Portionsstorlekarna och näringsinnehållet i maten
(1/5) > >>
hemul:
Hi gang!  :wave:

Storleken på portionerna vi äter har ju stadigt ökat under lång tid. Jag har funderat på om detta kan bero på mer än kolhydrattuggande, nämligen det allt lägre näringsinnehållet i vår mat. Utarmningen av jordarna med näringsfattig mat till föjd har ju pågått längre än fetthysterin och det tror jag de ökade portionsstorlekarna också har gjort.

Som ni vet är jag ju förtjust i buljong.  :shy: När jag inte använt buljong i sås på några dagar så brukar jag bli sugen och dricka en kopp som eftermiddagsfika. Jag har lagt märke till att jag blir mätt och inte alls vill ha mat i normal tid och skjuter ofta på det ett par timmar.

Kan det vara så att mättnad inte bara är ett resultat av att magen är full och att man fått i sig nog makronutrienter/energi, utan att också mikronutrienter mättar? Dåligt näringsinnehåll = hunger = större portioner för att få i sig ivf en bråkdel av de mineraler och vitaminer man egentligen behöver.
Mervi:
Du har säkert rätt, jag märker ju hur mycket mindre mina portioner är om jag äter fet mat istället för kolhydrater. Då blev man ju aldrig mätt, men riktig bra mat med fett och proteiner  blir jag nöjd ganska fort. Jag glömmer att jag har buljong i frysen, ett bra tips att dricka det när man behöver något och kanske får vänta på maten lite längre någon dag. :clapgrin:
idalinda:
Mycket har blivit överdimensionerad ... när man tänker på hur mycket choklad eller godis smaskade man i sig när man var liten., jämfört med dagens mega-påsar :so_mad:
Lika så med allt annat onyttigt.

Jag började lite på goa fettet ,efter några veckor i denna kost,  att den  mättar mig och gör mig väl.
Mannen och den äldsta sonen  (15 år) tar fortfarande stora portioner jämfört med mig, men när de får det spinger de inte i kylskåpet titt som tätt, som det gjorde innan.
Det där rådet att man ska sluta äta lite innan man känner sig proppmätt, stämmer väl med LCHF, mättnaden kommer och varar läänge :lol:.

Det är så säkert att kroppen säger om något är fel, mineral/vitaminbrist syns på väldigt olika sätt, proteinbrist gör en trött och musklerna tynar bort, överskott av kolhydrater gör konstiga svullnader i kroppen :tongue:, så klart ska vi lyssna på vår kropp.
Frågan är bara att om vi tillräckligt länge ignorerar  :club: kroppens signaler slutar hjärnan att kunna lyssna på kroppen alls.
Marinda:
Jag tror att det kan vara så att näringsfattig mat skapar ett "sug". Man vill helt enkelt ha mer, fastän man egentligen är mätt. I somras kom jag in i en period då jag brukade känna mig sugen på något lite extra på kvällarna. Senare var jag och mätte mitt blodvärde, som visade sig ligga i underkant. När jag rättat till järnbristen minskade också suget. Så jag tror också att kroppen känner av brister och försöker kompensera dem, med det är inte alltid vi tolkar kroppen helt rätt.
yla:
sant  jag  känner av  ibland  att jag behöver nåt o  blir    gärna sugen  på de jag förmodligen  behöver
 som tillexempel lever
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida