Skarpsås - gott till kall fisk
(1/2) > >>
hemul:
En gammal svensk klassiker som Mynlen ville veta hur man gör, så här kommer den. Det är så gott så man kan äta det med sked. Toppen till inkokt lax. :tasty:

Har är originalet från Stora kokboken. Anpassningar får man själv göra. Det här ser ut som ett väldigt snålt recept. Det ska vara 4 portioner, men det tror jag inte på. Det är mycket gott!  :w00t:

1 hårdkokt äggula1 rå äggula1/2 tsk (fransk) senap(1/4 tsk Worchestershiresauce)2 dl olja1 - 1 1/4 msk vinäger1/4 tsk salt1 1/2 tsk strösocker1 knivsudd vitpeppar eller lite kajennpeppar1 1/2 dl tjock grädde1 msk finklippt dill
Mosa den kalla kokta äggulan och rör ut den i den råa gulan. Passera genom sil om det inte blir slätt. Rör ner kryddorna. Tillsätt oljan droppvis som när man gör majonnäs. Blanda till sist ner den vispade grädden.


Det finns även en variant utan olja. Mamma hade olja men inte Worchestershiresås och jag tror kanske lite mer socker och kryddor. Man får smaka av efter tycke och smak.

1 hårdkokt äggula1 rå äggula1/2 tsk (fransk) senap1/4 tsk salt1 knivsudd vitpeppar1 - 2 tsk strösocker1 - 1 1/2 msk vinäger1 1/2 - 2 dl tjock grädde
Mynlen:
bordet det inte fungera med rapsolja da?
hemul:
Det borde gå finemang med sådan där billig smaklös!
Mynlen:
rapsolja ar dyr har i NL. Om den ar smaklos vill saga. Men jag anvander den om jag maste ha olja i nagat.. till egen majonas t.ex. men jag lyckas inte fa den valsmakande :)
hemul:
Säg till bekantingarna som ska komma med pofiber att ta med det också då.  :tongue:
Navigering
Meddelandeindex
Nästa sida