Fetbobbas Forum

Recept => MATLAGNINGSAKUTEN => Ämnet startat av: idalinda skrivet 2008.11.28 - 11:27:32Titel: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.28 - 11:27:32
Jag har funderat vad jag gör fel eller om det är fel på min stekpanna men
problemet är att även om jag steker på mellanvärme och använder myyyycket smör vill bitarna fastna på stekpannan ändå.
Måste man vända ofta, minska värmen ännu mer ?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.28 - 12:38:06
Vad har du för stekpanna? Gjutjärns gissar jag på om det fastnar?

Jag föreslår att du först skrubbar rent den, med stålull, riktigt hårt, så det kommer fram grå lager metall. Sen köper du rent fett, typ kokosfett, ekologiska är ju bäst men även Icas silverförpackning funkar fint för dessa behov. Man måste ha ett stabilt fett som tål hög temperatur.
Den skrubbade och ordentligt avsköljda pannan läggs på spisen, låt den torka ut helt på medelvärme (jag kör på 3an), sen lägger du i en redig klick kokosfett, rör runt den så den smörjer in all yta i stekpannan, därefter låter du kokosfettet smälta och koka. Det osar nåt fruktansvärt så ha fläkten på max och gärna ett fönster öppet så inte brandlarmet går igång.
Låt fettet stå där och koka in i pannan i ca 20minuter, stäng därefter av plattan men låt pannan stå kvar tills den är helt kall och fettet har stelnat.
Därefter när du ska använda pannan igen, slå på spisen, vänta tills gammalt flott har blivit flytande, torka ur med papper alt diska ur med rent diskborste i varmt vatten. Sen lagar du mat i MYCKET smör och låter smöret ligga kvar och kallna i pannan. När man har kört den proceduren, börjar ytan bli tillräckligt infettad.
Det är första infettningen som är svår att få till ordentligt. Kruxet är just att låta fettet stå kvar och torka in efter varje matlagning. I början får du räkna med att använda groteskt mycket fett, typ fingertjockt, men med tiden  går det bra med mindre och mindre mängder.
Men låt inte vatten ligga kvar i pannan och diska för guds skull aldrig med diskmedel. Då får du börja om med hela infettningsprocessen.  :flirting:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.29 - 10:52:58
ne-e-ej , jag har en " vanlig" hackmanns panna i 400 kr klassen, med någon beläggning alltså.
Den är ca. ett år gammal  och jag har försökt behandla den väl, men någon repa har väl kommit ändå, vi är ju flera kockar.

Men jag är väldigt tacksam för dina råd för gjutjärn, för nästa år kommer det att vara dax att uppgradera lite kastruller och redskap i allmänhet.
Jag har förståt att gjutjärnspannan skulle vara det utlimata, men de är så tunga och vi är 5 vid matbordet
så pannan ska vara modell större och därmed väldigt tung.
Och jag är är modell svag  :thumbdown:
Jag kommer att pumpa ut all info om er sedan när det är dax.

Men måste man steka laxen på en väldigt liten värme ?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.11.29 - 11:30:21
Jag hade också en svindyr stekpanna med någon typ av "diamantteflonbeläggning", inköpt på en numera nedlagd köksporrbutik. Diamanteflon my ass.  :guns:
Trots att jag följde alla regler och tips, blev det ganska fort, bara 1mån efter inköpet, små bubblor i teflonet. Jag höll ut i knappt ett år, men sen gav jag upp och köpte en redig gjutjärnspanna med glaslock. Det bästa köpet jag någonsin har gjort.  :thumbsup:

Visst kan det vara tungt, särskilt när ni är så många, men har inte du söner? Samt en make? Jag gissar att de är någorlunda stora respektive vuxna och därför av modell stark?  :flirting:
Sätt de i kökstjänst!!! Rullande schema eller nåt, då får de flytta på pannan/pannorna och hjälpa till med maten. Samtidigt lär de sig en del om matlagning och det är en kunskap de alltid kommer ha nytta utav.  :smile:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.29 - 13:11:57
Jo, fisk ska man steka på svag värme. Ett knep är att lätta lite på fisken med stekspaden då och då i början medans stekytan bildas så den inte fastnar. Eller vända den ofta om det är sån fisk som inte går sönder så lätt.

Är beläggningen sliten ska du nog investera i nytt. Då kan den nog släppa i maten. Som jag sa förut, tvåhandsfattning.  :flirting:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.30 - 12:21:03
en av sönerna kallar jag här för kock  ( 14 år) Han lagar mat 1-2 gg / veckan.
Allihopa klarar av att steka köttfärs och koka ägg, så vi överlever här  nog  :whink:, men just för de stunder
när de inte är på plats och jag skulle klara av det själv :confused3:.

Men en sådan med dubbla hantag är nog ett måste även om jag inte har den tredje handen för att skrapa på.

Jag har en ny fråga men börjar ett nytt tråd för det...


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.11.30 - 15:11:49
Jag har sett reklam för en gjutjärnspanna från Hackmans som inte ska vara så tung. Den har handtag av stål i stället, för att spara in på tyngden. :pancake:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.30 - 15:17:00
Det har nästan alla nu. Det är nog bara Skeppshults billighetsserie som är gjutna i ett stycke. De pannorna finns förresten ingenstans! Jag är så less på att saker inte går att få tag på längre!  :fork_off:

Stålhandtagen är bra också för att de är isolerade (ivf mina) och håller sig svala samtidigt som de funkar i ugnen (till skillnad mot trä).


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.01 - 00:18:39
Jag har Skeppshults traktörpanna, med trähandtag. Kan inte ha den i ugnen men i övrigt en den kanon. Har även en 5l gryta i gjutjärn av ngt annat märke (minns inte namnet) som är helgjuten, den går att ha i ugnen utan problem. Den köpte jag på en seconhandaffär för 100kr.  :thumbsup:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.01 - 00:38:51
Går inte trähantaget att skruva av?

Jag är supernöjd med den pyttelilla Skeppshults jag köpte på Clas Ohlsons. Så gott att få en tjock omelett istället för de där tunna skinnlapparna det blir i en stor panna om man gör bara 1 portion. Behändig att steka en köttskiva i också. Går åt mindre smör, sparar el då man kan använda lilla plattan och är lättare att diska ur. Har bestämt att köpa en 20 cm Grythyttans till mig själv i julklapp. Sen har jag i princip alla storlekar.  :laugh:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.01 - 03:56:53
Jag ska spana på Myrorna då !

Hur vet man att gjutjärnspannan är ok ? Om den är rostig kan man jobba bort det på något sätt ?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.01 - 04:27:39
Gjutjärnspannor är i regel tåliga saker. Den jag köpte på seconhand affären hade en inpyrd doft att kaffe. Skitskumt. Som om den har används för att rosta råa kaffebönor eller nåt. Men jag tog och skrubbade bort yttersta skiktet med en stålborste och stålull, fettade in det i 2-3 omgångar med kokosfett av bra kvalité och nu är den som ny.  :thumbsup:
Men det tog ju en stund, skrubba, skölja ur (ren diskborste, kokhet vatten och skrubba skrubba skrubba tills vattet som rinner bort är klart), sen torka ut på plattan på medelhög värme, in med kokosfett, koka in fettet så det osar i hela huset, låta svalna. 2h senare när grytan var helt kall var det dags att börja om, med skrubbning och allt. I mitt fall var jag tvungen att skrubba tills jag märkte att jag hade fått bort skiktet med vad det nu var som luktade kaffe. Troligtvis behövs det inte för gjutjärnsgrytor som endast använts för matlagning. Då räcker det nog med en ordentlig genomskrubbning, däremot kan det vara bra att fetta in det i omgångar ändå, för säkerhets skull.

Är pannan rostig gäller det att skrubba tills man har fått bort rostskiktet. Förhoppningsvis var det bara på ytan. Jag har en kompis som fick en gjutjärnspanna av sin mamma när han flyttade hemifrån, en vanlig skeppshult av standardstorlek. Den pannan hade stått på en icke isolerad vind i 20-30år, så man såg inte så himla mycket järn utan hela pannan var i princip en igenrostad klump. Kompisen köpte stålull, spottade i nävarna och satte igång att skrubba. Tog honom ett par dagar att få bort allt rost, sen när han hade fettat in den var pannan PERFEKT. Hans är tom bättre än min. Rätt coolt egentligen.  :lol:

Däremot ska man hålla koll så att pannan inte är spräckt, eller vad man nu kallar det. När man ställer en kall panna på het platta kan metallen hettas upp fel, eller nåt och då blir det deformerat. Det märker man när man ställer pannan/grytan på en plan yta. Vickar den det minsta så är den spräckt och då blir det jobbigt att laga mat i den samt att den då lätt bränner eftersom värmen inte fördelar sig korrekt. Så ska du ha en panna, se till att den står stadigt på plant underlag.

Jag ska spana på Myrorna då !

Hur vet man att gjutjärnspannan är ok ? Om den är rostig kan man jobba bort det på något sätt ?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.01 - 05:03:34
men vilken järngruva du är Bookia :clapping:, vilken information!
Nu känner jag mig som en proffs när jag börjar jaga min gjutjärnspanna ! :cool:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.01 - 05:38:03
Hehehe, klart man hjälper till.  :flirting:

men vilken järngruva du är Bookia :clapping:, vilken information!
Nu känner jag mig som en proffs när jag börjar jaga min gjutjärnspanna ! :cool:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.12.01 - 12:05:03
go bookia!  :clapping:

Jag älskar också mina gjutjärnspannor  :inlove: de är oslagbara!

Angående fisken, jag kör dem alltid i ugnen

 :cool-beams: :swimfish:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.01 - 13:28:18
Jag med, det blir skonsamast och enklast så  tycker jag.  :swimfish: 
                                                                                             :inlove:

Angående fisken, jag kör dem alltid i ugnen

 :cool-beams: :swimfish:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.01 - 13:35:06
Men det blir inte samma knapriga stekyta.  :lick:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.12.01 - 14:18:44
Kanske inte, men jag äter hellre (dyr) lax skonsamt tillagad så att man förstör så lite omega-3 som möjligt.

Vill jag ha en knaprig yta hårdsteker jag istället en hamburgare.  :lick:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.01 - 15:36:16
Äsch, den är härsken redan när man köper den i varje fall.  :lol:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Levis skrivet 2008.12.10 - 03:00:03
Det har nästan alla nu. Det är nog bara Skeppshults billighetsserie som är gjutna i ett stycke. De pannorna finns förresten ingenstans! Jag är så less på att saker inte går att få tag på längre!  :fork_off:


Ha ha  :badtongue:
Jag har inte ens 2 mil till Skeppshult, och där har gjuteriet fabriksförsäljning!


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.11 - 03:01:22
Var ligger Skeppshult  :w00t: ?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2008.12.11 - 07:57:58
Där! (http://www.skeppshult.com/sv/info/fabrik_och_karta/)  :fork_off:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.12.12 - 06:48:56
Inte omöjligt alls om man ¨åker och hälsar kompisar i Borås ..


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Langhol skrivet 2009.01.08 - 01:38:10
Bookia - Ska det vara typ Svinto när man ska gnugga stekpannan? :confused3:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Bookia skrivet 2009.01.08 - 15:04:12
Bookia - Ska det vara typ Svinto när man ska gnugga stekpannan? :confused3:

ALDRIG ALDRIG ALDRIG ALDRIG!!!!!!  :max-shock:

Svinto innehåller detergent av något slag och gjutjärnspanna ska aldrig komma i kontakt med detergenter (även om jag fuskar och diskar av utsidan ibland, dock ALDRIG insidan).
Ta istället rent stålull eller ännu bättre, stålborste. Ser ut som diskborste men med metallstrån. Sen häll het vatten i pannan, låt stå en stund. Skrubba, skrubba, skrubba. Uppreppa proceduren tills pannan är ren.  :flirting:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Langhol skrivet 2009.01.08 - 15:28:45
Då vet jag. Får investera i en borste.


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Corny skrivet 2009.02.25 - 13:10:41
Ska man steka in gjutjärnspannan efter rengöringen, så fixas det enkelt med salt och mjölk. Saltet ska täcka stekpannebottnen. Sen på med mjölk som täcker saltet. Koka upp och låt det stå och puttra en stund. Hjälper även ibland om saker och ting har bränt fast och är svåra att få bort.


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.18 - 06:11:01
Min gjutjärnspanna blev misshandlat med diskmedeln en gång av sonen.
Därefter fastnade köttfärsen hela tiden :smack_head:

Någon månad sedan körde jag salt och mjölk tricket , tvättade och oljade och hettade.
Men VAD oljade jag med vet jag inte idag, kanske rapsolja eller olivolja.

Nu har jag försökt steka sill och det är bara jobbigt, allt fastnar.

Så jag tror att jag får köra med kokos-stek i flera omgångar.

Måste jag skrubba jättemycket mellan avfettningar, eller räcker det med att bara tvätta med varmt vatten när fettet har svalnat
och börja  fettningen igen efter det?

Bookia, kan du steka lax och sill på din gjutjärnspanna?
jag måste ju steka under många omgångar  för oss alla 5 och den första omgången fungerar oftast hyfsat,
från stekning två börjar det fastna...

jag har aldrig stekt sill i ugnen, får fundera på saken faktiskt.


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.18 - 06:42:53
Jag vet inte hur ni beter er för att få så känsliga pannor. Jag misshandlar mina rätt friskt och diskar med diskmedel ibland. Nema problema.  :shake_head:

En dum fråga, har du tillräckligt med smör och inte för hög värme när du steker?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Corny skrivet 2010.10.18 - 10:13:28
Jag brukar diska ur min panna enbart med varmt vatten och diskbrste. Det brukar fungera utmärkt. Är det något som verkligen har satt sig, häller jag antingen på kokande vatten, eller låter pannan stå på plattan med kokande vatten ett tag.
Mellan stekningar när det fastnar, brukar jag hälla i mer fett, riva runt lite med stekspaden för att få bort det värsta, och sedan torka ur med hushållspapper.
När det kommer till fisk, idalinda; Du har väl någon form av panering på fiskarna? Och medelvärme? Då brukar det bli bra.


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.18 - 10:41:33
Jag tror hon har för lite smör!

Diskar du inte pannan ens om du stekt fisk eller lever? Jag tycker lukten blir kvar och det känns inte så fräscht. Egentligens ska man ju ha olika pannor till olika saker, men det kan man ju roa sig med när man får ett stort bondkök. :sneaktongue:


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.18 - 22:11:58
Jag har en stekpanna till pannkakor, för jag vill inte att dom smakar fisk eller köttfärs.
Den fungerar utmärkt i alla fall just för pannkakor, inget fastnar.

Men den här större varianten vill inte riktigt.
Jag tvättar bara med varmt vatten och det är enkelt att göra den rent.

Jag har verkligen rikligt med smör och håller medelvärmen.
Nej, jag har inte panerat fisken utan steker som den är och kryddar först när jag har lyft dom till en tallrik, där jag håller dom varma tills serveringen.

Så jag tror bestämt att det är fel på fettningen , att den behöver göras flera gånger med bra kokosfett.
Ibland lämnar jag rester kvar på pannan ibland tvättar jag den direkt.
Det skulle vara på sin plats att lämna fettet kvar lite oftare också.


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.18 - 23:11:35
Men mina får sig lite diskmedel ett par gånger i veckan. Den äldsta har jag haft sen jag flyttade hemifrån och aldrig fettat in igen. Är det den du köpte på loppis? Kan det vara nåt problem med själva ytan?


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: idalinda skrivet 2010.10.19 - 03:16:18
jo, loppisfynden är det .
Men den blästrades och oljades direkt vid blästringen.
och sedan fettades så att det rykte om det.Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: Corny skrivet 2010.10.19 - 06:07:29
Jag tror hon har för lite smör!

Diskar du inte pannan ens om du stekt fisk eller lever? Jag tycker lukten blir kvar och det känns inte så fräscht. Egentligens ska man ju ha olika pannor till olika saker, men det kan man ju roa sig med när man får ett stort bondkök. :sneaktongue:
Jag har två pannor. En som mest används till äggrätter, och en som det steks kött och fisk i. Och nej, jag använder aldrig diskmedel i mina pannor. Det har hänt någon enstaka gång när någon annan än jag har diskat. För mig är det förbjudet att diska gjutjärnspannor med diskmedel...


Titel: SV: att steka laxfiléer
Skrivet av: hemul skrivet 2010.10.19 - 06:22:28
Jag tror dig, men jag tror inte att idalindas panna blivit sabbad för att hon gjorde det en gång eftersom jag gör det ostraffat då och då.