Falukorv (och liknande)
Bookia:
Asketorps gård som försörjde Skövde med omnejd med riktigt fina ägg från frigående höns brann ner för någon vecka sedan. Detta har resulterat i att det nu i princip finns bara ägg från burhöns ute i handeln. Jag förstår inte att burhöns ens tillåts idag. :angrywife: Hur många år har de snackat om att detta vidriga, ociviliserade företeelse ska avskaffas helt. :fork_off: Suck... :mad_roll:
I alla fall, jag var på ICA igår för att köpa ägg, jag får nöja mig ICAs egna nu, och när jag gick förbi korvhyllorna ser jag att det har tillkommit nya falukorvar i tjusiga förpackning, lite åt "gammaldags hållet". Vad kul, tänkte jag, och tittade lite närmare på de.
På själva förpackningen stod det nåt i stil med "rökt extra länge på alspån", och jag som älskar rökta produkter blev jätteglad. Tills jag läste innehållsförteckningen. Korvstackaren innehöll löjligt lite kött, till att börja med, sen följde en sedvanlig radda av utfyllnadsskräp, och lite längre ner på listan kom så överaskningen.....rökarom.
Fy tusan vad förbannad jag blir. "Rökt extra länge" my ass!!! Den korven har aldrig sett tillstymmelsen till någon rök. Och innehållet i övrigt ska vi inte ens snacka om. :evil:
Levis:
Jag har aldrig varit så där överdrivet förtjust i Falukorv, och misstänker nu att det beror på den oftast väldigt låga köttmängden. Hörde någon gång att det inte måste vara mer än runt 27% kött för att få kalla det falukorv. Den här korven är däremot helt OK smakmässigt. Texten nedan är kopierad från deras hemsida. På själva förpackningen står det Kötthalt 56%. Gluten och laktos ej tillsatt. Tillverkad av svenska köttråvaror.
Korvpojkarnas Falukorv
Produkt: Falukorv - Ring 800g paketerad
Art nr: 564
Innehållsförteckning:
Till 100g färdig vara har använts 45g kött. Fetthalt 21%
Ingredienser: Griskött, vatten, fettfläsk, späck, potatismjöl, koksalt, konserveringsmedel E 250,kryddor,druvsocker,lökpulver, antioxidationsmedel E 300
Näringsvärde per 100g: protein 8g, fett 21g, kolhydrater 6g
Energivärde: 1050 kj (250kcal)
Tyvärr (för er) säljs Korvpojkarnas sortiment inte i särskilt många affärer utanför Halland och västra Småland.
hemul:
Nä det stämmer nog. :shake_head:
Bookia, det fanns en falukorv som hette "Gammeldags". Men det är inte den du menar va? Osäker på om den finns kvar. Den var så god så man kunde äta den rå på smörgås. Orsaken till det var att istället för nermalt fett som de numera använder så var den gjord med små späckbitar i. Det nermalda fettet är orsaken till att korv är så äcklig rå nu för tiden. Det lägger sig som en snuskig hinna i gommen.
Bookia:
Tror inte det, denna korv var nog rätt ny.
Jag kan däremot rekommendera Icas egen falukorv, 71% kött och rökt (på riktigt) på alspån. Mycket god. :thumbsup:
hemul:
Asså? Det tackar jag för. Jag blir sugen på körv ibland. :whink:
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida
[*] Föregående sida