Nyponkräm eller nyponmos, vilket man nu tycker låter bäst.
Jag har blivit väldigt förjust i att använda de där torkade nyponen jag köpte. Så nu vill jag få er fast också.
- 50 g nyponskal (2dl)
- lite citronsaft eller citronsyra
- 2 msk socker alternativt sötning
- vatten
Häll nyponskalen i en liten kastrull och slå på vatten så det står nån cm över nyponen. Låt stå tills skalen har svällt och är mjuka. Går på en halvtimme för mig, men jag tror det kan skifta.
Koka sedan nyponen riktigt mjuka i samma vatten. Tar inte lång stund.
Mixa till en slät kräm som sedan passeras genom en trådsil för att får bort blomfästena (som ni förhoppningsvis inte mixad till pulver).
Häll tillbaks i kastrullen, tillsätt socker/sötning och citron och koka ihop till lagom tjocklek eller späd med vatten om det är för tjockt.
En sån här sats blir sådär 5 dl. En knapp Felix majjoburk. Det är jättegott att ha som sås till en klick sur grädde eller keso. Var toppengott ihop med vispgrädde till ylas kokospannkakor. Fast just det såg väldigt oaptitligt ut i.o.m. att färgen är precis samma som ketchup!
Vill man ha soppa så späder man bara med vatten. Verkar hålla sig bra, kanske p.g.a. det höga C-vitamininnehållet. Jag hade en burk över en vecka utan att det blev dåligt.
Med socker innehåller 1/2 dl sådant mos 6.4 g kh och utan socker bara 3.4 g. Nypon är sprängfulla med vitamin C, många gånger mer än i t.ex. apelsiner. De innehåller också en hel del andra nyttigheter som t.ex. A, E och kalium.
Jag tror det är färska nypon de kollat i fineli. De värden på C jag har sett för torkade nypon är ungefär dubbelt så höga, alltså över 2000 mg. Kan jämföras med 50 mg för apelsin och 12 mg för inhemska äpplen. Så vill man gardera sig och få i sig lite antioxidanter är nog detta ett billigt sätt att förse sig.
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11007&lang=sv