Sockersug av sötningsmedel?

(1/5) > >>

esther:
Som nybliven LCHF-are vill jag gärna *ta i trä* när jag säger det, men än har jag inte känt av det plågsamma sug efter godis och fika jag slet med under alla kalorijägarår. Trots det har jag låtit mig inspireras av alla recept på ljuvliga efterrätter m.m som det finns gott om här på sajten. Idag äntrade jag alltså glatt den lokala Coop-butiken för att handla sötningsmedel, helst då stevia som jag förstått är bra. Om stevia hade man aldrig hört talas (nu har jag lärt mig att det är en aning svårare att hitta än så..) och när jag läst på påsarna med Hermesetas och vaddenandrasortennuhette och slagits av hur kolisspäckade dom är slank jag nedslagen ut utan vara.

Min fråga till er är; Är det någon som har upplevt att sötningsmedel typ Hermesetas triggat igång sötsuget och blivit en "fallgrop"?
Det vore såååå kul att baka, men är ändå inte värt det om konsekvensen blir att lusten att synda blir för stark... :redface:

hemul:
I väntan på svar från någon som lider av sötsug kan jag bara säga att det verkar variera. Men jag har läst att sötningsmedel visst orsakar insulinutsöndring, hjärnan blir lurad på något sätt. Stevia ska inte ha den effekten. Varför har jag ingen aning om. Jag tycker ju att om det är själva den söta smaken som är orsaken, borde det ju kvitta varifrån den kommer.

Du måste testa själv vad som drar igång ditt sötsug. Själv kör jag numera på en blandning av stevia och LITE socker. Har man med lite riktigt socker så fungerar stevia som genom ett under som smakförstärkare och förstärker den naturliga sockersmaken. Funkar med strösocker, farin, sirap, allt jag testat. Och man behöver verkligen pyttelite. Men har du svårt sötsug kanske det inte är att rekommendera. Jag besväras inte av sötsug och äter gottis så pass sällan att jag hellre tar en mindre mängd socker och slipper kemin.

esther:
Tack hemul!  :flowers:

Nu kommer nästa fråga; Vad är det för skillnad på vit och grön stevia?

hemul:
DET vet jag besked om!  :biggrin1:

Den gröna är helt enkelt pulvriserade, torkade blad. Om du läst om att stevia är nyttigt, så är det i det gröna pulvret det nyttiga finns. Det vita är ett extrakt, det söta smakämnet koncentrerat. Det vita pulvret är mycket sötare än det gröna. Tyvärr har det gröna jag testat smakat hö.

Sen kan man ju undra hur själva extraktionen går till...

hemul:
Vill du se min gamla stash?  :biggrin1:
http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article513.html

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida