LCHF - nu med bönor
<< < (13/15) > >>
hemul:
Går fort att bli expert ibland tydligen.  :whistle:
Subcalva:
Ja verkligen  :lol:
hemul:
Hittade denna mycket intressanta artikel som faktiskt talar emot att kosten är avgörande för att få en charmig tarm.

Både i Europa och USA pågår sedan några år storskalig kartläggning av det mänskliga mikrobiomet, och vetenskapliga tidskrifter publicerar en strid ström av nya rön om människans bakterieflora. Ett av de mest uppseendeväckande hittills är att varje människa har en av tre klart urskiljbara typer av tarmflora (se Människan har tre magar, F&F 6•11). Avgörande för vilken huvudgrupp man tillhör är inte var man bor, vilken etnisk grupp man tillhör, vad man äter eller om man är kvinna eller man.

– Det var oväntat. Från början trodde vi att något hade blivit fel när spanjorer och japaner med helt olika matvanor hamnade i samma grupp, säger Jeroen Raes, professor i bioinformatik vid Vrije universiteit i Bryssel.

Men nu har han tillsammans med sina medarbetare kartlagt tarmfloran hos över 400 personer från olika delar av världen, och slutsatserna står sig. Befolkningens tarmar kan grovt delas in i tre biotoper, ungefär som landområden kan delas in i tundra, savann, regnskog och andra vegetationstyper.

Människans tarmbiotoper är uppkallade efter sina respektive dominerande bakterier: Bacteroides, Prevotella och Ruminococcus. Nyligen har andra forskare upptäckt att även bakterier i slidan hos kvinnor följer ett liknande mönster.

http://fof.se/tidning/2011/7/donerat-bajs-ger-friska-tarmar
hemul:
Citat från: Subcalva skrivet 2017.05.26 - 08:38:57

Fast det där med vita bönor verkar väldigt rörigt. Kollar man dokumentet från FreeTheAnimal så är det väldigt olika värden beroende på om man tittar på canned beans, baked beans eller white beans.

Dokumentet
https://cdn.freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

Inlägget
https://freetheanimal.com/2013/08/resistant-starch-content-of-foods-other-anecdote-and-miscellania.html


Verkligen! Enligt den tabellen är ju vita bönor jättebra! Jämför t.ex. med kikärtor som jag gick över till. Måste ha läst galet förut, för jag minns inte att det var så höga värden.

White Beans - Boiled         Min 16.5 Chickpeas                    Min 2.6     Max 6.6 Chickpeas - Cooked/Cooled    Min 6.35
Har antagligen sagt det förut, men jag säger det igen. Konserverade bönor har mycket lägre GI än egenkokta, därför att RS-fibrerna på något sätt löser upp sig i lagen när vid långtidsförvaring. Är GI lägre är givitvis RS-innehållet också lägre. Så "canned beans" borde inte ens vara med på kartan.
fetsmart:
Citat från: hemul skrivet 2017.11.24 - 12:21:35

Citat från: Subcalva skrivet 2017.05.26 - 08:38:57

Fast det där med vita bönor verkar väldigt rörigt. Kollar man dokumentet från FreeTheAnimal så är det väldigt olika värden beroende på om man tittar på canned beans, baked beans eller white beans.

Dokumentet
https://cdn.freetheanimal.com/wp-content/uploads/2013/08/Resistant-Starch-in-Foods.pdf

Inlägget
https://freetheanimal.com/2013/08/resistant-starch-content-of-foods-other-anecdote-and-miscellania.html


Verkligen! Enligt den tabellen är ju vita bönor jättebra! Jämför t.ex. med kikärtor som jag gick över till. Måste ha läst galet förut, för jag minns inte att det var så höga värden.


<pre style="font: bold 120% monospace">
White Beans - Boiled         Min 16.5
Chickpeas                    Min 2.6     Max 6.6
Chickpeas - Cooked/Cooled    Min 6.35



Har antagligen sagt det förut, men jag säger det igen. Konserverade bönor har mycket lägre GI än egenkokta, därför att RS-fibrerna på något sätt löser upp sig i lagen när vid långtidsförvaring. Är GI lägre är givitvis RS-innehållet också lägre. Så "canned beans" borde inte ens vara med på kartan.


Fanimej typiskt... de enda bönor(?) jag "inte har riktigt svårt för" är (konserverade) Kikärtor...
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida
Föregående sida