Fetbobbas Forum

Hälsa => Kost och hälsa => Ämnet startat av: anki skrivet 2008.08.05 - 09:15:03



Titel: Choklad!
Skrivet av: anki skrivet 2008.08.05 - 09:15:03
Hörde ni på nyheterna hur himla nyttigt det var med mörk choklad!! :thumbsup: Man kan nog offra sig på att äta mera av det för det var ju bra för allting!!! :yay:
Anki


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: Levis skrivet 2008.08.05 - 11:01:51
mmmm choklad.

Jag har alltid hävdat att choklad inte är godis, det är en livsnödvändighet.


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.08.05 - 13:37:36
Som med alla sommardieter som media visar upp är det som vanligt ingen som granskat kritiskt utom Kostdoktorn förstås. Det är ju en självklarhet om man tänker efter lite att vit- och mjölkchoklad höjde blodsockret - det innehåller ju mer socker. Så var det med det. :whistle: :dribble:


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.05 - 16:11:08
Vaddå? Är det någon (diet) som påstår att det inte gör det?


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.08.05 - 23:41:34
Nä, kanske inte men det låter som man kan äta obegränsat med 86-procentig mörk choklad men den innehåller ju också socker, och det gällde ju om blodsockret steg för diabetiker. Äter man tillräckligt med mörk choklad är det inte nyttigt för diabetiker pga sockret.


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.06 - 00:44:26
Jaha, jag har inte hört på nyheterna så jag hängde inte med.  :crazy:

Å andra sidan lär ju mörk choklad höja sockret mindre än det mesta andra som diabetiker rekommenderas att äta.  :tongue:


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: Tejjan skrivet 2008.08.06 - 04:05:56
Det var ju på nyheterna i dagarna (SvD) att en studie från Karolinska institutet visar att mörk choklad faktiskt skyddar mot diabetes, motverkar övervikt och förebygger hjärt- och kärlsjukdomar... Tjohoo, rena medicinen alltså...  :clapping:

Artikeln: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1523065.svd (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1523065.svd)


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.08.06 - 10:29:12
Trodde jag också tills jag läste på Kostdoktorns sida.

http://www.kostdoktorn.se/?p=834


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.06 - 19:49:07
Det kan ju vara media som gör sina egna tolkningar också. Det är klart mörk choklad är bättre för diabetiker än Marabou och på sätt och vis kan man ju säga att undvika stora mängder kolhydrater "skyddar" mot diabetes. Men att öht utföra ett sådant test verkar ju tämligen löjligt. :whistle:

Hej på dig Tejjan! Välkommen hit.  :wave:


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.08.06 - 21:08:25
Ja, det tycker jag också.

Jag säger också   :wave: till Tjejjan.


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: Tejjan skrivet 2008.08.06 - 23:02:05
Oj... hej hej själva  :wave:, och tack så mycket!  :lol:


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.06 - 23:30:49
 :lol2:

Kul med en ny som hoppar in och pratar.  :thumbsup:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: buttan skrivet 2008.09.18 - 11:55:00
Om man ska unna sig mörk choklad utan socker är det endast 99 procentig kakaohalt som gäller och Lindt gör denna näst intill oätliga delikatess jag vet inte om den finns i Sverige. Kakaosmaken är stark och fin - jag saknar inte sockret och tycker det blir godare om man smälter chokladbiten litet och rör ut med en klick smör.
Chokladen får absolut inte ha andra fetter i sig än kakaosmör därför kolla alltid baksidan på förpackningen.
I svensk mörk choklad är kakaosmöret utspätt med härdade vegetabiliska fetter.
Det finns choklad utan socker och med lägre kakaohalt men då har alltså sötningsmedel tillsatts och jag tror inte det är bra alls om man ska ha koll på
kolhydraterna.
Bättre vänja sig vid choklad som en bitter osötad delikatess - detta är ju också att njuta den som den ursprungliga erotiskt laddade härlighet den en gång var.
Jag har smält min 99 procentiga och rört ut med whisky och vispgrädde, inte tokigt alls. Whisky innehåller inga kolhydrater.


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.18 - 13:16:22
Välkommen hit, buttan!  :wave:

Inga dåliga matvanor du har! Jag gillar inte whisky så mycket, men det går säkert lika bra med cognac.  :clapping:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.18 - 18:39:55
Hej buttan! :wave:

Har du testat att göra choklad själv ?

Vi har gjort rätt mycket " eget choklad" av cocosfett  och ekologisk kakao, vi har tillsätt liiiite socker och egenodlat stevia ibland.
Jordgubbar är gott att blanda i likaså nötter för den som gillar.


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: buttan skrivet 2008.09.22 - 16:21:03
Tack för hälsningarna till mig jag blev så glad. Jo jag är helt ny här.
Idalinda vilken fin idé  med den hemgjorda chokladen det ska jag verkligen pröva. Det finns verkligen mycket fint kakaopulver helt utan socker och ekologiskt odlat. Man kan väl blanda i litet whisky istället för liiite socker om man som jag är kolhydratkänslig. Lägger man sen blandningen i kylskåp så det stelnar och ska det ätas med sked? Är det kladdigt om man tar en bit med fingrarna?


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.22 - 18:38:04
v :throw_flowers:

Får du det att funka med bara cacao och kokosolja, idalinda? Jag gjorde också sånt förut, men jag var tvungen att ha grädde i för att det skulle blanda sig ordentligt. Mitt blev väl som ett mellanting mellan ischoklad och tryffel. :shy:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.09.22 - 22:18:44
Välkommen hit buttan!  :flowers:

Jag gör gärna tryfflar...å praliner när jag kommer t såna där färdiga skal. Men det finns inte så många butiker här mellan fjälltopparna  :blink:

Bästa länken till bästa butiken någon..?  :inlove:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.22 - 22:21:30
Jag har funderat att tillsätta någon gång lite grädde, men inte för konsistensens skull utan för smakens skull, men det har inte blivit av.

Jag har en "grötkastrull" med vatten på ytterbotten och " vad-man-vill" i själva innekastrullen.
Den fungerar bra som choklad-kokare :laugh:

Jag smälter cocosfett och tillsätter sedan kakao så att fettet  blir mättat, tillsätter mer fett och det skulle bli för tjockt.
Och visst kan man blanda i precis vad man önskar att ens choklad smakar  :lick:,
(vi har testat med massa olika socker/ stevia propotionerna, bär och nötter. Jordgubbar är bra naturlig sötnig.
I år har jag även torkat lite jordgubbar för att kunna testa just med choklad, vad bra att vi började prata om detta :inlove:, nu blev jag påmint  att testa även den varianten!)

Sedan breder jag ut allt på en bakplåtspapper i en långpanna och ställeri kylen för  en stund ( kanske 10 min) därefter skär jag den i rutor och låter stelna färdigt ( kanske 20-30 min ) efteråt kan man bryta bitarna och ställa i en passande burk i kylen.

Barnen gillar det här, men det smakar så mycket choklad så att bitarna försvinner inte på en kväll utan räcker i alla fall några dagar  :rolleyes:

Berätta gärna hur andra smakvarianter fungerar !


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.22 - 22:27:27
Så det är vattenbad som är knepet? För mig (utan vattenbad) blev cacaon som klumpar i fettet, men med lite grädde och en redig omgång med vispen så löste det sig!  :kungfu:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: MiaP skrivet 2008.09.22 - 22:29:00
Det låter ju jättegott och det blir nog till att prova någon gång.  :biggrin1:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.22 - 22:32:45
Styrmannen   ( gubben min  :inlove:) får ibland för sig att experimentera och han mätte allt och vägde och försökte hitta en bra temperatur, blandning och koktid,
men jag har kört bara på känn och låter hela proceduren gå rätt fort, har lite andra görör i köket än bara koka choklad på dagarna :whistle:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.22 - 22:33:19
Apropå detta så är Willys knäckformar av någon anledning tillräckligt stadiga för att hälla chokladsmet i, bara man låter den svalna lite först. Knäckformar från ICA viker ut sig och blir alldeles platta och all chokladen rinner ut på diskbänken.  :shy:

Jättebra, för ischokladformar blir svindyrt i längden.  :lol:



Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.09.22 - 22:37:36
Apropå detta så är Willys knäckformar av någon anledning tillräckligt stadiga för att hälla chokladsmet i, bara man låter den svalna lite först. Knäckformar från ICA viker ut sig och blir alldeles platta och all chokladen rinner ut på diskbänken.  :shy:

Jättebra, för ischokladformar blir svindyrt i längden.  :lol:



...och apropå detta så kan man ta vanliga bullformar och hälla smeten tunt i botten. De blir som noblesse..

 :flirting:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.22 - 22:38:34
Vad fyller man resten med då? Grädde? :surprised:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Fjällmor skrivet 2008.09.22 - 22:40:59
Chokladplatta (med BORTtaget papper hemul  :rolleyes: )
Toppa med vispgrädde

och nykokta hjortron...?

näääädå, chokladen räcker så bra så!  :whistle:



Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.22 - 23:06:26
Hjotron ... ååh vad jag saknar dom .. .hur skulle man kunna få dom leverad hit söderut utan att det blandas hinkvis socker med dom ?


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.22 - 23:12:43
Jag köpte lingon på torget häromdan. Han hade hjortron också, både sylt och råa osockrade. De låg i glasburkar i sin egen saft. Jag frågade aldrig hur det gjorts om der rörts till de saftat sig. Kanske innehåller hjortron sitt eget konserveringsmedel som lingon?

Det skulle du kunna bli rik på att sälja. Han tog 160 spänn för en burk! Det var en sån där mellanstor, lite större än en majjoburk, kanske dubbelt så stor, men inte så stor som en gurkburk.  :huh:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.09.23 - 06:58:58
Tja, med tanke på hur svårplockade hjortonen så är jag förvånad att han inte tog mer för burken. Det skulle jag ha gjort efter att ha traskat runt i svinkallt träsk- och kärrvatten, med knäckt rygg o sönderrivna fingrar.  :tongue:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.23 - 07:16:56
och myggor... nej jag har varit där och vet, jag betalar gärna bara jag får de osokrade .
Väntar ivrigt att min hjortron-odling här hemma skulle börja ge skörd  :dribble:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.23 - 11:00:49
Tja, med tanke på hur svårplockade hjortonen så är jag förvånad att han inte tog mer för burken. Det skulle jag ha gjort efter att ha traskat runt i svinkallt träsk- och kärrvatten, med knäckt rygg o sönderrivna fingrar.  :tongue:

Men norrlänningar gillar ju sånt! :surprised:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.09.23 - 17:41:22
och myggor... nej jag har varit där och vet, jag betalar gärna bara jag får de osokrade .
Väntar ivrigt att min hjortron-odling här hemma skulle börja ge skörd  :dribble:

ODLING!!!  :lol:   
Kan man odla hjortron?  :thumbsup:

Jag vill veta mer!  :whink:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.23 - 19:13:48
I Finland har de storskaliga odlingar av hjortron och man kan beställa plantor därifrån .
Man ska bygga en "damm" och fylla på den med surjord och sedan vattna en timme och sedan plantera ...

jag beställde förra våren 30 plantor ( till 3 kvm ) plantorna kostade bara 15 euro för 10 st så priset var 45 euro, men frakten var ungefär lika mycket
så gissa hur det såg ut när jag hade betalat nästan en tusenlapp i svenska pengar och tog emot en låda fyllt med torv och mossa.
 Inte en enda planta!
De skickas i sovande läge, och tittade upp efter några dagar  :clapping:.
De mådde hyfsat bra i förra sommarens blöta, och i våras var det väldigt torrt, så jag fick vattna mycket.
De blommande inte alls i år, men jag hoppas att få några nästa år.


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.09.23 - 20:24:10
Hmm....låter som en svår och otacksam växt. Hoppas den är värd all kärlek och tid du investerar i den.  :clapping:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: idalinda skrivet 2008.09.24 - 14:06:13
Det är mest för bara den  skull att man vill ju testa hjotron helt enkelt, de lovade väl att man kan få 1 liter / år / 3 kvm, så det är ingen lönsam affär  :laugh:

Däremot tror jag att om den trivs, kan man dela plantor till nya områden och utöka... men jag satsar mer på blåbär och björnbär, de verkar vara mer tacksamma att odla.

Men skulle man prata choklad här ... vem var den som byte ämne  :shy:?


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: hemul skrivet 2008.09.24 - 14:32:49
Hon (http://forum.fetbobba.net/index.php/topic,598.msg5548.html#msg5548)  var det!  :up_yours:


Titel: Re: Choklad!
Skrivet av: Bookia skrivet 2008.09.24 - 15:06:41
Jag önskar jag hade altan, eller en jordplätt där man kunde ställa ett växthus. Det kliar i fingrarna att odla men jag har inga möjligheter till det. Nu består odlandet mest av att hålla liv i orkidéerna och se till att katten alltid har färskt kattgräs.  :neutral:

Då hade jag odlat järnet.  :clapping: Det finns att köpa bärbuskar och tayberryträd som växer i kruka, de växer mest i höjd och grenar sig knappt. Sen skulle det vara underbart att odla blåbär, vilken dröm att kunna plocka hinkvis med stora runda blåbär utanför farstukvisten.  :laugh:

För att inte nämna alla goa grönsaker jag hade gett mig i kast med, allt från lila morötter och röda blomkål till kålrot och tonvis med spenat.  :dribble:


Titel: SV: Choklad!
Skrivet av: Sorla skrivet 2011.04.23 - 20:35:56
Vilket härligt gammalt ämne! Men det låg lite klurigt. Först dök det upp underbara chokladrecept.  :drool: Och sen handlade det om hur man kan odla hjortron!  :throw_flowers: Jag skulle ha föreslagit att det skulle ha flyttats, men jag kan inte lista ut vart.  Hur gick hjortronodlingen Idalinda?  :hm-hm: