3/4 msk vinättika
1/4 tsk salt
1 knivsudd vitpeppar (en skiva gul lök)
3 äggulor
2 msk vatten
75-100 gr smör
lite saft från en citron
Ättika, lök och kryddor blandas i en liten kastrull och denna sättes på mycket svag värme tills ättikan kokat in så att ung. hälften återstår. Då lyftes kastrullen av elden (plattan ..), lökskivan borttages och blandningen får svalna något, varefter äggulorna blandade med vatten tillsättas.
Kastrullen ställes åter över svag eld och massan vispas mkt kraftigt tills den är tjock, ljus och porös. OBS! då och då måste kastrullen lyftas av elden; annars skär såsen sig.
Smöret tillsättes därefter i små flockar allt under ständig vispning.
Då allt smöret är tillsatt, avsmakas såsen med citronsaft.
Serveras till fiskrätter, kötträtter och grönsaker
Ett recept från en gammal Kaisa Varg kokbok. Såsen är jättegod