Fetbobbas Forum

Recept => Ost och chark - tillverkning => Ämnet startat av: hemul skrivet 2009.01.12 - 17:20:26



Titel: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.12 - 17:20:26
Det verkar vara ett par stycken mer än jag som gör egen ostmassa till bröd och sånt. Nåja, idalinda ivf. Hej idalinda!  :wave:

Så jag tänkte påminna om att man kan göra ricotta på vasslen innan man häller ut den. Det ökar utbytet ganska väsentligt. På 5 liter mjölk får man en ricottaboll stor som en tennisboll ungefär. Med tanke på priset om man köper det i butik är det definitivt värt besväret.

(http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/iniminimo.com/stuff/cheese.jpg)

Läs på Frankhausers ostsida (http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese/Ricotta/RICOTTA_00.HTM).

Nu är det inte så krångligt som det låter. Arbetsinsatsen är inte stor. Det tar däremot tid. Har följer den hemulifierade arbetsgången.

  • Tillsätt en liten sked fil till vasslen. Har man syrat mjölken från början behöver man inte tillsätta mer kultur. Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (yoghurt, kräm fräs...).
  • Låt stå över natten (12 - 24 timmar säger Frankhauser)
  • Koka upp vasslen försiktigt. Rör i botten så det inte fastnar och bränns. Frankhauser säger att man bara ska värma till 95 °, men jag märker ingen skillnad på resultatet om det får koka och det är mycket enklare än att behöva stå och passa temperaturen.
  • Ta av från värmen och låt svalna av. Obs, behöver inte bli kallt, men de dammfina ostkornen behöver sätta sig lite. Det blir som ett vitt moln i vasslen efter ett tag. Jag brukar låta det stå tills jag kan sticka ner fingret utan att skålla mig.
  • Sila av ricottan. En sån där nätliknade silduk duger inte nu. Det måste vara ett ganska tätt tyg. Lakansväv går bra. Det rinner långsamt efter ett tag och man kan behöva skrapa loss ostmassa som satt sig på duken för att det ska börja rinna igen.
  • När det blivit en tjock massa och knappt droppar längre tar man av silduken och vrider ihop den till en klut som Frankhauser visar så det mesta av den kvarvarande vasslen pressas ut.
  • Bind om kluten med ett snöre så att den inte går upp utan behåller "trycket". En kraftig gummisnodd funkar också. Häng kluten på en träslev eller liknande över en bytta i kylen över natten så den sista vasslen kan droppa av.

Total tid: ~1½ dygn. Effektiv arbetsinsats: 10 minuter. Går jättebra att frysa.

Väl bekomme!  :inlove:



Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.12 - 21:05:32
Min ricotta är klar nu, så jag tog och vägde bollen. 165 g väger den och jag använde sisådär 4½ l mjölk, så sådär 180 g bör man få på 5 l.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2009.01.12 - 21:32:49
Det måste jag testa Tack!


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.12 - 22:38:00
Lycka till  :thumbsup:

Undrar varför ricotta är så mättande. En sån där boll räcker till minst 3 portioner till mig, snarare 4 eller 5. Jag blir så där stoppmätt att jag nästan mår illa bara jag tar en sked för mycket. Därför trodde jag det var väldigt proteinrikt, men det är precis tvärtom. Bara runt 10%.  Skumt.  :confused3:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 17:52:59
Vet ni vad jag har i kylen nu då? Mitt första mascarponeförsök!  :lick:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 20:08:54
oooh, detta låter faaarligt  :blink:

ost är min stora överätning....

 :shy:

berätta mer  :whistle:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 20:13:53
Berätta vaddå? Du har ju receptet däruppe.  :smack:

Menar du mascarponen? Den är inte klar än men det smakar mycket gott när jag sticker ner fingret i bunken och fiskar upp lite.  :lick:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 21:03:46
ooooh hemuuuul 

:cow: :sheep: :goat2:

mina kilon hoppar  :eeek: , nåja dallrar då  :rolleyes: av glädje!

 :worshippy:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 21:34:57
Men vad dillar du om va?  :fork_off:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 21:53:44
du pratar om ost
det räcker för mig

 :w00t:

 :pippi:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.13 - 22:00:41
Hahaha.....

Vi vill ha receptet på mascarponen, hemul!!!  :angrywife:   :inlove:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 22:01:49
Kan ni vänta tills den är klar?   :rolleyes::kungfu:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2009.01.13 - 22:04:06
 :roo:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.13 - 22:15:08
Selbsklart, madame....  :worshippy:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.13 - 23:20:08
Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (yoghurt, kräm fräs...).

Jag måste nog ändra mig på den punkten. Yoghurt tror jag inte funkar i.o.m. att den kulturen vill ha högre temperatur än rumstemperatur. :sneaktongue:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 19:24:01
Oj, ricotta, du äter den alltså som den färska ostmassan, med grädde ?
( Jag skulle smyga i lite jordgubbar med )

Nu måste jag bara kolla så att jag har fattat rätt:

Du kokar alltså först ostmassan i vanlig ordning, men sparar allt vatten du silar bort och använder hela den mängden till ricotta ?
Vad spännande att man kan utnyttja även det !

Jag måste läsa vida om hur man gör gräddost / hårdost !

Får man ekologiskt gammelmjöl igen ?
Den röda mjölken syntes i ekologiskt form i närbutiken häromdan.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 21:20:25
Ja, du har fattat rätt. Det är verkligen buslätt. Osten på bilden är av 5 liter mjölk, så du ser att ricottan är ganska stor del som man bara skulle ha slängt annars. Det funkar som sagt bra att frysa, så om man ändå gör ost är det ju synd att hälla ut så mycket i vasken.

Det är rätt "torrt", lite som kvarg. Man kan göra allt möjligt på det, men det är gott med bara lite frukt och vispad grädde också.
http://www.hittarecept.se/recept/ricotta

Jag har inte testat än, men jag tror man skulle kunna mixa med grädde, ha i t.ex. vitlök och få till nåt Boursinliknande.  :flirting:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.16 - 23:05:46
 
vilken uppsjö av recept, jag fastnade för ricottapannkakor och denna muffinssak :


 500 g färsk bladspenat
 500 g färsk ricottaost
1 1/2 dl gräddfil
krossad svartpeppar
 2 ägg
1 1/4 dl finriven parmesanost
 1/2 dl rostade pinjenötter
 1 msk hackad bladpersilja

 Gör så här
1. Värm ugnen till 150 °. Koka upp en kastrull med rejält med vatten. Doppa spenaten i det kokande vattnet i 5 sekunder. Hacka spenaten och krama ur den. Riv parmesanosten, hacka pinjenötterna och bladpersiljan.

2. Lägg ricottan i en matberedare och kör till en jämn och tjock smet. Blanda samman ricotta, gräddfil och peppar. Vispa upp äggen i en separat skål och rör sedan ner vispet i ricottablandningen. Blanda ner spenat, parmesan, pinjenötter och bladpersilja.

3. Smörj tolv små muffinsformar och lägg en klick av blandningen i varje form med hjälp av en sked. Grädda i 30 minuter eller tills pajerna fått en fast


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.16 - 23:57:26
Har du aldrig ätit ricotta? Då kommer du att få en glad överrskning. Det är gott som fyllning i t.ex. lax eller typ lövbiffsrullar också. Som man steker alltså. :flirting:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.17 - 18:30:29
Det finns mycket här i värden som jag inte har ätit, inte ens smakat  :eeek:... inlagt sill är en sådan sak som jag vägrar smaka.
Kaffe smakade jag när jag var 5 år och tyckte inte om smaken, nu har jag testat några gånger under vintern för maken sade att det
skulle hjälpa tarmen ... tja, ingen stor effekt trotts massa cocosfett, och gott var det fortfarande inte enligt mig  :puke1:

Men denna ricotta är jag redo att testa.

Min ica-butik säger att arla har inte ekologiskt gammelmjölk i sin sortiment,och jag såg listan , det stämde  :cry:
Hjälper det om man majlar och gråter till Arla ??
För det är ingen vits att börja koka färskost av icke-eko-mjölk, jag gillar ju färsosten färsk, men om man gör hemulbröd så blir det inte så stor
skildnad om man gör det på keso eller egen färskost, jag kör ju den pannkaka varianten ändå när jag måste alltid göra 2-3 plåtar på en gång så att det
skulle räcka till oss överhuvudtaget.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.18 - 12:32:07
"Tillsätt en liten sked fil till vasslen. Har man syrat mjölken från början behöver man inte tillsätta mer kultur. Vilken syrad mjölkprodukt som helst med levande kultur i kan säkert användas (yoghurt, kräm fräs...). "

Vad menar du med " har man syrat mjölken från början" ?

Den färskosten som jag gör enligt dina råd är inte syrad ... Hur och varför skulle man surad mjölken från början ?


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.18 - 15:55:39
Man kan syra från början. Och ska man fortsätta och göra hårdost av (en del av) ostmassan ska man nog göra det. Då gör man likadant, tillsätter lite fil och låter mjölken stå över natten innan man har i löpe och det. Men det är onödigt om man bara ska göra ostmassa och ricotta.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.25 - 20:22:47
idag har jag kokat ost och fortsatt med ricottan.
Den svalnar nu så att jag kan sila den.

Hmm, VAD ska jag göra med den färdiga ostbollen i morgon ?

Tipsa om något som jag garanterat inte kan misslyckas.
Om jag skulle göra muffisens ovan, måste jag börja modifiera på en gång, för jag har inte 500g färsk spenat
däremot har jag torkat spenat... hur skulle jag göra då och vilken mängd av torrvaran ska jag använda  ?? :blink:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 20:27:00
Klick ricotta + hallon, apelsinbitar el. liknande + vispgrädde kan inte misslyckas!  :lol:

När ska du gå och lägga dig?  Det tar rätt lång tid att sila av ostmassan.  :ignore:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.25 - 20:30:57
oj, då måste jag nog börja Nu  :byecry:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.25 - 20:37:30
Hur mycket mjölk gjorde du på?


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.26 - 11:49:44
någonting gick snätt  :lmao: :rolleyes:

Jag gjorde ostmassan som vanligt och använde 6 liter gammaldags mjölk.
Färsost blev det i vanlig ordning och sedan återanvände jag vätskan , klickade dit en mindre matsked "kräm fräs",
 kokade upp under omrörning, lät den svalna ett par timmar och silade sedan genom ett duk ( sådana gammaldags bjöldukar ,oanvända  :whink:)
resultatet var minimalt :lmao:
ungefär som en pingisboll  :sneaktongue:

Så ska jag ha nästa gång
fil ( som vi inte använder vanliga fall alls)
eller ännu tätare duk  ?

Något annat som jag har missat ...? :crazy:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.26 - 11:52:05
Lät du det så över natten efter att du tillsatt syrningen?  :whistle:

Hur tät är en sån där blöja? Lika tät som ett lakan?


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.26 - 12:15:33
Ne-hej  :lol:

Alltså : man tillsätter surningen och stoppar det hela i kylen över natten, och kokar upp SEN ?

Jag tycker det här fruktansvärd roligt att få en så liten boll... jag går och småfnissar här för det hela  :whistle:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.26 - 12:29:44
Nej, du tillsätter syrningen och låter det stå framme minst över natten. I kylen händer inget!  :fork_off:

Jag vet uppriktigt sagt inte om det var brist på syra som var problemet, men det är ju det som inte stämmer med bruxet, liksom.

Hoppas din lilla boll blev god ivf. Har du hällt bort vasslen? Annars kan du ju låta den stå framme NU.  :flowers:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2009.01.26 - 12:35:27
 :lmao:

Det här blir bara roligare hela tiden...

ok
1) syrningen till vasslet
2) låt stå över natten på rumstemperatur över natten
3) koka upp
3½) Låt vasslen stå och vila ett tag så osten sätter sig.
4) sila

Vasslet har jag hällt ut och bollen nja, den smakade inte så mycket, men jag ska testa det
med lite något , vad-det-nu-kan -vara


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.01.26 - 12:41:31
3½) Låt vasslen stå och vila ett tag så osten sätter sig.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 19:03:38
verkar vara lite pyssel med att få det hela rätt!  :lick: .. men detta ska minsan provas! .. ska försöka göra ost i morgon... så då ska jag nog passa på att prova detta också!  :lol:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.23 - 19:08:30
Kom ihåg att hälla i lite fil eller nåt då. Det kan vara därför det gick illa för idalinda.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 19:14:36
OK! det ska jag koma ihåg!.... funderar på att tilsätta lite fil i ostmassan från början också... kanske det behövs för min ost?.. eftersom jag inte fått den att stelna ordentligt förut!...    :confused3: .. är jättesugen på att göra en hårdost också!  :w00t:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.23 - 19:32:55
Ja, det är ju så man ska göra egentligen.

Jag tror det är vasslen. Köp en flaska på apoteket så märker du ju om det blir annorlunda.

Nu kom jag på en annan sak. Du hade inte en aluminiumkasrull va? Är inte säker vad gäller osten, men grädde kan bli jättkonstig i aluminium.  :eek:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 19:49:25
 :smack_head: jo nog var det en alu kastrull allt! .. men...vad ska jag använda i stället då tro?.. har en i gjutgärn...men den e inte tillräckligt stor! ... går det att köpa typ plåtkastruller nånstans i dag?  :confused3: ... eller funkar det med nån i teflån (urgel!)


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.23 - 19:56:50
Jag kollade och Frankhousen säger mycket riktigt att det ska va ett "icke-reaktivt material". Gjutjärn kanske börjar rosta? Har du ingen stor rostfri eller emaljerad? Kanske kan låna en?

En gång i min ungdom var jag och en kompis i hans föräldrars sommarstuga och skulle göra vår favoriträtt apelsinris. Fanns ingen nog stor bunke att vispa grädden i, så vi tog en aluminiumkastrull. Grädden skar sig, blev alldeles grynig. In i bilen och ilfärd till handelsboden, för vi var sugna ju. Samma sak händer. Tillbaks till handelboden där vi klagar på grädden och köper ny. Samma sak. Minns inte om det blev en vända till innan vi fattade att det var kastrullens fel.  :shy:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 20:08:58
den kan iof vara rostfri också...? måste kolla upp det!..  :neutral:  ... emaljerad har jag aldrig haft en!   :whink:  har inte varigt så intresserad av matlagning tidigare....  :redface:  men man lever s länge man lär.. eller ska det vara lär så länge man lever tro?!...  :lol:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.23 - 20:14:58
Ja, rostfri är jättebra. Kolla på loppis.

Är ju inte bombis på att det berodde på kastrullen din, men med tanke på hur det gick med grädden så.


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.23 - 20:25:23
jo det har du ju rätt i!... grädden blev ju bara bläää  :tongue_wag: .. men skam den som ger sig!  :lol:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 12:49:46
det var rostfria kastruller vi använde... så det var inte där problemet låg!.. utan sanrare i mängden grädde!  :redface: .. gjorde ju på enbart grädde.. och det funkar Inte!  :shake_head:

men nu så har jag fått bättre ordning påt!..

däremot så blev det ingen ricotta när jag försökte förra gången???.. gjorde precis som du sa här.. men det blev ingen liten boll för mig... blev faktiskt ingenting!?  :blink:  .. men jag ska försöka igen!  :nod-yes:

hemul.. kan inte Osten få en egen liten hörna tro?!  :flirting: .. så man lättare hittar den!  :thumbsup:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 13:19:34
Intresset flammar upp så sällan. Vi kan vl se om det står sig?

Syrade du mjölken när du gjorde ricotta? Eller fösökte göra...   :evil_grin:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 13:24:14
ja det gjorde jag! :nod-yes: ... funderar på om jag använde en för stormaskig silduk kanske.. jag använde en kökshandduk.. får prova med nått tätare nästa gång!  :nod-yes:

okey då. tyckte bara det skulle vara skönt att slippa leta!  :redface:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.06.30 - 16:57:50
Det var nog felet. Jag tar lakansväv och vasslen är ändå inte helt klar. Kornen är verkligen små som damm. Frankhouser pratar om näsdukstyg. Ska nog gå ock köpa mig en meter av riktigt tunnt och fint bomullstyg.  :nod-yes:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 18:06:35
då blir det till att använda en bit lakan nästa gång!  :nod-yes: ..


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Corny skrivet 2009.06.30 - 22:20:04
Linne måste väl funka??? Det är ju ganska så finvävt. Om nu detta funkar, så kan du (kwidell) få en numer indisponibel linneduk till dig, att utnyttja som sig bör. Den har knölat ihop sig, och duger tyvärr inte som bordsduk längre. Men som ostskapare är den säkert bra!  :lol: :inlove:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 22:27:57
du e då för söööt Corny! :thumbsup: :clapping: jag håller tummarna för att det fungerar! .. står på spisen och surar till sig just nu... sen får vi se i morgon, eller övermorgon hur den ter sig! :nod-yes:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: Corny skrivet 2009.06.30 - 22:32:57
Hoppas allt går bra! Vill du ha en knölig linneduk för vidare experiment, så PM:ar du bara adressen. Jag lovar att den kommer som ett skott! Jag har liksom ingen användning för den, men jag vill inte slänga den heller. Linne är liksom bra kvalitet!


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.06.30 - 22:37:38
Tackar tackar!  :worshippy:  det ska jag komma ihåg!


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 14:22:35
Jag lyckades med Ricottan!  :thumbsup: .. blev en mycket fin liten boll på 186g.  :nod-yes: den ligger nu i kylskåpet i en burk. .. jag använde en tjock kökshandduk och silade genom och det fungerade!... så nu behärskar jag att göra vanlig Ostmassa och Rocotta!.. nästa... Hårdost och marcarpone! :laugh: ...


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.04 - 16:28:19
Det var bra det!  :clapping: Folk tror väl att jag ljuger eftersom ingen lyckas...

Ja, det är bra att öva. Snart ska väl den gammaldags mjölken bli eko igen. Det blåser friska vindar nu. Har ni förresten de nya 7 gårdar i Stockholm?


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 17:05:56
Det var bra det!  :clapping: Folk tror väl att jag ljuger eftersom ingen lyckas...

Ja, det är bra att öva. Snart ska väl den gammaldags mjölken bli eko igen. Det blåser friska vindar nu. Har ni förresten de nya 7 gårdar i Stockholm?

 :lmao: .. det är inte så enkelt som det låter alla gånger!.. men övning ger färdighet! :nod-yes: .. tror att jag mislyckades förra gången när jag skulle få vasslen syrad... för den såg helt annorlunda ut när jag kokade upp den denna gång! :thumbsup: .. sedan att använda en riktigt tätt vävd kökshandduk visade sig vara bra.  :lol: ... tur att man har ett lager med sådana! :laugh:...

Härligt att den gammeldags mjölken åter ska bli Eko igen! :yay: som jag har längtat!!! :w00t: då blir det säkert ännu godare ostar! :thumbsup: ..

 7 gårdar har jag nog inte sett nej... är det mjölk eller grädde de säljer?.. måste hålla utkik! :nod-yes:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.04 - 17:19:27
Alltså jag vet ju inte om gammaldags ska bli eko igen snart, men vindarna blåser ju åt det hållet.

7 gårdar är nöstan alldeles nytt. Enbart eko. De började med bara 3 sorters mjölk och utökar vartefter. Lokalt Uppland, men jag inser nu att det är jättelokalt, så Sthlm är inte med.
http://www.sjugardar.se/


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 17:38:13
 :cry: vill också ha!!  :lol:... nåväl... Skånemejeri har ju kommit i alla fall! :yay:.. så jag hoppas att flera kommer inom kort!  :nod-yes:

dumma Hemul  :club: .. få mig att tro att Eko mjölken var på väg tillbaka nu!  :dribble: ...


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: hemul skrivet 2009.07.04 - 18:49:20
Har sett grädde från Skåne här också! Men inte den gammaldags mjölken i dunk som skåningarna skryter om.  :so_mad:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: kwidell skrivet 2009.07.04 - 19:23:21
Jag å andra sidan har inte sett Grädden!  :laugh:.. vi får helt enkelt skicka varor mellan varandra snart!  :flirting:

och du.... Mjölken är väl värd att vänta på!:inlove:


Titel: SV: Ricotta
Skrivet av: idalinda skrivet 2012.08.28 - 19:29:38
NU, har jag lyckats med Ricotta!

Fast med helt annan recept....

Jag testade nämligen att göra halloumi idag och på farten på receptet skulle man även göra ricotta.

Så gott det var!
Vi använde det som efterrätt, lite salt först på hela osten och sedan valfri smaksättning.
Hittills har vi testat kanel och äppelmos. Underbart gott, smakar nästan inte ost alls utan närmar sig risgrynsgröten.

Behöver jag tala om hur go och knastrig Halloumin blev....  :flirting:

Recept från alternativ-nu forum:

Haloumi:
10 l opastöriserad mjölk värms till 32-34 grader häll i löpet och rör direkt efter i ca 3 min, sätt på lock och låt stå i 40-60 min
Skär sedan ostmassan i ca 2 cm kuber, låt stå 5 min med lock på.
Rör sedan med en stor platt sked försiktigt från sidorna och in och värm upp massan till 40 grader på 20 min. Rör med jämna mellan rum (ända ner i botten ). Blir det 40 grader för fort så ställ åt sidan tills 20 min har passerat. Det är bra om varslet är klart istället för mjölkaktigt. Om ostmassan är för blaskig betyder det att det är för mycket varsle i ostmassan, rör då oftare för att få bort vätskan, ca vad 5 min.
När 20 min passerat ta av och låt massan sjunka till botten, detta går snabbt, häll sedan av varslet, rör igen och låt massan sjunka till botten gör så här några gånger för att få bort så mycket varsle som möjligt.
Lägg ostmassan i en ostform, gör detta snabbt då massan är lättast att forma när den är varm, pressa ner ostmassan i formen. Ställ formen på ringar på en plåt så att varslet kan rinna ut, pressa med en hink med vatten ovan ifrån för att få ut så mycket varsle som möjligt. Låt stå i press ca 1 timme.
Under tiden värm varslet upp till 90 grader och häll i 1/3 vinäger utblandat i lite vatten häll detta i varslet när det har kommit upp i 90 grader och rör runt sätt på locket och efter bara nån minut när du lyfter på locket har du ricotta (En typ av cottagecheese) flytande på ytan ta upp detta med en sked med hål i så att du bara får upp Ricottan och lägg i en sil så den får rinna av. Smaksätt efter eget tycke.
När osten har pressats klart tar du ur den från formen och delar i fyra delar och lägger ner i det redan uppvärmda varslet., få inte koka utan bara sjuda. När osten kommer upp till ytan är den klar och detta brukar ta 20 min. Lägg den då i saltlake.