bohuslänsk äggost
anod:
här kommer en mycket lättlagad något moderniserad variant på äggost. smakar dock precis som den gamla hederliga varianten.
5 ägg
1.5 dl gräddfil
1 dl vispgrädde
1.5 l röd mjölk
vispa ihop allt i en stor microsäker bytta (så stor som möjligt)
kör i micron på full effekt i ca 25 min ( nej det far inte över kanten om man tagit en stor bunke)
låt svalna nån minut fiska sen upp klumparna/kornen med en hålslev å lägg i en form med småhål
har man ingen sån form funkar det med en ståltrådssil eller ett durkslag
nu får det stå å rinna av o kallna
när det svalnat sätter man in äggosten med form o allt i kylen över natten
ha nåt under för det kan droppa lite till
stjälp upp på ett fat o servera med vispad grädde o sylt eller bär. är även gott med lite kanel
detta e egentligen en halv sats, men det blir för mkt att köra hela satsen på en gång, men det e bara att göra om proceduren å fylla på formen med en omgång till om man vill ha en större äggost KANONGOTT :thumbsup:
hemul:
Tack. Det var bara ett problem då. Jag har ingen micro. Hur gör man då? :ignore:
anod:
då gör man på det gamla vanliga viset, på spisen. vispa ihop samtliga ingridienser o värm upp mkt långsamt o försiktigt rör lite då o då. låt det inte koka utan bara sjuda lite .tills du ser att det börjar "flocka" sig. dra ifrån värmen o låt stå en stund . ös upp kornen med hålslev osv. det e nog på samma sätt ungefär som när du gjorde egen "keso" fast här ska det bli en "kaka" av ostmassan.
hemul:
:smooch:
anod:
:rose:
Navigering
[0] Meddelandeindex
[#] Nästa sida