Fetbobbas Forum

Recept => Smårätter, soppor, dipper och liknande => Ämnet startat av: Corny skrivet 2009.02.26 - 17:57:39



Titel: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 17:57:39
En av det östeuropeiska kökets pärlor. Underbart gott!  :inlove: Måste dubbelpaneras, så det är inget för dem som absolut inte äter mjöl. Eller så går man helt enkelt hitta på något eget! För det här är definitivt värt att prova!

Man behöver:

Fyrkantig ost (viktigt!  :whink:)
Vetemjöl
Ägg (vispat)
Ströbröd

Skär osten i ca 1½ cm tjocka skivor. Vänd först ner osten i mjölet, sedan i ägget, och sist av allt i ströbrödet. Det här momentet kan vara lite knepigt, eftersom ägget måste täcka mjölet helt och hållet innan man vänder ner osten i ströbrödet.

Stek i smör på ganska så hög värme tills osten smälter ut lite på sidorna, då vänder man och gör om samma sak på den sidan.

Tartarsås (jag brukar blanda ihop en fuskis med majonnäs, crème fraiche, smörgåsgurka, purjolök och gräslök. Ev. lite salt och peppar), rödkålssallad och gröna ärtor är gott till. (Och om man vill, lite stekt potatis. Fast det är inte direkt det gottaste här!)


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.26 - 19:18:35
 :dribble:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 20:20:18
Jodu, det här är fina grejer!  :nod-yes:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.26 - 20:25:59
Måste bara testa. Tror du västerbotten funkar? :tasty:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 20:43:45
Absolut! Så länge det inte är gräddost, så går det bra. Man brukar använda cheddar, men jag har använt mig av det mesta i ostväg. Bara det är hårdost och, som sagt inte gräddig sådan (tar nämligen bort lite av smaken, ska vara lite salt ost), så blir det bra. Har använt mig av bla Edamer, och det blev jättegott!
Men glöm inte av att osten ska vara i fyrkantsform!!!


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 22:09:23
Glömde också att skriva att osten ska vara i "normal" storlek. Alltså en fyrkant på ca 15*15 cm, eller vad nu de fyrkantiga ostarna är på. Detta är alltså egentligen ingen smårätt, utan en vegetarisk huvudrätt. Jag kan lova att man blir rejält mätt på bara en bit!  :lol:
Såg nämligen att den hade blivit flyttad, och kom att tänka på att jag inte hade skrivit att jag menade de fyrkantiga ostarna, och därmed kanske folk trodde att det skulle vara små fyrkanter. Så är det iaf inte. Det ska vara stora fyrkantsostar!


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.26 - 22:14:40
Du fick mig att slänga ost på hemulbröd under grillen. :mad_roll:

Jag flyttade tråden hit. OK?  :smile:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 22:20:53
Ost på Hemulbröd låter jättegott, så jag tycker inte att du ska se så sur ut för det!  :lol:
Det är helt ok att du flyttade tråden, men det är ändå ingen smårätt i den bemärkelsen som man tänker sig smårätt! Det var bara det jag ville komma fram till. Fast det klart. Det finns ju sk halv panerad ost på restauranger, och då ser de ut som en liten trekant, så kanske du har lite rätt ändå!  :nod-yes:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.26 - 22:23:03
Men det är ju inte veggo heller. Var passar det då? Ni hittar på så mycket mat att kategorierna inte räcker till längre.  :sosad:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.26 - 23:02:23
Joooooo det gör den visst!  :cry:


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.12 - 20:24:25
Gjorde panerad ost idag, och det var smarre! :bg: :drool: Men kan meddela att det inte ska vara för hård ost med mycket lufthål i. Det tar lång tid innan den smälter, och det ska det inte göra. Det ska smälta ner ganska så fort. Jag använde mig av en Grevé idag, men har förut använt både Cheddar och Edamer, och det har varit bättre. Tror att de är lite mjukare i konsistensen.


Titel: SV: Panerad ost
Skrivet av: malba skrivet 2009.03.13 - 21:06:26
Håller med om  :dribble:
Dottern och jag köpte osthjärtan på McDonalds när de fanns och en av MAX´favoriter på menyn är den friterade osten.

/Malba