Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)
skogsstjrna:
Finsk kålrotslåda (Lanttulaatikko)
En vegetarisk julrätt med smak av ingefära. Går bra att laga i förväg och frysa in.
Ingredienser till 10 personer (som del av julbordet):
• 1–1,5 kg kålrötter, ev. några morötter och kanske en majrova
• 1 gul lök
• 3 dl vispgrädde
• 1–2 msk sirap – kan uteslutas
• ½ tsk mald ingefära
• riven muskotnöt
• vitpeppar
• 1 msk salt
• 1 ägg
• riven parmesan ovanpå
Ugnstemperatur: 175°C
Tid i ugnen: 1 – 1,5 timmar
Skala och skär kålrötter och morötter (+ majrova) i stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten (eller i skinkspadet) under lock tills de är mjuka. Hacka löken och bryn den. Häll av kålrotsspadet, men spara det. Mosa eller mixa rotsakerna. Blanda kålrotsmoset, brynt lök, (sirap), mald ingefära, muskot, vitpeppar och salt. Vispa upp ägget lätt och tillsätt det. Tillsätt grädden. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form. Strö över parmesan och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1–1,5 timmar, beroende på om man har en hög eller vid form.
Fjällmor:
Den här gör vi ikväll..
Ska med på vårt julbord!
:x_reindeer:
MiaP:
Receptet låter godare än mitt gamla så detta måste jag göra till julbordet.
:wave: :worshippy: :clapping:
idalinda:
Jag testade i år en jublad resept från det finska forumet.
man bara kokade kålroten och mosade och sedan var det i ungen på 75 grader över natten.
Jag tycker inte om kålrotslådan, men styrmannen gör det , så jag återkommer med kommentarer senare.
Fjällmor:
den här var mumz!
:thumbsup:
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida