Fetbobbas Forum

Allmänt => Allmänt kostprat => Ämnet startat av: hemul skrivet 2009.02.26 - 14:21:40



Titel: SLV ger bara råd till friska
Skrivet av: hemul skrivet 2009.02.26 - 14:21:40
Hittade en SLV sida om diabetes som jag sparat. Tycker den är kul. Iofs riktar sig väl texten till friska, men nog har en och annan diabetiker tagit den till sig. :tongue:

(Min fetstil)

Socker och diabetes

I den senaste tidens debatt om socker i maten har det framförts en rad påståenden om socker och betydelsen av socker för diabetes och andra sjukdomar.

Diabetes förekommer i två former, insulinberoende typ 1 diabetes, s.k. barndiabetes och icke-insulinberoende typ 2 diabetes, s.k. vuxendiabetes. Barndiabetes är en autoimmun sjukdom där bukspottskörtelns produktion av insulin upphör. Vuxendiabetes karakteriseras av insulinresistens och nedsatt insulinproduktion, vilket innebär att kroppens produktion av insulin inte räcker för att täcka kroppens behov.

Förekomsten av barndiabetes har ökat i Sverige under de senaste decennierna. Orsakerna till detta är oklara, men faktorer som hög födelsevikt, snabb längd- och vikttillväxt, infektioner och övervikt har diskuterats. Betydelsen av kostens sammansättning är oklar men ett högt energiintag som leder till snabb tillväxt och övervikt kan bidra. Några belägg för att socker i sig skulle var orsak till barndiabetes finns inte.

Det finns inga belägg för att socker i sig orsakar vuxendiabetes. Övervikt och fysisk inaktivitet är de viktigaste riskfaktorerna för att utveckla vuxendiabetes. Det innebär att överkonsumtion av energi som leder till övervikt är en risk. Vidare kan en kost med lågt innehåll av fiber från främst fullkornsprodukter och hög andel mättat fett öka risken för vuxendiabetes. Flera studier tyder på att huvuddelen av insjuknandet i vuxendiabetes skulle kunna förebyggas genom förbättrade levnadsvanor: regelbunden fysisk aktivitet, normalvikt, en kost med lågt innehåll av mättat fett och rik på bl.a. fullkornsprodukter.

Sockrets roll i uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom är dåligt dokumenterad. Ett stort intag av socker kan vara ogynnsamt för vissa blodfetter.

Socker finns naturligt i frukt, bär och grönsaker samt i små mängder i spannmål - näringsrika livsmedel som de flesta bör äta mer av. Tillsatt socker (renframställda sockerarter) ger förutom smak och konsistens enbart tomma kalorier och inga näringsämnen. En begränsning av intaget av tillsatt socker till högst 10 procent av det totala energiintaget rekommenderas därför. Detta innebär t.ex. 35 g/d (3 matskedar) för ett barn i 2-årsåldern.

Uppdaterad: 2004-07-12   Upplysningar: Avdelningen för information och nutrition

Livsmedelsverket,  Box 622, 751 26 Uppsala,  tel: 018-175500