Egen matjessill - går det? |
(1/2) > >> |
hemul: Hittade recept här, men det verkar ju oerhört omständigt och lite risky. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499 Men så hittade jag detta inlägg, en kille som fuskar till det med vanlig saltsill och rätt kryddor. http://www.alternativ.nu/index.php?PHPSESSID=e2a712ca23c7862105a5c34ab33bd1af&topic=114111.msg1046932#msg1046932 Undrar om det är sandel som gör den speciella smaken? För annars var det ju inga speciella kryddor, utom oregano som förvånade mig. Sandel finns på Borgeby såg jag. |
hemul: Lägger in receptet från SR innan det försvinner. Gör din egen matjessill I Meny vecka 25 6 kg färsk sill 1 l vatten 1 dl ättika (24 %) ½ kg salt 1½ kg socker 25 g krossad kryddpeppar 25 g krossad svartpeppar 25 g hel ingefära 25 g sandel (kan köpas på apoteket) 25 g oregano 25 g salpeter lagerblad Har du tid och tålamod kan du lämpligen lägga in din egen matjessill i en stor höganäskruka. Förbered sillen genom att ta bort huvud och tarm. Lägg den i en blandning av 1 liter och 1 dl ättika under ett dygn. Låt sedan sillen rinna av. Blanda samman kryddorna utom lagerbladen och gnid in sillen. Varva därefter kryddblandning och sill i krukan. Mellan varje lager lägger du några lagerblad. Nu skall krukan täckas över och stå svalt 1 månad. Sedan är det dags att provsmaka. En sådan här inläggning håller sig ett år. |
Mynlen: 6 kg.. wow! Jag hoppar nog över matjessill... |
hemul: Jag vill testa! Men fuskvarianten då, lägga in som vanlig sill fast med de kryddorna. :nod-yes: Undrar var man kan få tag på sandel utom Borgeby? Jag tror de har höjt frakten och man måste handla för 500 för att få fraktfritt. |
Tina: Och hur länge håller den sig? |
Navigering |
Meddelandeindex |
Nästa sida |