Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.04.25 - 21:26:18 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1] 2   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: fläsksvål  (läst 14751 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« skrivet: 2008.10.03 - 20:00:15 »

Ha-haa hela familjen har blivit komplett galna i stekt fälsksvål  :clapping: !

Så jag snackade med personalen på Citygross och frågade om man kan beställa bara fälsksvål, den första kvinnan tittade mig lite konstigt, men
mannen som sedan kollade upp saken sade att det var inget problem även om det är en VÄLDIGT ovanligt beställing  :lmao:

Så jag tänkte chocka dom på måndag och beställa 10 kg fälsksvål ... och priset var 14 kr / kg ... billigare fett  är det svårt att hitta ! :wave:


Sedan har jag kommit på något väldigt smart  :throw_flowers:, vi får se om ni drar mig ner på jorden, för att jag har gjort något helgalet men nu berättar jag i alla fall :


När jag steker massa fläkssvål får jag ett par dl överskott av fett, den häller jag i en annan kastrull där jag friterar  kålrot och morotstavar .
Är jag smart eller ?
Kan man spara denna fett och använda fler gånger till fritering, fritösoljan återanvänder man väl ?
Igår tog jag och silade fettet genom en bommulsduk och sparade till kylen... hur många gånger vågar man omanvända det och hur många dagar kan man spara fläks-fettet i kylen ? Kan man frysa det ?
För om jag köper 10 kg denna godis, så kommer det att bli massa fett över som man skulle kunna använda till annat också...
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2008.10.03 - 20:34:28 »

Visst. Det är så man gör när man smälter späck. Det sitter ju under svålen.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #2 skrivet: 2008.10.03 - 21:33:55 »

Visst.

Och ?

Är jag smart ? visst :wave:
kan jag spara fettet i kylskåpen ? visst
Kan jag frysa det ?visst

Är det visst på allt  eller ??
Det viktigaste frågan är HUR LÄNGE vågar man spara fettet i kylskåpet ??

Svara , snälla ni, jag är ivrig för att veta  :crazy:

Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2008.10.03 - 22:53:24 »

Alltså, om det hade varit rent smält fett kunde du haft det i årtatal. Behöver inte stå kallt heller. Nu beror det på hur mycket föroreningar det är i. Slå't genom ett durkslag och låt grums på botten av kastrullen stanna där.

VISST? :gaah:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #4 skrivet: 2008.10.04 - 18:43:43 »

Jag tolkar detta så att det är oK, att spara detta i kylen en vecka eller två , använda som frityr"olja" några gånger tills man känner att det börjar bli geggigt eller konstigt på något annat sätt. Jag ska sila det genom bommulsduken också  då och då.

Om jag gör mycket på en gång, kan jag frysa det också .
 :confused3:

Loggat
Vira
Sr. Member
****

Smörklickar: 12
Offline Offline

Antal inlägg: 332



« Svara #5 skrivet: 2008.10.04 - 19:09:40 »

Vad jag vet så går det alldeles utmärkt :lol:
Hållbarheten för fett säjs vara 3 månader i frys :bg:
Loggat

Vira
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #6 skrivet: 2008.10.04 - 19:15:17 »

Tre månader , vad bra , jag blir alltid glad för exakta siffror  :flirting:.
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2008.10.04 - 19:43:44 »

Orenat fett ja. Renat håller sig så bra att man kan konservera annat i det.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #8 skrivet: 2008.10.04 - 19:56:47 »

Hur vet man om fettet är tillräkligt rent ?? Nyfiken som bara den ...

Ojoj, om någon hade sagt mig 3 år sedan att jag skulle ställa sådana här frågor på nätet ... " hur får jag rent fett ..."
muahahahah  :lmao:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #9 skrivet: 2008.10.04 - 20:02:27 »

Man smälter späcket/talgen och skiljer av allt som inte är fett. Det blir kvar som knorvar som ser ut som popcorn och är goda. Har vi inte en tråd om det? Kanske var på gamla forumet.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
skogsstjrna
Sr. Member
****

Smörklickar: 6
Offline Offline

Antal inlägg: 269



« Svara #10 skrivet: 2008.10.07 - 10:57:05 »

Knorvar...  :smack_head:
Loggat

Ha en fettrik dag!
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #11 skrivet: 2008.10.07 - 18:53:21 »

HEj skogis  :wave: :inlove:!
Trevligt att du hojtar här!
Loggat
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #12 skrivet: 2008.11.01 - 19:15:36 »

jag har inte kunnat göra affärer med City Gross, pga. att de inte svarar på telefonen när jag försöker beställa  :bang_head:

Men jag snackade med ica-butiken och fick igår efter en veckas väntan  2 kg fläsksvål. ( 19 kr / kg)

I CityGross hade de 1 cm fett med på skinnet, men här var det definitivt fettsnålt,  :angry:, det var liksom bara skinnet  :angrywife:

Men då gick det bra att klippa det med sax. Jag stekte en del på stekpannan och sedan mer än hälften i ugnen.

Jag har kommit fram till följande:
Det blir lättast och godast i ugnen.
Lite större bitar fungerar som taco-ships
och lite större bitar fungerar också som knäckebröd  :dribble: :dribble:

Det är bara att breda lite smör på ost/ skinka och gurka/ tomat , you name it ! på den och det smakar som om man skulle äta knäckemacka.

Den älsta och yngsta i familjen vill inte äta detta alls. Styrmannen ( mannen min  :inlove:) gillar inte smaken.
Minstingen protesterade att han inte fick riktigt fett " jag vill ha mina feta benbitar , Mammaaaaaa!" jag hatar dom här småbitar "
Ha-haa, min minsting, han är rolig.
Dagens pumpasoppa var ingen mat alls,  :puke1:, enligt honom, men om jag stoppar fläskben  med massa fett och senor i ugnen så väntar han
vid spisen dreglandes  :lick: :inlove:
Loggat
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #13 skrivet: 2008.11.02 - 01:08:26 »

 

Prova att beställa späck med svålen kvar. Då får du så där 3-5 cm tjocka späcksjok.
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
idalinda
Extraterrestrial
********

Smörklickar: 41
Offline Offline

Antal inlägg: 6909



« Svara #14 skrivet: 2008.11.03 - 18:52:31 »

späck med svål, *memorerar*
späck ger man väl till fåglarna på vintern, eller är jag helt ute blad dessa språkliga begerp ?
Loggat
Sidor: [1] 2   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544