Fetbobbas Forum

Forum för folk som tycker
fett är fint!

 

Vi har förstått att kostråden är alldeles galna. För mycket kolhydrater och för lite naturligt fett gör oss sjuka. Gifter och tillsatser gör oss sjukare.
Vi vill äta naturlig, näringsrik och opåverkad mat.

Tapatalk enabled RSS feed 2024.04.20 - 09:13:04 *
Välkommen Gäst. Var snäll och logga in eller registrera dig som ny medlem.

Logga in med användarnamn, lösenord och önskad sessionslängd
 
   Startsida   Hjälp Sök Kalender Logga in Registrera  
Sidor: [1]   Gå ned
  Skriv ut  
Författare Ämne: Champinjonspäckad köttfärslimpa från Smörets Gourmet Club  (läst 10726 gånger)
0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« skrivet: 2009.07.08 - 08:46:25 »

Har hittat en pärm med mina gamla recept. I slutet på 70-talet fanns något som hett Smörets Gourmet Club. De skickade mumsiga recept gratis till mig.  :bg: Den här köttfärsrätten gjorde jag ofta, den är urgod. Ingen vanlig köttfärslimpa utan riktig bjudmat. Enligt receptet ska den serveras med provenįalsk potatisgratäng, men det får ni väl hitta på en ersättning för.  :thumbsup:

  • 300 g champinjoner
  • 75 - 100 g smör
  • 4 msk skorpmjöl
  • 2 dl buljong
  • 2 dl kaffegrädde
  • 4 ägg
  • 1 kg mager nötfärs
  • 200 g bakad leverpastej
  • 3 msk hackad gul lök
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 1 tsk stött rosmarin
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • salt
  • nymald svartpeppar
  • 1 1/2 pkt bacon

Tillbehör:
1 burk majskorn, 1 pkt frysta ärter ā 225 g, 50 g smör.

Så långt Smörets Gourmet Club. Nu är hemul tillbaka. Ärtorna och majsen hoppar vi väl över eller minskar på eller tar med för gästernas skull. Det finns nog skäl för den magra färsen i.o.m. att färs då kunde vara rätt fet, och jag misstänker att färsen kan "skära sig" om det är alltför mycket fett i den. Kaffegrädden förstår jag inte riktigt, vispgrädde så klart! Det är säkert burkchampinjoner som avses. Förerslår rätt mycket färska istället.

1.
Börja med färsen: Tag undan hälften av champinjonerna, finhacka resten. Fräs först de hela svamparna en kort stund i 30 g smör. Tag upp dem och låt dem svalna på ett fat. Stek de hackade champinjonerna i samma smör tills de sjunkit ihop.

2.
Blanda i en stor bunke skorpmjöl med buljong och grädde samt äggen. Rör ned den hackade svampen med sitt steksmör i bunken. Låt skorpmjölet stå och svälla ca 10 minuter innan det blandas med färsen, den mosade leverpastejen, den råa löken och den krossade vitlöken samt kryddorna. Rör väl, smaka av noga med salt och peppar och låt färsen stå och vila 1 timme.

3.
Köttfärslimpa: Bryn ca 70 g smör i en stor stekgryta eller form, stjälp ner den ganska lösa smeten däri och forma den snabbt till en stor, tjock limpa. Skåra den lätt på längden så den ser ut som en jättelik kaffeböna, klä allt utom skåran med baconskivorna.

4.
Sätt in hela grytan utan lock i 200° ugn ca 35 min. Ös den flitigt med det brynta smöret. Passa den noga, den här färsen är alldeles för god för att steka för länge. Strax innan man tänkt servera färsen fylls skåran med de brynta champinjonerna.

5.
Servera den den härliga färsen med smörkokta ärter, smörvärmd majs och med potatisgratängen.

Jaha, ni kan se att så sent som 70-talet lagade man alltså riktig mat och spred t.o.m. kolesterolhöjande recept. Det är inte lite fett i det här och det ska serveras med potatisgratäng med ytterligare en trea grädde, smör och fet ost.  :nod-yes:

Den här rätten är ju lätt att variera. Skulle nog kunna tänka mig lite smörkokta rotfrukter runt om istället för ärtor och majs. Ärtor och majs är dock väldigt 70-tal! Vet av erfarenhet att färska kantareller eller blandad skogssvamp istället för champinjoner inte gör rätten sämre. Kryddningen kan man också mixtra med och ta sina favoritörter. Lite mer vitlök brukade jag nog ta, men den kanske inte ska dominera för mycket.

Jag har ingen scanner, men jag ska se om jag lyckas fota av bilden på receptbladet. Det ser nämligen väldigt läckert ut!  :wave:



Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #1 skrivet: 2009.07.08 - 09:04:09 »

Nåja, ni ser hur det ska se ut ivf och hur mycket bacon det är!  :cool:



* CRW_3326.jpg (92.16 KB, 700x525 - visat 677 gånger.)
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #2 skrivet: 2009.07.08 - 12:03:42 »

 :nod-yes: det låter inte helt fel!  :flowers:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #3 skrivet: 2009.07.10 - 21:27:38 »

yummie!

 :nod-yes:

tack hemul!
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #4 skrivet: 2009.07.10 - 22:05:07 »

Håll till godo!  :w00t:

Det finns mer mumsigt bland de där receptern. Bland annat en chokladtårta utan mjöl... Socker förstås, men det går nog att åtgärda.  :flirting:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #5 skrivet: 2009.07.11 - 16:18:17 »

 :dribble: :dribble: :dribble: när kommer det receptet då!  :w00t:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
hemul
Administrator
*****

Smörklickar: 63
Offline Offline

Antal inlägg: 31106



Hemsida
« Svara #6 skrivet: 2009.07.11 - 16:26:12 »

Det är redan där.  :club: Ich bin ein blitz-hemul!  :cool:
Loggat

Fett är fint! | Marit Paulsen, go home! | Sverige ut ur EU!
Glucose is the energy of life - Robert  Lustig
kwidell

*******

Smörklickar: 29
Offline Offline

Antal inlägg: 4160



Hemsida
« Svara #7 skrivet: 2009.07.11 - 16:47:21 »

 :clubhead: jo jag såg precis det!  :lol: Blixten där! :thumbsup:
Loggat

Jag har aldrig mött en kallori som jag inte tyckt om!  :inlove: mer om mig på: http://skruttens.blogspot.se

Startvikt: 138,7 - Som lägst: 113,3 (-25,4 kilo)
Nytt avstamp: 120,2  - Som lägst: 105,8 (-14.4 kilo)
Totalt tappat sedan starten: 32,9 kilo
Just nu: 108,4
Fjällmor
Superhero
******

Smörklickar: 18
Offline Offline

Antal inlägg: 1808



Hemsida
« Svara #8 skrivet: 2009.07.11 - 17:52:55 »

Det är redan där.  :club: Ich bin ein blitz-hemul!  :cool:

 :lmao:

 :worshippy:
Loggat

Peace, love and all that jazz!
/Fjällmor

Stolt 4-barnsmor som älskar att springa barfota över fjället och har ett passionerat förhållande till sin vedspis.

Viktreser från 106 kg till "må bra"vikt - dagsform? 75 kg!

Hälsoreser - dagsform? Obeskrivlig. Är värkfri efter 10 år med värk...
Sidor: [1]   Gå upp
  Skriv ut  
8: Undefined index: googletagged
Fil: /home/meow/domains/fetbobba.net/public_html/forum/Themes/core_mod/Display.template.php (main sub template - eval?)
Rad: 544