska man ha en dl sås får man ju ta kanske 1.5 dl grädde. Känns lite onödigt.  :rolleyes:

Jag har mycket att lära mig... hmm alltså mer buljong / fett och mindre grädde och ändå blir det go sås , = lite billigare i längden kanske  :smile:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Corny skrivet 2009.05.11 - 20:50:27
Nä, men ska man ha en dl sås får man ju ta kanske 1.5 dl grädde. Känns lite onödigt.  :rolleyes:

Jag har mycket att lära mig... hmm alltså mer buljong / fett och mindre grädde och ändå blir det go sås , = lite billigare i längden kanske  :smile:
Inte mer buljong/fett. Först fett, sedan något att reda såsen med så att det blir lite tjockare (Exempelvis vetemjöl, potatismjöl eller maizena. Vetemjöl är lättast, tycker jag.), sen på med buljongen. När det har kokat ihop lite, så häller du på grädden. Till 3 dl redning (3 dl buljong, som du förtjockat med hjälp av lite smör och mjöl) behövs ungefär 1 dl grädde för att såsen ska bli mjuk och krämig. Så ja, lite billigare blir det kanske. Men framförallt smakrikare. Om det blir för mycket grädde i en sås, "dödar" grädden smaken, istället för att framhäva den, vilket ju är poängen med grädde i sås. :lol:

Grundredning brukar fö vara 2 msk smör och en msk vetemjöl. Till detta ca 2 dl buljong. Detta kan du utgå ifrån. Sen på med grädde...  :flirting:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.11 - 21:15:55
Ja, inte MER buljong, mer KONCENTRERAD buljong. Fast du kan ju ta mer också om du vill. Bara du kokar ihop den så den inte späder mer än den tjockar.  :lol:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Corny skrivet 2009.05.12 - 01:14:54
Ja, inte MER buljong, mer KONCENTRERAD buljong. Fast du kan ju ta mer också om du vill. Bara du kokar ihop den så den inte späder mer än den tjockar.  :lol:
Men hallååååå! Här försökte jag förklara grunderna i en redning, och sen kommer du och snackar om KONCENTRERAD buljong helt plötsligt! Virra inte till det för flickan nu. En buljong ÄR koncentrerad, hemul. Åtminstone om den har kokat klart! Vilket den buljong vi har i mitt recept har gjort!  :lol:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.12 - 01:30:21
 :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

hmm alltså mer buljong / fett och mindre grädde och ändå blir det go sås , = lite billigare i längden kanske  :smile:

Hon har ju 2 dl buljong. Lär inte vara superkoncentrerad då. Det är ju därför hon ska koka ihop den JUUUU! Särskilt om hon vill utesluta mjöl. :lick:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.14 - 10:08:57
Tur att min sås är så god trots att jag har blandat 2dl halvkonsentrerad buljong direkt med 5 dl vispgrädde och sedan vispat i ett par matskedar mjöl . :whistle:

men jag lovar att testa mig fram till varianten mer buljong mindre grädde  :thumbsup:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.14 - 14:57:31
Men! Tar du mer buljong behöver du ju ännu mera mjöl.  :smack:

Om du kokar ihop buljongen rejält så behöver du inte ta en massa mjöl för att få såsen tjock. Det går jättefort eftersom du bara har lite nu och inte en hel gryta.

Jag tar 1/2 tsk mjöl per dl grädde. Men det funkar bara om man har koncentrerad buljong. Jag gör så bara för att jag vill hålla igen på grädden lite, annars har jag inte en chans att går ner. Är inte det viktigt kan du göra sås helt utan mjöl. Ta lite mer grädde bara, så du får den mängd du vill ha när det är klart, och koka ner såsen mera.

Grejen är alltså att buljong innehåller mycket vatten och det är det som måste bort så den inte späder såsen!  Ju blaskigare buljong desto mer mjöl krävs för att göra såsen tjock.  :club:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Tina skrivet 2009.05.14 - 17:58:43
Jag har hittat fläskben för 10kr/kg, kan man koka buljong på det. Klart man kan men jag menar, blir det gott? Funderar på att steka dom länge i ugn och sedan får vi gnaga till middag, de avgnagda benen tänkte jag koka buljong på.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.05.14 - 18:18:27
Jag tror  att denna lammbuljong är det mest konsentrerad buljong jag har lyckats koka ihop.
Den blev liksom snabbt mindre i mängd och geleade sig.

Så lammbuljong kommer jag att göra  i framtiden också, även om den första försöket med lammköttet var inte någon höjdare.
Köttet var det väl inget fel på , naturbetande från New Zeeland.
Men jag måste nog läsa mer recept och träna och prova mig fram tills jag också blir lika lyrisk för lammköttet som många andra här.

Men sanna mina ord,  att den färska basilikan  ger en helt annan dimension för såsen!


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.14 - 18:58:06
Jag har hittat fläskben för 10kr/kg,

 :cry:

Citat
kan man koka buljong på det. Klart man kan men jag menar, blir det gott?

Det blir som annan fläskbuljong. Inte så mycket smak, men gott, jo.  :nod-yes:

 
Citat
Funderar på att steka dom länge i ugn och sedan får vi gnaga till middag, de avgnagda benen tänkte jag koka buljong på.

Jag vet inte varför, men de gånger jag försökt göra så har det blivit väldigt svag buljong.  Vet inte vad det beror på. Kanske behöver vara lite slamsor kvar för att det ska funka?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Tina skrivet 2009.05.14 - 21:19:53
Men då åker jag och köper mer så får vi både buljong och gnagben. Det var ju inte dyrt precis, hundarna ska få sitt också.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.05.14 - 21:47:56
Förr brukade jag bunkra upp till sommarn. Så gott att marinera och grilla. :tasty:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 18:31:07
Nån som känner för att dela med sig av några buljong recept tro?..  :dribble:  jag vill också göra egen!  :nod-yes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.23 - 18:48:15
Här får du mitt bästa!  :w00t:

Bryn alla bena och diverse rötter, lök, persilja, vad man har. Häll på vatten och lite vinäger/vin (nåt surt), lagerblad, pepparkorn. För säker geléning släng i en fläslsvål. Sjud under lock minst över natten, så svag värme som möjligt. Kortare för fågel, fisk, skaldjur och ingen flsäksvål ivf inte till de två sistnämnda. Sila av. Koka ihop buljongen (reducera) om du vill, då på högre värme och utan lock.

Skit i kryddor. Det kan man tillsätta när man ska använda det. De "försvinner" i frysen ivf, speciellt salt och örtkryddor.

 :biggrin1:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 19:30:25
 :dribble: :dribble: det måste provas!!! tackar så mycket Hemul!  :flowers:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.25 - 05:04:09
den första försöket med lammköttet var inte någon höjdare.
Köttet var det väl inget fel på , naturbetande från New Zeeland.
Men jag måste nog läsa mer recept och träna och prova mig fram tills jag också blir lika lyrisk för lammköttet som många andra här.

Kokade du det och det blev trådigt?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.25 - 12:36:13
Ska jag komma ihåg det NU  :eeek:, troligtvis kokade jag , men det var kanske mest smaken som inte blev någon sensation.
Så jag tror att jag måste lära mig att krydda rätt .


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.25 - 13:29:50
Du pratar ju om det NU.  :rolleyes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.06.25 - 20:10:55
Din sitat hade jag skrivit den 14. maj och det är ju en evighet sen  :rolleyes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Tina skrivet 2010.04.07 - 13:34:34
Igår kokade jag tre höns till en helt ljuvlig buljong. Tyvärr läste jag inte på här och på gamla fettskrämd att jag skulle lägga tillbaka benen när jag tagit bort köttet. Det blev ok ändå. Nu är jag i farten igen med fläsklägg och älg. Fick en säck ben till hundarna igår men kunde inte låta bli att lägga beslag på några själv för att testa. Spännande det här. Nästa grej blir lammbuljong. Köpte en stor påse på Willys förra veckan för 5 kr/kg. Ja inte själva Wilys alltså utan Sandströms som hyr in sig där. Vad kan man använda lammbuljong till?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.04.07 - 15:06:06
jag har blandat buljonger rätt friskt och hittils har vi accepterat allt förutom köttbuljong i fisksoppa. :puke1:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.07 - 15:58:20
Sås till lammkött kan man använda lammbuljong till.  :bg:

Jag vet inte, men jag tycker lamm har lite för speciell smak för att blanda. Gillar inte att dricka lammbuljong heller. Men det är jag.

Jag har en evighetslammbuljong. Tycks alltid får mer än som går åt. När jag kokar nytt lamm kokar jag det i all gammal buljong jag har i frysen. Den jag har nu har nog varit med en 3-4 kok nu och börjar bli väldigt kraftig. :tongue:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: berittis skrivet 2010.04.07 - 16:13:58
Om du inte vill använda mjöl: gör som hemul, låt buljongen och grädden koka ihop ett tag (så att den blir lite tjockare). Sen kan du röra i Philadelphiaost. Så gör jag spenatstuvning också. Fräser spenat i smör, häller på grädde och låter koka under omrörning till den är ganska tjock och rör sen i osten. Funkar bra, tycker jag. :smile:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.07 - 16:44:21
Jag har aldrig någonsin lyckats få grädde att tjockna. Inte hemma i alla fall. En gång när jag lagade mat hos en kompis men aldrig annars. Brukar istället använda arrowrot för redning. Det behövs så löjligt små mängder för att reda ganska mycket sås, att kolhydrathalten är i princip negligerbar. En bra kompromiss tycker jag.  :nod-yes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Tina skrivet 2010.04.07 - 16:53:22
Lamm är ju väldigt speciellt i smaken så därför undrade jag. Han i butiken sa att det blir den finaste buljongen, ska fråga nästa gång vad jag ska ha den till. Annars får hundarna benen.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.07 - 16:55:51
Klart du ska göra buljong! Ni äter väl lammkött?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Bookia skrivet 2010.04.07 - 17:13:02
Förra veckan köpte pojkvännen några skivor lammkött, såna där med ben i mitten. Det var dock skuret med dålig klinga eftersom benen var helt i flisor, fick stå och plocka bort små vassa bitar i en halvtimme. Benen och köttrens kokade jag ur till en buljong, kokade inte ner så mkt eftersom det inte fanns tid. Köttet saltades, pepprades och stektes på medelvärme. Köttsaften och smöret från stekningen blandades med buljongen och pojkvännen gjorde en sås på det. En burk creme fraiche och lite passande kryddor och arrowrot för att få det att tjockna. Oftast behövs knappt kryddor.

I höstas kokade jag ur ben från killing, när buljongen hade svalnat hällde jag över det i istärningspåsar. Det blev 8st sådana påsar så himla massa istärningar, jag har 4 påsar kvar idag så det är dryga grejor. Både jag och pojkvännen har för vana att slänga i minst en sån tärning när vi lagar mat, det rundar av smaken på ett underbart sätt. Så buljongen behöver ju inte vara till något "speciellt" utan släng i en tärning eller så bara för att förstärka smaken av maten lite. Det funkar till såser, soppor, marinader, osv... Bara att testa sig fram.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2010.04.07 - 17:27:54
Det har du rätt i, soppa är ett bra sätt att göra av med överbliven buljong.  :nod-yes:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Tina skrivet 2010.04.07 - 21:35:34
Ja det var bra tips. Ikväll har vi i alla fall ätit höna med currysås. Jag fräste curryn i smör, hällde på buljongen från koket, grädde och creme fraiche. Jösses va gott det var. Bara måste få fatt i fler höns.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Sorla skrivet 2010.04.07 - 21:42:41
Ja det var bra tips. Ikväll har vi i alla fall ätit höna med currysås. Jag fräste curryn i smör, hällde på buljongen från koket, grädde och creme fraiche. Jösses va gott det var. Bara måste få fatt i fler höns.

Åååh det där lät gott!  :eating:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.05.17 - 14:44:24
Kan man börja buljongkoket med genomfrysta ben ?

Vi använde den sista färdiga buljongen från frysen i lördags och nu är det dax att koka mer.
Så kan jag jag starta med ben direkt från frysen eller måste man tina upp dom först ?


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: Corny skrivet 2010.05.17 - 14:50:49
Om du bara lägger i dem i vatten, och inte steker benen först, så ska väl inte det vara några problem. Benen tinar ju efterhand.


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.05.17 - 15:30:20
Tackar, då ska det kokas här snart  :thumbsup:


Titel: SV: buljonger
Skrivet av: hemul skrivet 2010.05.17 - 15:34:00
De kanske kreverar som granater!  :max-shock: