Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 19:21:05



Titel: räkchips
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 19:21:05
Jag är barnsligt förtjust i räkchips :crazy: som man kan äta på kinarestaurang.

Nu funderar jag naturligtvis hur man gör sådana.
Min första tanke är att göra maräng och blanda mixade räkor i smeten.
Eller måste dom kanske torkas och smulas till mjöl först  :confused3: ?

Tänk gärna till med mig, för  äggvitor och räkor kan man väl äta obegränsad och käka chips  utan kolhydrater framför tv:n vore inte fel  :w00t:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 05:40:57
Tror det blir svårt. :shake_head:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.19 - 07:26:00
Vaffödå  :confused3: ?


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Tina skrivet 2009.01.19 - 14:31:20
Man kan köpa halvfärdiga räkchips i asiatiska butiker. Dom ser ut som hårda geléklumpar som man friterar. Blir jättegott men jag har ingen aning om hur mycket kolisar det är i dom.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.19 - 15:11:35
oj, ska väl kolla någon gång när jag går förbi en sådan butik ! :smile:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.19 - 16:40:25
Det är nästan ren stärkelse.

Jo, jag tror det är svårt att få någonting likt chips utan att det ÄR chips. Men du kan väl prova med äggvita om du tror det skulle funka.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.14 - 19:20:21
Ostchips har det ju varit tal om här på forumet, så det testade jag. Inte smakade det direkt chips, men sältan som man ju är ute efter, fanns definitivt! Jättegott var det också!  :dribble:  Kanske skulle du kunna testa med att mixa ihop räkor till en smet i matberedare, tillsätta lite finriven ost och kanske också lite äggula eller äggvita, och sedan slänga in i ugnen. Jag har inte testat själv, men jag tror att det skulle funka.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Tina skrivet 2009.03.15 - 19:11:05
Jag hittade ett paket i skafferiet av de där geléklumparna och det var tyvärr massor med kolisar. Corny, du får rapportera om dina försök.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.15 - 19:19:42
Men jag är inte så förtjust i räkchips... :cry: Fast räkor är smarre! Jag ville bara försöka hjälpa Idalinda, eftersom hon uppenbarligen tycker att det är jättegott! Kryddor måste man såklart ha också. Räkchips har ju ganska så speciell smak. Kan tänka mig att lite chilli och cayennepeppar är bra.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.03.20 - 16:46:53
Idalinda, har du provat än?  :inlove:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.03.20 - 18:46:15
puuh Stjärnan jag hade jo hoppats att du har nu kommit med en genialisk recept  :sneaktongue:,
men roligt  :nod-yes: att du kikar in !

Gillar du också räkchips ??


Jag har precis uppfunnit en LCHF - kanelbulle så det räcker för denna veckan ... förövrigt målar vi  trappor, valv och lister i hallen ... slipa. spackla. slipa. spackla, måla, en och två och tre gånger ...., det kommer att ta några dagar till faktiskt  :sad:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: skogsstjrna skrivet 2009.03.20 - 20:18:06
Jamen, jag är här ibland... fast inte så ofta, kanske...  :redface:

jag läste just om dina kanelbullar, koolt. jag minns att jag gillade räkchips, men det är otroligt länge sen jag åt det, så jag vågar inte riktigt gissa hur man ska kunna få till den där fluffiga strukturen utan kolhydrater. inbillar mig att förslagen hittills skulle bli bra mycket kompaktare?

Målar man kan man inte baka, det är helt givet.   :nod-yes: Själv är jag lite för hundupptagen för att hinna experimentera just nu... :vovve:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.20 - 21:11:14
Hej! :wave:
Jag tycker Cornys idé låter lovande även om de troligen inte blir så där fluffiga.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.20 - 23:25:10
Där sa du det hemul! De ska inte vara fluffiga, de ska vara frasiga! Både äggula och äggvita, ska det såklart vara. Lite äggula för konsistensen, och ganska så mycket äggvita för frasigheten, för det är äggvita bra på!  :whink: Tror nästan att jag hade vispat upp äggvitan i ett sånt här recept. För då blir den frasigare när man steker den.


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.20 - 23:26:31
Tror man ska torrosta räkorna lite i stekpannan först så de inte blöter ner smeten.  :nod-yes:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.20 - 23:31:38
Varför inte hellre mixa räkorna och sen stoppa in dem i ugn ett tag så att hela smeten blir lite torrare? Kom bara att tänka på det efter hemuls inlägg om torrostning. Vanliga räkchips har ju faktiskt torkade räkor i sig, vilket jag inte ens tänkte på i mitt första inlägg om detta snack!  :shy:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.03.21 - 18:25:50
Jag hade inte sett alla kommentarer när jag gjorde ett försök idag :

3 äggvitor till skumm och , tänk att jag tänkte, 3-4 del vältorkade och mixade räkor.

Jag kickade dessa på ungsplåt och  plattade lite  , stoppade i 175 graders ung för kanske 10 minuter.
Dessa fastnade  på plåten, ungarna tyckte att de var ok, men för mig var det bara omelett.

jag hade hälften av röran kvar och blandade i den ca. 1 dl tunnriven stureost.

Dessa plattades till likadant och blev mer hanterbara plättar, men smaken var fortfarande  omelett.

Jag testade medvetet kryddfritt nu i början.

Om man skulle ha gulor med och tänka på torkläge, så att de skulle bli mer frasiga  :blink:


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: hemul skrivet 2009.03.21 - 18:48:39
Om man tar bara riven ost, räkmix och lite gula för att binda ihop det då?


Titel: SV: räkchips
Skrivet av: Corny skrivet 2009.03.21 - 20:10:22
Jag har tänkt på en annan sak angående dina räkchips. Kanske det skulle vara bra att ha i lite räkbuljong i räksmeten också. Det ger ju väldigt mycket smak.
Jag tror som hemul, att du ska ha i äggula också om inte annat. Men enbart äggula har man ju i ostchips, så det kanske är bättre. Lägre värme längre tid låter också som en strålande idé! Kanske 100 grader istället för 175, och att låta chipsen vara inne i minst en halvtimme. Hoppas att du lyckas med dina försök, och att det blir chips och inte omelett nästa gång!