Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.10.27 - 21:01:00



Titel: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.27 - 21:01:00
Lustigt, tyckte vi hade en buljongtråd här, men tydligen inte. Då får man läsa i arkivet. :cowboy:

http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article1425.html

[UPPDATERING]
I tråden på fettskrämd hänvisas till en sida på WAPF. Den finns nu här (http://www.westonaprice.org/Broth-is-Beautiful.html).



Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Levis skrivet 2008.10.30 - 11:38:09
Tack för den länken, har lusläst den nu. Det där tycker jag att jag borde klara av.

Undrar om fläslbenen finns kvar i affären? Får kolla i eftermiddag.


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.10.30 - 18:02:46
Jag kokar just nu fiskbuljong på vildfångad fisk

 :lick:

 :lol:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.30 - 18:20:53
Mina buljonger reduceras inte nämnvärd.
Jag testade en gång att koka 2-3 dygn, det minskade inte så mycket alls och familjen klagade på att det luktar illa.
Det är länge sen jag gjorde detta, men jag tror att det var en benmärgkok.

Så nyförtiden kokar jag bara 5-10 timmar.

KAn någon förklara mig vad som går snett ?

Jag använder selleri, palsternacka och morötter , lagerblad och kryddpeppar.
Hjälper det om jag silar bort grönsaker efter några timmar ?


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.30 - 18:22:32
hmmm och detta med syra visste jag inte om, vinegär nästa gång alltså !
Om jag kokar 10 liter  ,hur mycket doserar jag vinegär, en slurp eller 1 dl  :whink: ?


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.30 - 19:13:00
Har du provat att ta av locket när du ska reducera?  :lol:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.31 - 00:58:32
Tack för den länken, har lusläst den nu. Det där tycker jag att jag borde klara av.

Man behöver inte krångla till det, som sagt. Häv i lite vinäger och grönsaker bara. Och räkna inte med att det ska bli så smakrik buljong på fläskben, men den är god ändå. Fin att koka kålsoppa på. :tasty:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.10.31 - 13:57:32
Jag kokade fläskben till buljong i går. Jag kom på att jag skulle steka benen i stekpåse först för att få de brynta, till det la jag ett par morötter och ett par lökar. Kryddade med salt och peppar och eftersom min olivolja var slut tog jag lite ister i stekpåsen. Efter 1½ timme tog jag ut påsen från ugnen och tog av köttet från benen sen la jag benen i pastagrytan och hällde på buljongen från stekpåsen. Så fyllde jag på med vatten i höjd med benen och kokade i 7-8 timmar och ställde det att kallna. I dag tog jag fram kastrullen och kunde skrapa av ca 150-200 g ister och silade buljongen. Hällde upp i låga formar och det blir perfekt buljong. Det blev en stor karott med kött. Och köttet kostade 12 kr för 2 kg. Köttet räcker till minst 2 middagar för 4 personer. Passar ju bra när älgköttet till kalops kostade 170:-/kg.  :yay:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.10.31 - 20:01:02
ta av locket  :sneaktongue:, kan inte tänka mig att jag inte gjorde det, men vad-vet -jag  .
Hur mycket häller jag med vinegär då ?


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.31 - 20:49:49
Lite granna bara. Det ska ju bli gott också.


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.01 - 08:15:13
Det där med syran visste jag inte!  :max-shock:

Vilken tur att jag gillar att ha citron i....  :confused3:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.04 - 21:20:10
Kolla! Vi är inne och moderna (http://hemmafru.taffel.se/2008/11/03/koka-buljong/)!


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.11.04 - 21:38:54
 :lmao:

 :cool:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Levis skrivet 2008.11.05 - 21:44:48
Nämen oj så fel det har blivit nu, jag skulle kanske aldrig ha kokat den där buljongen. Det har aldrig varit mitt mål att vara inne. Jag vill vara mej själv, lite lagom annorlunda, och absolut inte som alla andra.

Trots det så kommer jag säkert koka mer, det var ju för lätt för att låta bli liksom. Men matdoft i sovrummet mitt i natten gillade jag inte, varför står spisen så nära sovrummet för? Dessutom har jag en spis som tror att den är mer intelligent än jag, den tog förgivet att jag hade glömt plattan på över natten, så när jag kom upp på morgonen hittade jag ett kallt buljongkok på en avstängd platta.

Makens kommentar när han provsmakade den färdiga varan: Det här är på riktigt, inte sånt där hittepå vi brukar ha.



Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.05 - 22:12:01
Citat
Det här är på riktigt, inte sånt där hittepå vi brukar ha.
Det var bra sagt!  :clapping:

Blev det gott då?  :smile:


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: Levis skrivet 2008.11.06 - 10:46:32
Klart det blev gott!

Fast än så länge har vi bara provsmakat innan det hamnade i frysen, vi har inte använt buljongen i matlagning än.


Titel: Re: Buljong
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.10 - 06:29:58
Om man känner sig frusen så kan dricka en kopp spetsad oxbuljong. Konstigt nog är en skvätt portvin jättegott i.  :lick: