Fetbobbas Forum

Recept => Smårätter, soppor, dipper och liknande => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.10.31 - 08:10:18



Titel: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.10.31 - 08:10:18
Räddat från arkivet (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/fettskramd-article347.html).

  • Koka svålarna en halvtimme i saltat vatten.
  • Torka dem på en plåt i ugnen. 3 timmar, 150 ºC.
  • Fritera i ister (i nödfall olja).
  • Låt rinna av på hushållspapper.


Svålen ska va strimlad och fettet ska va riktigt varmt. (http://fetbobba.net/fettskramd-arkiv/43.freebb.com/fettskramd/images/smiles/icon_eek.gif)


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.01 - 19:34:20
Och nu berättar du att man ska koka dom också  :lmao:.

Jag har bara stekt dom på pannan eller i ugnen ( 200 grader kanske en halv timme )
vissa blir lite hårda med mina metoder, blir det mer spröda om man kokar dom först ?

Varför ska man fritera efter 3 timmar i ugnen , fattar ingenting  :pippi: ?


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.02 - 01:17:48
Jo men, det här är ju för att göra såna där typ amerikanska aller danska som man kan köpa, som är som stora fluffiga popcorn. Jag kokar inte heller normalt. Tror de blir hårda om man har för hög värme.


Citat
Varför ska man fritera efter 3 timmar i ugnen , fattar ingenting  :pippi: ?

För att de inte ska bete sig som granater i den heta oljan kanske?  :club:
Tror de måste vara torra för att de ska poppa och  bli så där fluffiga. Annars blir de nog mest stekta.


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.03 - 18:56:58
Men man måste alltså fritera ?

För ok, jag kan koka och sedan ha dom i ugnen 3 timmar, men någon fritös har jag inte .

Och jag funderar också hur långt det räcker att ha bara en plåt av dessa knorvar ? :shake_head:

Här går det åt ...


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.03 - 19:05:41
Man kan fritera i en kastrull. Det var det jag gjorde och därför jag var rädd att det skulle bli för varmt.  :shy:


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.04 - 09:30:48
snacka om mängden av arbestmoment, men nu börjar jag förstå ...

Jag har sett att några använder friterade fläsksvålar till panering av mat.
Så om man vill det så ska man först koka, sedan steka i ugnen, fritera, mala och panera och steka igen :lmao:
Inte att jag skulle sakna någon panering på mina fiskar.
Jag börjar att förstå att mammor på 60-talet blev förstjusta i det enkla färdigmat som var klar på en kvart.


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.04 - 10:35:26
Fast mammorna på 60-talet behövde ju bara krossa en skorpa. Det är nu inte så svårt.  :rolleyes:


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.04 - 20:19:29
Menade inte bara panering  :tongue:, utan den allmänna rusningen efter färdigmat , för visst går det snabbare att hälla i en färdig soppa i en kastrull , eller använda en färdig buljong-kube istället för att koka  och fixa själv.
Börjar kännas nu när jag inser att jag förmodligen kommer att ha någon färdig kök ens till jul  :confused3:


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.04 - 20:47:37
Vet du, jag minns den där tiden ganska väl. Den var hemsk! Allt förändrades. De asfalterade vår fina gata som tidigare varit hårt packad sand. Jag minns fortfarande svischet från cykeldäcken när gatan var torr och hård och cykeln kunde rulla fort. I samma veva byttes de gamla trälyktstolparna ut mot fula ena i grå, skovlig metall. Det gula ljuset från de gamla lamporna, som hade som ett brätte i glas och åstadkom ett varmt sken som föll i en cirkel runt stolpen, byttes mot ett äckligt, diffust blåaktigt sken. Ni som är för unga för att ha stått i en klunga och pratat i en gammal gatlyktas ljuscirkel med mörkret runtomkring har missat nåt! Allt detta gjorde att färgerna förändrades, både på dagen och natten. Det blev kallt och hårt och fult.

Materialen ändrades. Mamma och pappa skulle vara moderna och bytte yllerockar och kappor som luktade gott mot täckjackor som inte luktade någonting. Gamla fina papperstapeter tapetserades över med nya praktiska plasttaper med stora, fula mönster. Så småningom dög inte den gamla solskensgula putsen på huset längre. Man klädde fasaden med dött, vitt och skrovligt mexitegel. Man hämtade grillad kyckling på söndan, för nu behövde man inte laga mat varje dag minsann. Man upptäckte pulvermos och det cancerogena juiceulvret Tang. Slut med att ta en lördagspromenad och kanske, kanske gå in i konfektyraffären och få köpa varsin apelsin i silkespapper med texten "Trubadur Blodapelsin" och en bild på en trubadur med gitarr.

Ibland är jag glad att ha fått uppleva lite av tiden före allt det hemska. Ibland gör det mig bara ledsen över allt som har försvunnit.  :cry:


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.11.05 - 00:04:27
hemul, är du så ohemult gammal att du minns allt det där. Det gör jag också! :wave: :ignore:


Titel: Re: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.05 - 08:49:52
Jo du!  :cool:


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.21 - 11:31:50
Jag var liten då... men kommer ihåg när gatstenarna byttes ut till asfalt i min hemstad och saluhallen rivdes ner :byecry:
för att göra plats till en modern supermarket .
Där i saluhallen satt jag med min pappa ibland, han köpte en kopp kaffe och jag fick saft och bulle  :inlove:


Men här ska friteras fläsksvål idag , jag har inte ister, men ska kolla om det finns något annat fett som passar ...


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.11.21 - 13:06:09
På den tiden bytte man till asfalt för att det var så halt med gatsten. Nu bygger man rondeller och lägger dit gatsten. Snacka om att det kan bli riktiga karuseller i rondeller med gatsten. Men det vet ju vi med åldern inne så då tar vi det lugnt. :ignore: :smack_head: :flirting: :whistle:


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.21 - 13:27:05
NU skulle jag behöva veta om jag kan fritera fläsket i Nötfett som jag har samlat förut.

Jag tror att jag gör det , men ropa HÖGT om ni tror att det blir heltgalet !


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.21 - 14:24:34
Det går nog fint förutsatt att det är renat fett och inte bara gammalt stekflott med brända köttbitar kvar i.


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.21 - 16:17:57
 :worshippy:, en timme till fritering !
inga brända bitar och jag tror att den är silad också,


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.21 - 18:27:34
Någonting gick väldigt snett  :eeek:,
jag kokade fläsksvålen en halv timme,
bitarna var i ugnen 3 timmar
men SEN
Jag använde nötfett ( snyggt och fint , både den vita delen som ser ut som kokosfett och  " gelen" på botten, fanns felet här  kanske ?? )
Sedan undrade jag hur länge jag skulle fritera dom ...
en sats var  kanske 5 minuter och när jag tog upp dom verkade de så mjuka att jag trodde att de aldrig skulle torka till något krispigt.
Så allt gick tillbaks och resten med och sedan lät jag dom hållas där kanske en kvart .  ( Detta var nog för länge ?)
För dom blev krispiga som papper, liknade  välstekt smördeg .
Ingen vits att äta liksom .
Smaken var inte riktigt den rätta heller så nästa gång ska det bli någon annan kokfett
( hittar man ister bredvid smöret i butiken ? )

jo, men nästa gång blir det säket även om en lång väntan gav inget resultat  :sad:.
Även om det är flera moment så arbestsinsatsen är inte stor!
 


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.21 - 19:15:10
Men alltså - de geléartade, de måste ju ha varit hopkokt buljong.  :eeek:

Du ska ha BARA rent fett och jävligt hög värme.


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.22 - 17:08:33
Suck ...
gelén är buljong ok, men farför blir inte min buljongkok gelé , den reducerar inte det minsta ( efter 3 dygns kok)
medan den överflödiga fetten på någon köttbit blir gelé bara så där  :so_mad:

Nästa gång får det bli ister då. Hur länge ska man frittera dom då ? :confused3: ( 1 minut, 5 minuter, 15 minuter ??)


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.22 - 17:39:42
Tror det står i receptet. Det viktiga är att ha så varmt man törs, annars poppar de inte utan blir som mina på bilden.  :shy:

En del ben ger inte gelé. T.ex. lamm är hopplöst. Men lägger man med en fläsksvål så går det.


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.11.22 - 22:28:59
Jag har varit på Kungsbyn idag och köpt buljongben bl a. De har även Borgeby's kryddor i påsar så jag försåg mig med några stycken. Det blev ett par stora fina entrecoter också. :cow:


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.22 - 22:47:27
:ot: 


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.11.23 - 21:42:37
Tror det står i receptet. Det viktiga är att ha så varmt man törs, annars poppar de inte utan blir som mina på bilden.  :shy:

En del ben ger inte gelé. T.ex. lamm är hopplöst. Men lägger man med en fläsksvål så går det.

Jag skulle inte frågat om det hade stått på receptet hur länge man ska fritera  :club:

HUUUUUUr länge ska man fritera dom ??


Titel: SV: Friterade fläsksvålar
Skrivet av: hemul skrivet 2008.11.23 - 21:59:19
Tills de har poppat och är vackert gyllenbruna så klart!  :biggrin1:

Minns inte. Typ 3-4 minuter. Kanske kortare. :boxing: