Mindre kalorier i RAW
<< < (2/2)
hemul:
Jo, så är det ju alldeles säkert. Men det där med lättillgänglighet gäller ju inte bara stärkelsekalorier utan även mineraler och vitaminer. T.ex. när man kokar morot förstörs en del A-vitamin. Men det som är kvar är mer lättillgängligt så vi tillgodogör oss mer än om vi ätit moroten rå. Tror inte så mycket på det där med RAW, jag.
Ary:
Om jag käkade raw skulle det inte sluta med mindre kcal med tanke på alla nötter och bananer jag skulle moffa i mig... Skulle jag bara få äta rå potatis och rått kött skulle jag nog gå ner mest för att det är svårt att få tag på kött som är så fräscht att jag skulle äta råbiff på det och rå potatis är ju inte så gott.
Subcalva:
Den större mängden kalorier i tillagad mat måste ju komma från att den tappar vatten annars känns det som en fysikalisk omöjlighet om man verkligen äter samma mängd mat.

Kate Bowman tar upp lite hur vi ändrat vårt sätt att äta mat och hennes podcast kompis säger så här

Citat

D: So as you know, we talked about earlier – or late last year, I wanted to go see an Ayurvedic practitioner. So I did, in January, and she told me all sorts of very interesting things, but the most important thing that she impressed was the most important was: chew your food. And I’m like, yeah, I do. And she’s like, “No. You have to chew your food, until it’s liquid paste.” Well, okay, that takes forever.

K: You’re like, all this movement!

 D: All this movement, and I came from a family where everyone really wolfed their food down, you know. We ate so quickly. I really had to concentrate, and then it took a couple weeks to get into the grind of it. (ding!) It’s crazy – since I started chewing my food, like, it takes me forever to finish a meal. I’m the old person at the table; I’m just chewing and chewing and chewing and chewing. I have lost 16 pounds since mid-January. Just freaking chewing my food. I mean, it all starts in the mouth.


Vi tycker ofta om olika texturer i mat, en krispig yta, men vi tuggar ju egentligen inte maten så länge. Kate pratar (men man kan också läsa podcasten på länken nedan) om hur amning tränar barnets tunga (8 muskler) och hur vi påverkas om vi inte får den träningen.
http://nutritiousmovement.com/podcast-transcript-ep-47-food-forces/
hemul:
Nej, att maten tappar vatten öker ju mängden energi bara procentuellt. Det är för att näringen blir mer lättillgänglig, att vi kan tillgodogöra oss mer.
Navigering
Meddelandeindex
Föregående sida