Mina sköldkörtelvärden
<< < (2/4) > >>
hemul:
Har inte kommit än. De skickar väl som B-post...
hemul:
Nu har det kommit.  Minns inte hur man tolkar det här, men det ser ju ut som en klar förbättring.  :smile: Hoppas ni är mer uppdaterade än jag och kan bekräfta.  :smile:

Vad jag minns har jag legat på samma dosering levaxin de här åren. Normalintervall anges till 0.4 - 4.0.

TSH
2009 3.67 2010 4.16 2011 4.50 2012 ? 2013 4.24 2014 2.23

Jag tror s-tyroxin är "fel" värde att ta, men nu är han snäll och gör det så jag redovisar väl det också. Normalintervall 12.0 - 22.

S-Tyroxin fritt (fT4)
2009 17.0 2010 16.6 2011 18.5 2012 ? 2013 18.0 2014 20.0

Övriga förändringar...

HbA1c är riktigt fint nu, 4.3. Det var det redan förra året. Under 5 har det varit länge, men oftast 4.9, någon gån lite lägre, men så här bra först senaste 2 gångerna.

Triglyceriderna har gått upp från 0.94 till 1.45 (gamla gränsvärdet <1.8) och apokvoten har gått upp från 0.8 till 0.9 ( (gamla gränsvärder <0.8). Totalkolesterol upp från 1.4 till 1.6, LDL upp från 4.8 till 5.6, HDL upp från 1.4 till 1.6, LDL/HDL upp från  3.3 till 3.5. Så där var det upp över hela linjen. Är lite misstänksam mot årets värden. De har hittat på nåt nytt så man inte behöver vara fastande nämligen. Jag frågade om värdena räknades fram. Han sa att det inte var så utan att de kommit på någon metod att separera ditten från datten (har glömt), men jag undrar ändå jag. Lär jag väl få veta nästa år.

De har infört nya gränsvärden för kolesterol nu, men det behöver ju inte gälla alla landsting. Förut var det de önskvärda värdena. Nu är det de värden "normalbefolkningen" faktiskt har. Men skillnaden är inte så stor utom för totalkolesterol. De tar egentligen bara apo här sedan rätt många år, men jag får ta de gamla också för att jag tycker det är kul och ler sött. :cheeky:
hemul:
Ingen kommentar, subbis?  :worried:
Subcalva:
Sköldkörtelvärden är ju en ren djungel och det enda värde jag på rak hand kommer ihåg nåt om är TSH som ska vara lågt, gärna under 1.0.
Enligt Ray Peat alltså  :whink:

Citat

I consider even the lowest TSH within the "normal range" to be consistent with hypothyroidism; in good health, very little TSH is needed. When the thyroid function is low, the body often compensates by over-producing adrenalin. The daily production of adrenalin is sometimes 30 or 40 times higher than normal in hypothyroidism. The adrenalin tends to sustain blood sugar in spite of the metabolic inefficiency of hypothyroidism, and it can help to maintain core body temperature by causing vasoconstriction in the skin, but it also disturbs the sleep and accelerates the heart.

Citat

Mary Shomon: You have written that for some people, there is a problem converting T4 to T3, but that diet can help. You recommend a piece of fruit or juice or milk between meals, plus adequate protein, can help the liver produce the hormone. Can you explain a bit more about this idea and how it works?

Dr. Ray Peat: The amount of glucose in liver cells regulates the enzyme that converts T4 to T3. This means that hypoglycemia or diabetes (in which glucose doesn't enter cells efficiently) will cause hypothyroidism, when T4 can't be converted into T3. When a person is fasting, at first the liver's glycogen stores will provide glucose to maintain T3 production. When the glycogen is depleted, the body resorts to the dissolution of tissue to provide energy. The mobilized fatty acids interfere with the use of glucose, and certain amino acids suppress the thyroid gland. Eating carbohydrate (especially fruits) can allow the liver to resume its production of T3.

Citat

When too little protein, or the wrong kind of protein, is eaten, there is a stress reaction, with thyroid suppression. Many of the people who don't respond to a thyroid supplement are simply not eating enough good protein. I have talked to many supposedly well educated people who are getting only 15 or 20 grams of protein per day. To survive on that amount, their metabolic rate becomes extremely low. The quality of most vegetable protein (especially beans and nuts) is so low that it hardly functions as protein. Muscle meats (including the muscles of poultry and fish) contain large amounts of the amino acids that suppress the thyroid, and shouldn't be the only source of protein. It's a good idea to have a quart of milk (about 32 grams of protein) every day, besides a variety of other high quality proteins, including cheeses, eggs, shellfish, and potatoes. The protein of potatoes is extremely high quality, and the quantity, in terms of a percentage, is similar to that of milk.

Höll på att glömma länken men jag vet ju att du Hemul inte läser den i alla fall  :club:
http://www.thyroid-info.com/articles/ray-peat.htm
Subcalva:
Vad jag skulle säga också är att det här med sköldkörteln tror jag är så komplext att väldigt få har en komplett korrekt bild över hur allting hänger ihop.
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida
Föregående sida