Muffabröd
(1/2) > >>
hemul:
Det här är det bröd som är mest brödlikt i konsistensen som jag gjort hittills. Det heter Muffa för det började sitt liv i muffinsformar. Nu testade jag en stor rund silikonform från Lidl och det gick ju toppenbra. Jag har även gjort vanliga tunna kakor på plåt. T.o.m. de går att dela, brödet håller ihop väldigt bra och är lätt att bre. Det skulle säkert gå att göra i en vanlig formbrödsform och skiva, men problemet med alla äggvitebröd är att de lätt blir blöta i mitten om det blir för tjockt, tycker jag. En sån här låg, rund form är perfekt!



Mängderna är inte så noga, men ungefär så här, eller det var så det blev den här gången.

210 g äggvita
76 äggula (4 stora)
(12 g smör)
5-6 msk pofiber
25 g rismjöl (vete går så klart bra om man inte räds det)
20 g fil
2 tsk bakpulver
salt

175 °C, ungefär 20 minuter

Skål 1:
Rör ihop mjölet och bakpulvret

Skål 2:
Rör ihop gulorna och filen. Filen är nog inte nödvändig men gör det hela lite tunnare så det går ihop med pofibern bätte. Man kan nog ta mjölk eller grädde lika bra, men kanske lite mindra då.

Arbeta sedan in pofiber. Ta inte allt på en gång, det är olika hur mycket det går i. Det ska vara som en tjock smet eller väldigt smidig deg. Blir det för torrt är det svårt att blanda med vitorna senare. Låt stå och svälla en stund.

Skål 3:
Vispa äggvitor och salt till hårt skum.

Vispa ner äggulesmeten i vitorna, se till att det blandar sig ordentlig. Vispa sedan ner mjölet och rör sist försiktigt i det smälta smöret. Smöret kan uteslutas, men det blir nog lite godare med. Tyvärr faller smeten ihop lättare också. Man får prova sig fram.

På den här satsen blir det två sådana stora kakor som är på bilden. De är lika stora som en tallrik. Så gör man 4 bitar av varje som man skär itu så blir det 16 stora mackor. Jag har inte provat än, man jag tror det här brödet skulle funka med kryddor, lite som rågsiktskaka.

Grädda så länge ni törs. Låt kakorna ligga på en handduk och torka lite innan ni lägger in dem i kylen. Kanske kan man ha dem framme i en handduk, vet inte. Men det är bra om de torkar upp lite, för de innehåller en del fukt.

Den här formen var toppen! Bara att stjälpa ur kakan.  :thumbsup:
Köpte den på Lidl i höstas men hade glömt att jag hade den. Jag ska beställen en från Amzon nästan gång jag handlar där så jag kan köra båda kakorna samtidigt. Önskar det fanns tekaksstora silikonformar, men det har jag inte sett.
Mynlen:
eh.. hur mycket pofiber`????
hemul:
Det står ju där.  :whistle:
Mynlen:
hade säkert en fläck på glasögonen  :tongue_wag:
Mynlen:
måste dom ligga i silikonform, går det inte att lägga ut på bakplåtspapper?
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida