Fetbobbas Forum

Allmänt => Livsmedel => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.11.19 - 16:18:32



Titel: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.19 - 16:18:32
Willys har ju billiga kryddor i glasburkar. Spice Fields är märket. Finns bara några sorter. Hur som jag brukar köpa en del av dem. Jag vet ju att i såna där grillblandningar kan det vara både ett och annat, men sånt köper jag inte. Däremot köper jag mycket currry. Det brukar aldrig vara nåt konstigt, bara olika peppar och andra kryddor. Men inte Spice Fields inte!  :fork_off:

Kryddor (gurkmeja, senap, koriander, kummin, chili, lagerblad, selleri, bockhornsklöver, fänkål), laktos, salt, socker.

OK, ingen glutamat, men ändå! Vad fan har laktos, salt och socker i curry att göra? Det är väl inte hela världen, men så förbannat onödigt. Särkilt laktosen för de som är väldigt intoleranta. Man tänker kanske inte på att kolla en sån sak som curry. Det har inte jag gjort och jag har köpt rätt många burkar.  :shy:


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: Nanuuq skrivet 2008.11.19 - 21:10:29
Min mamma gör sin egen curry.  :smile: jag kan fråga efter recept. Jättegott!  :worshippy:


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.19 - 21:50:01
Jaaa! Gör det. Vad häftigt med egen curry!  :clapping:
Jag har tänkt testa utgående från innehållsdeklarationen på curry man köper, men det är ju svårt med mängderna.


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: Levis skrivet 2008.11.20 - 14:45:41
Här hoppade min hjärna i två steg.

Steg 1: Curry får mej osökt att tänka på den cyrrun vi köpte på marknad i Indien. Helt andra grejer än det man hittar i våra butiker, så mycket mer smak!

Steg 2: Kryddor och indien fick mej att tänka på ett matlagningsprogram jag såg på TV för ett tag sedan. Fråga mej inte vilket program, har för mej att det var på någon av Discovery-kanalerna. Programledaren hade i varje fall åkt till indien för att laga lokal mat med någon rik indier som älskade att laga lokal mat. Kryddorna kommer fram och indiern säger något i stil med: Det här är nymalda kryddor, inte så där gamla som de man hittar på marknaden, de kan vara malda för så länge sedan som 5 dagar!

5 dagar! Jag har kryddburkar som har passerad bäst före med flera år.... Okej, det är inte så mycket smak i dem längre, men då får man krydda desto mer istället.


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.11.20 - 17:13:48
Fler än jag som får hälla på mer från dom gamla kryddburkarna, hör jag. :pippi: :pippi:


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.21 - 16:22:18
Jag tror att jag slängde ( äntligen  :smack_head:) rubbet när vi började renovera.
Men häromdagen såg jag att en liters burk grillgrydda stog och retade mig på skafferiet ändå.
Ska man lämna den till grannen som ändå använder sånt eller bara slänga ? :confused3:


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: Levis skrivet 2008.11.24 - 10:59:09
Jag tror att jag slängde ( äntligen  :smack_head:) rubbet när vi började renovera.
Men häromdagen såg jag att en liters burk grillgrydda stog och retade mig på skafferiet ändå.
Ska man lämna den till grannen som ändå använder sånt eller bara slänga ? :confused3:

Det beror väl på hur bra relation du har till grannen. Om du inte tycker att det spelar någon roll att de äter grillkryddan så kan de väl få den?


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: Lisbeth skrivet 2008.11.24 - 12:26:16
Hittade detta på receptfavoriter, varså god Hemul


Egen curry currypulver - så gör du egen curry- recept på egen curry
Det finns massor med varianter av curry. Här är ett recept på curry jag gillar. Håller sig i en tät burk och doftar underbart. En del curryblandningar innehåller upp till 30
sorters kryddor. Fem kryddor är vanliga i färdiga curryblandningar. Ofta är det mycket av de billigare kryddorna. Gör du currypulver själv får du varje gång en unik curry full av smak och doft. Det gula kommer självklart från gurkmejan.
4 msk koriander
1 bit kanel
5 hela kryddnejlikor
1 msk spiskummin
1 msk kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk torkad chili
1 tsk mald ingefära
4 msk mald gurkmeja
Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) i en ugnsform i cirka 20 minuter på 200 grader eller rosta dem lätt och skaka hela tiden i en panna på spisen tills de börjar "knäppa". Mixa i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel. Tillsätt gurkmeja och ingefära. Bäst smak får curryn om du börjar med så hela kryddor som möjligt men det går givetvis med färdigmalda också. Blir cirka 1 dl. Övriga kryddor du kan ha i är muskot, fänkål, svarta senapsfrön, cassia bark, stjärnanis, lagerblad och curryblad (kari).


Titel: SV: Willys pissiga kryddor
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.24 - 15:59:13
Toppen Lisbeth! Det ska testas!  :clap_jump:

Kan du lägga in det bland receptet också så andra hittar det? :inlove: