Fetbobbas Forum

Recept => Matbröd och degbaserade rätter => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2009.01.13 - 19:53:45



Titel: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.13 - 19:53:45
Oops !

så enkelt så genialiskt !

18 ägg
200g färskost ( philadelphia )
2 tsk bakpulver
salt och sötning efter behov

Det blir nästan 3 hela ungsplåtar av den här mängden

1) dela ägggulor och vitor
2) vispa vitor till ett hård skumm ( tänk maräng )
3) blanda gulor, färskost och bakpulver ( ev. salt /sötning)
4) blanda gulor försiktigt i vitskummet

stek i ugnen 150 grader  ( tiden beror lite på tjockleken, men 15 minuter kan vara ett riktmärke)

Och nu börjar det roliga: :w00t: :w00t:
Den fungerar riktigt bra som tårtbotten och  rulltårta ( är mjuk och håller bra ihop)
man kan steka det på stekpannan som pannkakor, så goda och krispiga de bli, ser ut precis som vanliga pannkakor och smaken är helt enkelt ... mmm. gott !!! ( min satts innehöll 1 tsk salt och det var för mycket för pannkakor , jag tror att man klarar sig bra utan, socker hade jag 2-3 msk, men jag tror att det fungerar utmärkt utan socker också )

Dagens roligaste var att göra varma mackor av dom i voffeljärn ; ni vet,; bröd, ost,  kryddor, skinka tomat, ost, bröd och pressa så att osten smälter. Det var verkligen på riktigt med nästan noll kolisar !

jag tror att en chokladrulltårta skulle inte vara en omöjlighet.

Jag dräglar över tanken om en tårta med denna botten ( kanske med kakao) , fjällmors glass och lite bär   :w00t:



Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 20:11:03
 :eeek:

men!

Vi har pratat om en liknande utveckling av recept härhemma. Men inte kommit till skott. SÅ skoj att det funkar ju!!! :clapping:

Måste testa....

 :rolleyes:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 20:36:38
Är inte det där väldigt likt hemulbröd?  :blink:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.13 - 20:44:10
Philadelphiaost är ju ettersalt tycker jag.  :shake_head:

Svårt att göra något "sött" med bottnen då. Fast mascarpone skulle väl säkert funka istället? Trots att det är inte lika hårt?  :blink:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 20:47:46
Det är mer ägg i förhållande till ost va? Och mer gulor.  :confused3:

Blir det mer poröst i konsistensen?


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 21:01:39
jag håller också en slant på mascarpone bookia. Hur jag nu ska få tag i det här i fjällen  :blink:



Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 21:33:31
Gör den själv!  :lmao:

Varför just mascarpone? Vilken färskost som helst borde väl funka.


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.13 - 21:58:54
Tja, det är inte jag som har experimenterat med oops men kanske har krämigheten något att göra med att konsistensen blir lyckad.
Alla färskostar är saltade, så återigen lär de inte funka med köpta färskostar ifall man vill göra något sött. 

Varför inte delge oss receptet på hemgjord mascarpone hemul!?  :flirting:



Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.14 - 08:51:00
oops är väldigt likt hemulbröd men oops är inte så brödaktig. Den väsentliga skildnaden är just "utan mjöl".

Jag gjorde födelsedagstorta av oops ( då utan salt och med lite stevia och 1-2 msk socker ) då kändes det inte salt alls, den  gjorde  bara sitt jobb mellan fruktmosen .

Det blir intressant om någon hinner testa med egengjort ost den som Hemul har i sin recept, det borde fungera även om konsistensen är inte riktigt samma som philadelphian, eller ?



Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Vira skrivet 2009.01.14 - 14:29:25
Detta receptet finns på norska forumet undet Oopsi-rolls.

Jag använde lidl:s mjukost Pic-Frisch Classic. Den är inte så salt som Philadelphia'n.

Smakade lite för mycket ägg, men gick ganska bra till varma mackor.

Tyckte dock att "brödet" blev lite för torrt när det leggat kvar framme, det blev som fnöske då.


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.14 - 20:28:21
Jag förvarar " brödet" i kylen med bakplåtspapper mellan bitarna.


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 18:00:56
Jag gjorde en ny sats av oops till sonens födelsedagstårta och använde ingen sötning på degen för jag tänkte att det blir mycket söta saker mellan och på tårtan.
Men det blev inte så som jag trodde, visst åt alla upp och såg glada ut.
Det blir för salt av philadelphia om man inte sötar alls. ( och då är det acceptabelt)

Hemulens hemmaost / marcapone måste testas till nästa tårtbaket.

Men fortfarande kvarstår faktumet att det blir vansinngt goda crepes och " våffeltryckta" fyllda bröd av färdigstekta oops !


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 18:30:21
Men varför inte göra det på vanlig ostmassa eller keso då? Man kan mixa keso så det blir rätt slätt. Eller kvarg (kesella).


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 19:15:25
 :clapgrin:, jag gör som du lär: lämnar ut ett recept och låter andra modifiera det åt mig  :lick:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 21:15:55
 :rolleyes:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.17 - 18:05:24
Jag kunde inte låta blir :

Jag har nu testat göra oops med kesella och kan tala om att det fungerade  riktigt bra !

Nu kan alla baka tårta och rulltårta utan krusiduller !


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.17 - 19:45:43
Men jag fattar inte. Om det är mindre brödigt, då måste det väl vara mer äggigt eller ostigt?


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 11:23:34
Visst är det mer äggigt och ostigt, men fungarar som rulltårta och tårta  nästan utan kolisar  :clapgrin:

och jag gör ännu en gång reklam för plättar stekta på stekpannan, de blir helt perfekta, håller bättre samman än vetemjölsplättar dessutom !
och till plättar fungerar den salta philadelphia-degen också .


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.30 - 22:15:27
nu har jag gjort "oopsies" som de kallas lite överallt.

macka? japp!

Rulltårta..? mmmm  :lick:

Jag gjorde mina med ica's gream cheese, funkade kanon!

Nästa gång ska jag testa smaksättning  :nod-yes:

 :wave:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Levis skrivet 2009.02.01 - 22:08:28
Jag har oxå testat!

Jag gjorde fläskpannkaka i ugnen, med oops istället för pannakakssmet. Det gick hur bra som helst. Även Saga åt tills hon nästan sprack, så idag var det minsann inte tal om matvägran.


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.03.20 - 18:38:46
en ny variant !

KANELBULLAR  :yay: :yay:

jag gjorde oops på kesella ( 500g kesella, 18 ägg och 2 tsk bakpulver)

När oopsies var rykande färska  från ugnen ska man ha mjuk smör kanel och lite socker i beredskap.
Sedan gör man som när man gjorde kanelbullar : bre ut smör, strö över massa kanel och lite socker.
Rulla alltihop till en rulltårta, ha gott mjölk i beredskap och njuuut !

Vi använde 1/8 av en hel ungsplåt så alla kunde fylla dom på så man ville.

de blev lite upp-och-ner-vänt då alla gjorde " efterrätt-kanelbullar " färska först och sedan tog en större bit och lastade dit köttfärssås, ost och färska tomatskivor.
CF klickar var också väldigt gott att blanda i

Lika så var det gott med nötleverpastej och CF tillsammans på oops ! :lick:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.03.29 - 11:08:08
Igår gjorde vi oopsie-pizza!

MUMZ!!!

 :thumbsup:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.03.30 - 09:52:39
Testade du inte en kanelrulle ?  :rolleyes:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: jensten skrivet 2009.04.21 - 21:42:33
Hm låter sannerligen som en superdeg som passar till alla slags ändamål  :yay:
Ska testa när bullsuget sätter in.
Rapport kommer...:D


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: /LO skrivet 2009.09.14 - 18:28:25
Jag har gjort oops ett tag och tycker att det är helt ok. Jag har använt det mesta - keso, färskost, vanlig cf, riven ost. Det ger lite olika smak, men helt ok att ha under smör och ost :D Kesella måste ju funka om man ska ha det som rulltårta.

Men en gång hade jag inget bakpulver och kan säga att jag inte märker den minsta skillnad.
Så om man vill ta bort en tillsats, så skippa det. Äggvitan gör det luftigt ändå.

/LO


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.14 - 18:51:36
Har börjat misstänka det med hemulbrödet också, men har inte tordats testa.  :shy:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.09.15 - 16:12:34
Jag har gjort oops ett tag och tycker att det är helt ok. Jag har använt det mesta - keso, färskost, vanlig cf, riven ost. Det ger lite olika smak, men helt ok att ha under smör och ost :D Kesella måste ju funka om man ska ha det som rulltårta.

Men en gång hade jag inget bakpulver och kan säga att jag inte märker den minsta skillnad.
Så om man vill ta bort en tillsats, så skippa det. Äggvitan gör det luftigt ändå.

/LO

så bra att du har " testat" det ! :whink:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.09.15 - 16:38:13
jag har provat ooopsies.. men tycker ärligt talat att hemulbröd är godare!...  :lol:.. men oopsies inehåller lite mindre ingredienser!..


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.15 - 16:50:11
Var det ett finkänsligt sätt att säga att de inte innehåller mjöl?  :lol1:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.09.15 - 17:00:36
du e så söt Hemul!  :inlove: .. nej det var det faktiskt inte!.. det jag tänkte på var helt enkelt att man behövde ha färre saker hemma för att göra dem!  :lol:...


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.15 - 17:04:11
 :lick:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.09.15 - 17:04:53
 :wave:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.09.15 - 18:21:20
Jag gör dem utan bakpulver numer. Latmasken  :flirting: i mig påverkar nog... Däremot ändrar jag kryddning ofta

 :whistle:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: /LO skrivet 2009.09.16 - 21:50:45
Har börjat misstänka det med hemulbrödet också, men har inte tordats testa.  :shy:
Vad är det värsta som kan hända? Att det sjunker ihop och blir lite mindre luftigt? Går säkert att äta ändå, men då vet du ju att det behövs.
Om det nu skulle bli bra så kan det ju inte vara fel att få bort bakpulver - känns ganska kemiskt i mina öron.

/LO


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: hemul skrivet 2009.09.16 - 22:13:48
Jag blir grinig om det inte blir bra, förstår du.  :blush:


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: /LO skrivet 2009.09.21 - 07:57:01
Och jag som trodde att LCHF stabiliserade humöret. Jag tror ju inte att det kommer att bli förstört. Däremot kanske möjligen sjunker det ihop lite.
Men du gör ju som du vill  :smooch:

/LO


Titel: SV: oops från finska topp-10-lowcarp-resept-listan
Skrivet av: Ekub skrivet 2010.08.26 - 11:00:40
Idag har jag bakat oopsiesar. Första plåten blev lite fluffiga, men andra plåten blev platta. Smeten hade hunnit bli rinnig. Har jag inte mycket kladd på dem tycker jag äggsmaken blir för genomgående. Får krydda bättre nästa gång!  :smile: