inlagt gurka
idalinda:
Eller i mitt fall tänkte jag inlägga squash.
Jag har nu sett flera olika recept och funderar vilket jag skulle använda som grund. Jag gillar inte de söta svenska smörgåsgurkor, men
anar att lite socker ska man ha i laget ( vet någon varför det är bra? :confused3:)
1) svensk recept från Ica-puffe-tidningen:
1,5kg gurka
2 gula lökar
1 röd chili
4cm pepparrot
2 dillkronor
1msk gula senapsfrön
lag: 1,5dl ättiksprit ( 12 %)
5dl vatten
2 dl socker
1,5msk salt
2) 1kg gurka
3dl socker
2msk salt
4 mask ättiksyra
1msk dillfrö
1msk senapsfrö
3) 2kg gurka
saltlag först ett dygn 1dl salt / 1 liter vatten
dillkronor, 1dl tärnat pepparrot och 2-3 gullökar
lag: 8 dl ättiksprit + 1 liter vatten
5 dl socker
1tsk vitpeppar
4-5 kryddnejlikor
4) 2-3kg squash / gurka
4dl ättiksprit
6 dl vatten
1msk salt
3 bitar muskotblomma
1tsk vitpepparkorn
1msk brunt eller gult senapsfrö
8dl socker
och sedan två finska varianter:
5) gurka
bland från vinbärsbuske
dillkronor
pepparrot
2-3vitlöksklyftor
senapsfrö
lag: 3/4 liter ättika
5 liter vatten
2dl salt
1dl socker
1 rkl vinsyra ??????
3 msk alun ????
1 msk nejlikor
1 msk vitpepparkorn
1 msk kryddpepparkorn
6)
samma som ovan ,men lag:
1liter ättika
2dl vatten
2dl salt
1msk nejlika
1msk vitpepparkorn
1msk kryddpepparkorn
Jag kommer att köra med svartvinbärsblad, krondill ( om det bara finns på torget i morgon, hur ersätta om jag inte hittar??),
lök, vitlök och pepparrot.
Har ni några vettiga propotitioner att ge mig.
Det finns ju ingen hejd hur olika dessa lag kan bli, och det är ändå ett jobb att göra så jag vill verkligen inte testa alla 5 eller 6.
Utan börja med något som verkar vettigt och modifiera sedan efter smaken.
Tror ni att det skulle gå helt utan socker?
Corny:
Sockret har nog mest med neutralisering av ättika att göra. Det är ju ganska så starkt i smaken.
idalinda:
jag gör nog en baslag och kokar med lite olika mängd socker till olika burkar och får pröva mig fram till rätt variant.
Några liter ättika, senapsfrö och lite andra ovanlighter står på min köpelista idag :smile:
idalinda:
Jag kunde inte låta blir att smaka redan nu, och :yay: jag lyckades.
Laget liknade nog mest nr6. jag kan kolla det exakt om någon är nyfiken.
Jag och den äldsta sonen gillar den som den är, de andra tyckte att det smakade lite för mycket
ättika. Jag löste det genom att plocka ut bitar och låta dom ligga ett par timmar i vatten, och vips de var lite neutralare.
Konsistensen på skalet är lite annorlunda än gurkan, men smaken älskar jag bara :inlove:, den blev helt rätt.
Så denna squash ska jag ha nu på varenda macka jag äter hela vintern.
Den mest underbara kombon var icas 89% ( något åt det hållet i alla fall) långsmal kabanosskorv och dessa squash-bitar på mackan :dribble:
hemul:
Å jäklar. Inget socker alls alltså och inget konservingsmedel? Måste man ha burkarna i kylen då eller räcker ättikan?
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida