Fetbobbas Forum

Recept => Såser och andra tillbehör => Ämnet startat av: hemul skrivet 2008.08.02 - 12:28:38



Titel: Snabbsaltad gurka
Skrivet av: hemul skrivet 2008.08.02 - 12:28:38
Ett helt vanligt recept, men jag tänkte att en del yngre medlemmar kanske inte vet att det är så lätt.  :lick:

1 kg Västeråsgurkor
5-10 svartvinbärsblad
1 liten bit pepparrot
några dillkronor


Lag:
1 l vatten
4 msk salt
1-2 tsk socker
2 1/2 msk ättiksprit

Se till att köpa fasta och oskadade kurkor. Borsta dem noga i kallt vatten. En ren diskborste duger. Skär bort blomfästet och eventuella skadade delar, men skär så lite som möjligt i dem. Picka gurkorna ett par gånger med en gaffel. Förpassa dem till glasburkar. Varva gurkorna med dill och det andra.

Rör ihop lagen kall och låt den stå tills den klarnar. Häll den över gurkorna så det täcker. Förvaras i kyskåp. Gurkorna är klara efter så där en vecka och håller sig några månader.

Man behöver inte ha alla "tillbehören". Får man inte tag på krondill så kan man ta djupfryst dill och lite dillfrö. Man tar det man har och som man gillar helt enkelt.


Titel: SV: Snabbsaltad gurka
Skrivet av: Vira skrivet 2008.08.02 - 13:32:02
Det räcker med en saltlag bestående av grovt havssalt och vatten. Eventuellt lite Alun som konserveringsmedel. Lagen ska vara så salt att motsvarande knappt en 50-örings yta (en 25-öring närmare bestämt för dom som minns hur stora dom var) syns på ett färskt rått ägg när det får flyta fritt i lagen. Socker och ättika överflödigt  :whink:.
Hyvla pepparroten med potatisskalare så smaken kommer fram ordentligt.
Detta recept har min mor lärt mej, hon har lärt det av sin svärmor på 1940-talet :lol1:.
Då rullade dom t o m in varje gurka i pepparrotsblad, men det tycker jag är att överarbeta det hela.