Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.03.28 - 16:30:16 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Majonäs på enkelt sätt  (läst 12745 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« skrivet: 2012.09.21 - 19:58:03 »

Jag provade att göra majonäs enligt recept som visades på Go'kväll för nån vecka sen. Jag hade sen tidigare bokmärkt ett amerikanst recept som var på samma tema men det var lite skillnad på ingredienserna. Jag körde ett litet ägg, Colemans senapspulver och vitvinsvinäger. Jag hade tyvärr slut på citronsaften men hade i lite extra kryddor i form av cayenne samt paprikapulver. Det tog några sekunder med mixerstaven så var det klart och jättefint krämigt. Sen blandade jag i vitlök så blev det aioli som jag åt till räkor. Mums!

http://domesticitynouveau.blogspot.se/2011/09/homemade-mayonnaise.html?m=1

Go'kvälls recept
http://www.svt.se/gokvall/recept/#./ljummen-skordesallad-med-kantareller-aioli-och-eftermarinerad-flankstek?&_suid=1348246655428003403639780828194
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2012.09.21 - 20:59:55 »

Man slipper alltså tillsätta oljan droppvis? Beror det på tekniken eller på att man har äggvitan med tro?
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2012.09.21 - 21:52:54 »

Du inspirerade mig att äntligen testa att göra majjo på smaklös kokosolja. Det funkade! Nu återstår att se om den blir hård i kylen. Det påstås att den inte ska bli det, men det tror jag inte förrän jag ser det. :goggle:

Har testat med en liten del kokosolja med smak för länge sen och det blev osannolikt äckligt. Det här smakar smaskens! :tasty:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2012.09.21 - 23:37:10 »

Men... den varkar inte bli hård. Och jag hade inte ens helt ägg som det alltid står att man ska, bara äggula. Jag la en tsk på ett fat och den måste väl vara genomkall nu. Den är inte hård! Nu åker hela burken in i kylen. Här ska frossas i majjo framöver!  :yay:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Subcalva
Superhero
******

Smörklickar: 19
Offline Offline

Antal inlägg: 1721



« Svara #4 skrivet: 2012.09.22 - 11:12:13 »

Så flitig som du varit har du nog redan märkt att man lägger man bara i alla ingredienser på en gång. Inget duttande alltså. Väldigt smidigt måste jag säga och det blev en mycket bra konsistens också. Enligt den amerikanska sidan så har bloggaren kört med både helt ägg och enbart gulor så det är nog vilket som. Har man inte tänkt att använda vitan till något annat så är det ju smidigt att ta hela ägget och inte få rester.

Har du testat att göra med ghee nån gång?
Loggat

NOLM - Näringstät Oprocessad gärna Lokalt odlad Mat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2012.09.22 - 16:41:10 »

Nej, det har jag inte gjort. Och jag duttade i lite olja först och hällde sen i resten. Orkade inte experimentera just då så jag gjorde som vanligt. Gulorna kylskåpskalla och oljan ljummen. Fick ju värma den för att få den flytande. Jag tror att det där med att det ska vara samma temperatur är nys. Majonäs skär sig aldrig för mig. Men jag ska testa din metod nästa gång. Det blir så slabbigt när man ska hålla på och hälla olja, man har ju bara två händer och skulle behöva tre.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #6 skrivet: 2013.07.14 - 22:41:43 »

Hoppas det är ok att gräva upp en gammal tråd... Man kanske kan få någon slags arkeologiskt pris...  :whistle:

Jag kör en variant på din aioli Subcalva; jag dunkar i en rejäl dutt colemans senapspulver till, kanske lite hp-sås och salt och använder sedan till stekt korv, ägg och tomatmacka eller ja - det är så gott att jag har det till allt utom desserter.  :dribble:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2013.07.14 - 22:58:57 »

Eftersom tråden ändå vaknat till liv vill jag infoga att jag tröttnade snabbt på den där kokosoljemajonnäsen. Jag tyckte verkligen det var gott först, men ganska snart blev det mer och mer tydligt att det smakade "fel".
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
Ary
Gäst
« Svara #8 skrivet: 2013.07.14 - 23:27:52 »

Lite som mig och fettfri majonnäs för 100 år sedan. Jag åt mig igenom en burk och det funkade - iaf sådär, andra burken smakade det plötligt bara mjöl och allt var bara bismaker, till den grad att jag fick kväljningar.  :tongue_wag: Det var väl då jag lärde mig läxan att är det fettfritt är det inget vidare. Du hade ju iaf fett i din.  :tongue:
Det kan tilläggas att jag då säkert var med i VV och då skulle man ju inte äta fett.....  :rolleyes:
Loggat
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544