Det godaste LCHF-limpan hittills!
(1/4) > >>
idalinda:
Jag är bara kär i denna limpa :inlove: och fattar inte riktigt hur vu har klarat oss utan.
Även tonåringar älskar det, och jag tycker att det är det bästa betyget.
Jag vågar påstå att ingen skulle kunna gissa ett det är ett ovanligt bröd, bara att det är ovanligt god!.

Vi har under en veckas tid ätit minst 8 limpor ( 4 pers.)

Så jag bara tackar Mariann Andersson för boken " Baka matbröd med LCHF" , i boken finns massor av resept,
vi har testat bara 3-4 varianter hittills.

Här kommer solroslimpan


1 limpa

50g smör
8 stora eller 10 små ägg
1 dl turkisk yogurt
1 1/2 mandelmjöl
1 dl fibrex, flingor
1 dl solroskärnor
1 dl pofiber
3msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1/2 salt
solroskärnor att strö över

Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader
smät smöret. Vispa äggen till en luftig smet i en bunke, ca. 3 minuter med elvisp.
Tillsätt smöret tillsammanans med yogurten och blanda väl.

Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner dom i smeten ordentligt.
Låt smeten stå och svälla i 10-15 minuter.

Forma smeten till en limpa på en plåt med bakplåtspapper-. Strö över solroskärnor och
grädda i ugnen i ca. 50 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Idalindas kommentarer:
Jag byter ut jogurten till havregrädde. Vi har testat även att använda bara vatten, brödet blev då torrare, men fungerade ändå.
Men något annat vätska än bara vatten rekommenderas.
Ta mödan och leta efter alla ingredienser, det är värd det!
Jag tar 1 tsk salt istället, det blir helt enkelt mer smakrikt.
Jag testade att göra två limpor med krossat vitlök ( kanske 2-3 klyftor / limpa), men smaken kändes inte alls.

Jag har en stor hushållsapparat som sväljer en 3 dubbel deg.
Jag gör en sådan sats, flyttar degen till en annan bunke och gör direkt en ny lika stor sats.
Den första degen får då vänta och svälla  lite längre än 15 minuter och den andre kanske sväller ca. 10 minuter.
Sedan slänger jag alltså 6 limpor samtidigt i varmluftsungnen.  :thumbsup:

Det är bra att ha plåten nära kranen och blöta händerna när man forman limpan, det hela tar bara någon sekund,
men behöver ju inte jobba med degen, bara forma den till en sammanhållen limpa helt enkelt.
Om man vill ha skorpa ska man öppna luckan lite då och då och spruta med vattenflasken över limporna...

Det där 50 minuter fungerar på exakten!
SOm sagt kan frysas, förvaras i kylen eller på bordet några dagar.
Den beter sig helt enkelt som en vanlig saftig limpa!  :inlove: :inlove: :inlove:
Mynlen:
tack ska testas!

Borde det ga att ha i brodkryddor ocksa tror du?
Sorla:
Strålande! Och det ser dessbättre ut som att vi har alla ingredienser. Ja, utom den turkiska grädden då. Jag gissar att det är syran man är ute efter, lite som när man bakar scones? Då har man ju filmjölk till degen. Det borde väl fungera med filmjölk här också.

Mynlen, visst ska det fungera med brödkryddor. Så till jul kan man ha i vörtkryddor. Eller min favvo. Pepparkakskryddor.  :flirting: Detta ska absolut provas. Jag har ingen matberedare som kan knåda åt mig. Så det får jag klara själv. Ska nog gå.

 :bearhug: till Idalinda!  :inlove:
idalinda:
Jag hatar all kryddat bröd så fråga inte mig.   :shake_head:
Men brödet liknar en fullkornsbröd, så om du tror att kryddor passar till en sådan så krydda på du!

Sorla, bara du kan vispa ägg med maskin, är det lungt.
Det övriga blandas ju snabbt in.

Mariann säger själv att man kan byta vätskan hur man vill, så testa presis med det du råkar ha hemma !
Sorla:
Det ska jag det. Fast inte idag. Jag är trött efter läkarbesök nu. Och ska orka med en prommis lite senare.
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida